15. септембар – Српска тактика ударила у Берлински зид

Нови услов који је поставила Немачка прети да обесмисли државну политику “И Косово и ЕУ”. Вучић: Нисам успео да утичем. Грубјешић: Све знале и бивше власти. Љајић: Морамо рећи докле можемо

И Европска унија и очување Косова – коју је промовисала Цветковићева, а наследила Дачићева влада, закуцала се у берлински зид. Државни врх ће у наредним данима покушати да пронађе формулу да Србија настави и одбрану територијалног интегритета и европске интеграције.

Практично, потребно је да се бар ублажи и амортизује захтев Ангеле Меркел да Београд и Приштина потпишу обавезујући споразум о добросуседским односима.

Осталих шест услова које нам је испоставила Немачка: извршење Акционог плана, расветљавање напада на немачку амбасаду, превазилажење прошлости у региону, испуњење свих договора са Приштином, укидање паралелних институција на северу, и сарадња са Еулексом и Кфором – Србија је мање-више спремна да испуни.

Српски званичници, према нашим сазнањима, ускоро ће обелоданити које су све уступке спремни да учине према Косову, али и где се налази црвена линија која неће бити прегажена. Циљ државе остаје и чланство у ЕУ и одбрана територијалног интегритета.

Први потпредседник владе и министар одбране Алексанар Вучић изјавио је да је шест од седам услова које је изнео представник највеће немачке партије ЦДУ Андреас Шокенхоф одраније познато:

– Седми услов – потписивање уговора о добросуседским односима са Косовом – до сада није био познат. Сада не би било логично да се влада изјашњава о ставу једне партије. Свакако, не треба затварати очи и тврдити да они који су их изнели нису важни. Држимо се онога што смо добили прошлог децембра од ЕУ. Покушао сам и у Берлину да утичем на неке ствари, али очигледно нисам успео што сматрам својим неуспехом.

БОГДАНОВИЋ: ЗНАЛИ СМО ЗА ШЕСТ УСЛОВА

БИВШИ министар за Косово и Метохију Горан Богдановић каже за “Новости” да су они били упознати са шест немачких услова, али да за седми – потписивање споразума са Приштином – први пут чује:
– Тражили су нам и укидање институција и реализацију свих споразума техничког дијалога, али потписивање споразума о добросуседским односима нису никада. Остварење тог услова би заиста било кршење Устава. Ми смо филигранском дипломатијом успевали да останемо на путу ка ЕУ уз поштовање Устава и нова власт је пред великим изазовом да амортизује ове притиске.

Потпредседник Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је за “Новости” да не треба фаталистички тумачити изјаве посланика немачког Бундестага. Она ипак тврди да ово у начелу није ништа ново:

– Захтеви Немачке су познати већ неколико година, сада су само први пут поређани на папир. Али јавност до сада није била на прави начин обавештавана о томе. Свим тачкама треба приступити темељно и озбиљно и не треба журити са бомбастичним изјавама и закључцима – рекла нам је Грубјешићева.

Расим Љајић, потпредседник Владе, рекао нам је да сама “нормализација односа” не значи признање Косова, али да међу немачким захтевима има и нереалних:

– Услов који је изнео немачки парламентарац не треба “гурати под тепих”, али је чињеница да је то његов став. Мислим да је то “пробни балон” и да Србија мора да се постави рационално и да саопшти “црвене линије” испод којих нећемо ићи. Свесни смо да морамо учинити болне компромисе како бисмо добили датум за преговоре са ЕУ.

Директор Центра за модерну политику Владимир Тодорић у промени власти у Београду види разлоге за заоштравање немачких услова који се сада недипломатски испоручују.

Од политичког аналитичара Слободана Антонића чули смо да је после “немачког ултиматума” политика – и ЕУ и Косово – у озбиљној кризи, ако не и готова.

 

ДЕЖЕР: НИЈЕ УСЛОВ НЕГО МИШЉЕЊЕ

ШЕФ делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер сматра да је изјава немачког парламентарца Андреаса Шокенхофа о седам услова за Србију “само једно мишљење”, али да коначну одлуку о приступним преговорима Србије са ЕУ доносе шефови држава и влада ЕУ.

Он каже да би Београд и Приштина требало крајем месеца да наставе дијалог и да се сами договоре какав споразум желе да постигну.

Извор: П. Васиљевић, Новости

8 коментара

  1. Василим

    Сви су знали све и режим и опозиција!

    Није шија него врат, није мост него ћуприја,..ма сви су све знали и бивши режим и опозиција тј. данашња власт!
    Сви знају и сви би да гурну пром+блм под тепиха па кад је све доведено до бесмисла да кажу како они нису криви!
    А криви су и они који нису чинили, радили, али и они који су кукали и пребацивали одговорност на друге, не чинећи ништа, као и сада, само кукање, тобож чуђење, а одговор мршав уместо одлучан, државнички!

    Шта више рећи сем да је ова екипа политичара тотално кварна, недораса, додворничка, лажљива, сви редом, на жалост

  2. Kako, kada, na koji nacin i tko ce reci SRBIJI da ukoliko zeli da bude clan E U mora da se odrekne KOSMETA, jeste stvar koju znaju svi, ciji nivo politicke i opce pismenosti prevazilazi poznavanje “tablice mnozenja”. Zacudjuju neki politicari, koji to navodno tek sada otkrivaju. Znaci da su isti neznalice na enezimu, i da bi bilo bolje da promjene posao. Rusi su ocigledno svijesni svoje sanse da dodju na BALKAN, a tu im je sansu pruzio TADIC i&, ali i bezdusna i tvrdokorna politika prema SRBIJI “bezalternativne” E U i njemacke kao jedne od vodece clanice. Interesi SRBIJE i RUSIJE se preklapaju do te mjere, da nitko od dvije nece nista izgubiti, a dobiti ce jako puno. Ovo je prilika koju se ne smije propustiti, a sto se tice E U , kada shvate sto su ucinili, i oni ce “promjeniti muziku” jer im SRBIJA treba (geografski) u uniji ili izvan nje……………

  3. 7 uslov je potpisivanje dobrosusedskih odnosa sa republikom Kosova, a sta je to nego priznanje nezavisnosti,a ova vlast da ce sve ispuniti.Neznam kakva je to crvena linija jaca od ovog potpisivanja. Ma koga to ova vlast zavitlava,dali misle da je narod obicna stoka i nista nezna,a oni su bogom stvoreni da sve najbolje znaju i tako potpisuju kapitulaciju,ono sto nije smela ni predhodna lopovska vlast.Nisam clan nijedne stranke,ali kako vreme dalje odmice,sve vise se obistinjuju reci dr.Vojislava Seselja,da ce SNS ako dodje na vlast predati KiM nego sto bi to ucinila lopovska vlast Tadica,jer se ona ipak bojala naroda.Pa da te cujemo predsednice Nikolicu,obecao si da ces sve sto se desava(lopovluci,priznavanje KiM i drugo) javno reci narodu.Na kraju pitanje za ovu vlast:Zasto hocete po svaku cenu u EU,ko vas na to prisiljava,80% stanovnistva je protiv ulaska u tu vasu EU,vec je za to da se vrati opljackano i time napuni budzet,pljackase u apsu,okrenuti se zemljama koje ne postavljaju nikakve uslove (Kina,Rusija,Indija…)pokrenuti privredu i poljoprivredu, zaposliti narod da radi,a to su bila i vasa obecanja.Cista prevara.

  4. Господо окренимо се себи погледамо се у лице дали смо ишта научил
    из историје и односа великих сила према малим народима. Што тиче
    Немачке и Србије знамо дасмо победили Немачку државну армаду у
    првом светском рату, мало застанимо и размислимо дали су Немци
    правили ону велику државу ја кажем нису.Дали смо могли имати велику Србију ја кажем ЈЕСМО. Изгубилисмо што су моји стричеви
    на бајонетама освојили. Г. Шешељ и други неби постојали да смо
    имали Краљевину Србију. Немци радни штедљиви сачуваше своје и
    заповедају у Европи како да се живи то је истина.Дали можемо изаћи из овог безнађа можемо верујем да Томислав Николић неће
    потписати издају зато је ишао у братску Русију и добијамо помоћ
    да се извучемо ШТО ЈЕ ОСТАВИО ЖУТИ КАРТЕЛ ГОС. Љубо.

  5. Зоран Ђорђевић

    Све новине прескачу суштину треће тачке у којој се изричито тражи да се Сребреница више не помиње, него је преносе као “превазилажење прошлости у региону”. А ако пристанемо на то да се о Сребреници више не расправља, упркос бројним доказима који тај стереотип руше, онда смо пропали.

    • zaista ste u pravu. To sa Srebrenicom je sustina nemackog prekrajanja istorije Srba, precizno i uporno! Procicemo i sa Srebrenicom kao i sa “teorijom” o dolasku Srba/Slovena na Ballkan u 6 veku.

  6. Cekajte malo! Pa zar nije bilo u pocetku,samo da se uhapse Karadzic i Mladic!? Odakle sada ovo! Nece se oni zaustaviti sa uslovima sve dok mi ne predjemo u katolicanstvo. Izglefa da je to krajnji CILJ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *