17. septembar – Dodik za treći entitet u BiH

SARAJEVO – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne voli Bosnu i Hercegovinu i da je Sarajevo postao etnički čist grad u kome više nema ni Srba ni Hrvata, pa ni Deda Mraza u dečjim vrtićima.

“Ja živim u Republici Srpskoj i identifikujem se s nekim širim okvirom. A Bosna i Hercegovina ne izaziva mi nikakav drugi osećaj osim gađenja”, rekao je Dodik u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje “Večernjeg lista”.

Dodik je ukazao da je Sarajevo danas etnički očišćen grad, u kome nema ni Srba ni Hrvata.

“Reisu (Mustafi) Ceriću, koji odlazi s tog mesta, iako je politički angažovan i proizvodi nervozu, zasmetalo je kad je vladika (zahumsko hercegovački i primorski) Grigorije rekao upravo to. Tamo (u Sarajevu) ni Deda Mraz ne može u vrtiće, a tvrde da su Hrvati ili Srbi dobrodošli”, rekao je Dodik.

List navodi da Dodik Hrvatima predlaže da ne pristaju ni na kakva preuređenja Federacije BiH, osim na osnivanje hrvatskog entiteta, jer će inače ponovo izgubiti 20 godina.

Dodik je ponovio priču o formiranju novog – trećeg, hrvatskog entiteta koji bi se zvao Herceg Bosna i postojao bi pored Republike Srpske i Bosne, a da na nivou BiH treba da ostanu resori poput spoljne politike, bezbednosti i spoljne trgovine.

“Večernji” prenosi da je Dodik rekao da je sada u BiH na delu međunarodni eksperiment u kojem bi Srbe i Hrvate trebalo disciplinovati, a Bošnjacima popustiti. Takvu situaciju Dodik, je kako se navodi, nazvao patološkom.

“To je Bošnjake uverilo da su oni žrtve i da imaju pravo na više od druga dva naroda. To nije istina, bilo je žrtava na svim stranama, a kod Bošnjaka je taj broj veći s obzirom na brojnost tog naroda”, rekao je Dodik za “Večernji”.

Izvor: Tanjug, RTV

Jedan komentar

  1. G, Milorade milo ime neka ti SVEŠNJI podari zdravlja i razuma da
    se ispune želje SRPSKE PA I HRVATSKE da žive u svojoj zajednici
    pod imenom koji žele. Greške koje su napravljene 1918 ova generacija treba i mora da ispravi da nedođe opet 1941 i 1991
    kada su svetski mešetari zavadili narod sa TRI VEROISPOVESTI.
    Nisam rekao narode jer pre prvog svetskog rata večina se osećala
    Srbima: Pravoslavci,Rimo-katolici i muslimani. Taj odnos je pobrkan i mi sad imamo tri naroda koji nemogu živeti zajedno.
    Zato pozdravljam Miloradovo gledanje na stanje među tri naroda u BH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *