15. septembar – Srpska taktika udarila u Berlinski zid

Novi uslov koji je postavila Nemačka preti da obesmisli državnu politiku “I Kosovo i EU”. Vučić: Nisam uspeo da utičem. Grubješić: Sve znale i bivše vlasti. Ljajić: Moramo reći dokle možemo

I Evropska unija i očuvanje Kosova – koju je promovisala Cvetkovićeva, a nasledila Dačićeva vlada, zakucala se u berlinski zid. Državni vrh će u narednim danima pokušati da pronađe formulu da Srbija nastavi i odbranu teritorijalnog integriteta i evropske integracije.

Praktično, potrebno je da se bar ublaži i amortizuje zahtev Angele Merkel da Beograd i Priština potpišu obavezujući sporazum o dobrosusedskim odnosima.

Ostalih šest uslova koje nam je ispostavila Nemačka: izvršenje Akcionog plana, rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu, prevazilaženje prošlosti u regionu, ispunjenje svih dogovora sa Prištinom, ukidanje paralelnih institucija na severu, i saradnja sa Euleksom i Kforom – Srbija je manje-više spremna da ispuni.

Srpski zvaničnici, prema našim saznanjima, uskoro će obelodaniti koje su sve ustupke spremni da učine prema Kosovu, ali i gde se nalazi crvena linija koja neće biti pregažena. Cilj države ostaje i članstvo u EU i odbrana teritorijalnog integriteta.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksanar Vučić izjavio je da je šest od sedam uslova koje je izneo predstavnik najveće nemačke partije CDU Andreas Šokenhof odranije poznato:

– Sedmi uslov – potpisivanje ugovora o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom – do sada nije bio poznat. Sada ne bi bilo logično da se vlada izjašnjava o stavu jedne partije. Svakako, ne treba zatvarati oči i tvrditi da oni koji su ih izneli nisu važni. Držimo se onoga što smo dobili prošlog decembra od EU. Pokušao sam i u Berlinu da utičem na neke stvari, ali očigledno nisam uspeo što smatram svojim neuspehom.

BOGDANOVIĆ: ZNALI SMO ZA ŠEST USLOVA

BIVŠI ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže za “Novosti” da su oni bili upoznati sa šest nemačkih uslova, ali da za sedmi – potpisivanje sporazuma sa Prištinom – prvi put čuje:
– Tražili su nam i ukidanje institucija i realizaciju svih sporazuma tehničkog dijaloga, ali potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima nisu nikada. Ostvarenje tog uslova bi zaista bilo kršenje Ustava. Mi smo filigranskom diplomatijom uspevali da ostanemo na putu ka EU uz poštovanje Ustava i nova vlast je pred velikim izazovom da amortizuje ove pritiske.

Potpredsednik Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je za “Novosti” da ne treba fatalistički tumačiti izjave poslanika nemačkog Bundestaga. Ona ipak tvrdi da ovo u načelu nije ništa novo:

– Zahtevi Nemačke su poznati već nekoliko godina, sada su samo prvi put poređani na papir. Ali javnost do sada nije bila na pravi način obaveštavana o tome. Svim tačkama treba pristupiti temeljno i ozbiljno i ne treba žuriti sa bombastičnim izjavama i zaključcima – rekla nam je Grubješićeva.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade, rekao nam je da sama “normalizacija odnosa” ne znači priznanje Kosova, ali da među nemačkim zahtevima ima i nerealnih:

– Uslov koji je izneo nemački parlamentarac ne treba “gurati pod tepih”, ali je činjenica da je to njegov stav. Mislim da je to “probni balon” i da Srbija mora da se postavi racionalno i da saopšti “crvene linije” ispod kojih nećemo ići. Svesni smo da moramo učiniti bolne kompromise kako bismo dobili datum za pregovore sa EU.

Direktor Centra za modernu politiku Vladimir Todorić u promeni vlasti u Beogradu vidi razloge za zaoštravanje nemačkih uslova koji se sada nediplomatski isporučuju.

Od političkog analitičara Slobodana Antonića čuli smo da je posle “nemačkog ultimatuma” politika – i EU i Kosovo – u ozbiljnoj krizi, ako ne i gotova.

 

DEŽER: NIJE USLOV NEGO MIŠLJENJE

ŠEF delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer smatra da je izjava nemačkog parlamentarca Andreasa Šokenhofa o sedam uslova za Srbiju “samo jedno mišljenje”, ali da konačnu odluku o pristupnim pregovorima Srbije sa EU donose šefovi država i vlada EU.

On kaže da bi Beograd i Priština trebalo krajem meseca da nastave dijalog i da se sami dogovore kakav sporazum žele da postignu.

Izvor: P. Vasiljević, Novosti

8 komentara

  1. Svi su znali sve i režim i opozicija!

    Nije šija nego vrat, nije most nego ćuprija,..ma svi su sve znali i bivši režim i opozicija tj. današnja vlast!
    Svi znaju i svi bi da gurnu prom+blm pod tepiha pa kad je sve dovedeno do besmisla da kažu kako oni nisu krivi!
    A krivi su i oni koji nisu činili, radili, ali i oni koji su kukali i prebacivali odgovornost na druge, ne čineći ništa, kao i sada, samo kukanje, tobož čuđenje, a odgovor mršav umesto odlučan, državnički!

    Šta više reći sem da je ova ekipa političara totalno kvarna, nedorasa, dodvornička, lažljiva, svi redom, na žalost

  2. Kako, kada, na koji nacin i tko ce reci SRBIJI da ukoliko zeli da bude clan E U mora da se odrekne KOSMETA, jeste stvar koju znaju svi, ciji nivo politicke i opce pismenosti prevazilazi poznavanje “tablice mnozenja”. Zacudjuju neki politicari, koji to navodno tek sada otkrivaju. Znaci da su isti neznalice na enezimu, i da bi bilo bolje da promjene posao. Rusi su ocigledno svijesni svoje sanse da dodju na BALKAN, a tu im je sansu pruzio TADIC i&, ali i bezdusna i tvrdokorna politika prema SRBIJI “bezalternativne” E U i njemacke kao jedne od vodece clanice. Interesi SRBIJE i RUSIJE se preklapaju do te mjere, da nitko od dvije nece nista izgubiti, a dobiti ce jako puno. Ovo je prilika koju se ne smije propustiti, a sto se tice E U , kada shvate sto su ucinili, i oni ce “promjeniti muziku” jer im SRBIJA treba (geografski) u uniji ili izvan nje……………

  3. 7 uslov je potpisivanje dobrosusedskih odnosa sa republikom Kosova, a sta je to nego priznanje nezavisnosti,a ova vlast da ce sve ispuniti.Neznam kakva je to crvena linija jaca od ovog potpisivanja. Ma koga to ova vlast zavitlava,dali misle da je narod obicna stoka i nista nezna,a oni su bogom stvoreni da sve najbolje znaju i tako potpisuju kapitulaciju,ono sto nije smela ni predhodna lopovska vlast.Nisam clan nijedne stranke,ali kako vreme dalje odmice,sve vise se obistinjuju reci dr.Vojislava Seselja,da ce SNS ako dodje na vlast predati KiM nego sto bi to ucinila lopovska vlast Tadica,jer se ona ipak bojala naroda.Pa da te cujemo predsednice Nikolicu,obecao si da ces sve sto se desava(lopovluci,priznavanje KiM i drugo) javno reci narodu.Na kraju pitanje za ovu vlast:Zasto hocete po svaku cenu u EU,ko vas na to prisiljava,80% stanovnistva je protiv ulaska u tu vasu EU,vec je za to da se vrati opljackano i time napuni budzet,pljackase u apsu,okrenuti se zemljama koje ne postavljaju nikakve uslove (Kina,Rusija,Indija…)pokrenuti privredu i poljoprivredu, zaposliti narod da radi,a to su bila i vasa obecanja.Cista prevara.

  4. Gospodo okrenimo se sebi pogledamo se u lice dali smo išta naučil
    iz istorije i odnosa velikih sila prema malim narodima. Što tiče
    Nemačke i Srbije znamo dasmo pobedili Nemačku državnu armadu u
    prvom svetskom ratu, malo zastanimo i razmislimo dali su Nemci
    pravili onu veliku državu ja kažem nisu.Dali smo mogli imati veliku Srbiju ja kažem JESMO. Izgubilismo što su moji stričevi
    na bajonetama osvojili. G. Šešelj i drugi nebi postojali da smo
    imali Kraljevinu Srbiju. Nemci radni štedljivi sačuvaše svoje i
    zapovedaju u Evropi kako da se živi to je istina.Dali možemo izaći iz ovog beznađa možemo verujem da Tomislav Nikolić neće
    potpisati izdaju zato je išao u bratsku Rusiju i dobijamo pomoć
    da se izvučemo ŠTO JE OSTAVIO ŽUTI KARTEL GOS. Ljubo.

  5. Zoran Đorđević

    Sve novine preskaču suštinu treće tačke u kojoj se izričito traži da se Srebrenica više ne pominje, nego je prenose kao “prevazilaženje prošlosti u regionu”. A ako pristanemo na to da se o Srebrenici više ne raspravlja, uprkos brojnim dokazima koji taj stereotip ruše, onda smo propali.

    • zaista ste u pravu. To sa Srebrenicom je sustina nemackog prekrajanja istorije Srba, precizno i uporno! Procicemo i sa Srebrenicom kao i sa “teorijom” o dolasku Srba/Slovena na Ballkan u 6 veku.

  6. Cekajte malo! Pa zar nije bilo u pocetku,samo da se uhapse Karadzic i Mladic!? Odakle sada ovo! Nece se oni zaustaviti sa uslovima sve dok mi ne predjemo u katolicanstvo. Izglefa da je to krajnji CILJ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *