17. avgust – Svađa Josipovića i Pupovca

ZAGREB – Hrvatski predsednik Ivo Josipović žestoko je napao Milorada Pupovca, čije Srpsko narodno veće izdaje nedeljnik Novosti, optuživši ga, pored ostalog, da vodi “etnobiznis”, a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

Josipović je izrazio želju da se njegovo pismo u celini objavi u idućem broju Novosti, pod naslovom “Maskenbal u režiji g. Milorada Pupovca”.

“U vreme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe izuzetno puno. To mi se, kao gradjaninu i predsedniku svih gradjana, ne svidja”, navodi se u pismu koje je hrvatski predsednik uputio uredništvu nedeljnika Novosti.

Josipovićevo pismo je reakcija na tekst Novosti o Josipovićevoj ulozi u bogaćenju njegovog prijatelja Marka Vojkovića, čija je kompanija Emporion bez tendera dobila posao ubiranja naknade za muzička autorska prava.

Hrvatski predsednik je pismom reagovao i na tvrdnje urednika nedeljnika Ivice Djikić, da Josipović zloupotrebljava funkciju predsednika kako bi se Srpskom narodnom veću koje finansira Novosti ukinule novčane dotacije iz državnog budžeta.

“Niste naveli nijedan konkretan izvor ni podatak kojim biste potkrepili svoju tvrdnju da vršim bilo kakav pritisak na vašeg izdavača i vašu novinu”, naveo je u pismu Josipović.

“Priča o ‘osveti’ je besmislena i služi za zamenu teza sa ciljem da Milorad Pupovac koji polako gubi poziciju monopoliste na ‘srpstvo’ u Hrvatskoj, pokuša da lažnim optužbama promeni ono što neminovno dolazi: pluralizaciju manjinske političke scene”, dodao je on.

Hrvatski predsednik je optužio Pupovca da zloupotrebljava Novosti, kao i da je politički reketaš.

“Pupovac mi je zamerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo njega i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni sud je ukinuo nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija Pupovca kao izabranog kandidata”, naveo je Josipović koji tvrdi da je Pupovac reketirao sve hrvatske vlade i ostvarivao velike finansijske prihode iz budžeta.

Josipović navodi i da je dobio mnogo pritužbi u kojima mu se “Srbi i neke njihove organizacije” žale da Pupovac netransparentno troši novac namenjen manjinama, piše Večernji list.

“Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirenja Hrvata i Srba kako to nekada želi da pokaže. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaze da im je potreban zaštitnik poput njega”, piše u Josipovićevom reagovanju.

Izvor: Beta

3 komentara

  1. Nije to svađa Pupovac (KRPA) završi posao sa HDZ sada nova postava traži novog glumca i on će brzo biti isceđen i odbačen.
    Sve je isto za Hrvate Srbi su svi ČETNICI pa bili i partizani
    koji su ginuli za njihovu NDH, to je lepo rekao Ivan Krajačić u
    lice Narodnom heroju Raji Nedeljkoviću ŠESDESETIH GODINA. Sampo
    prevareni Srbi su verovali Hrvatima.

  2. Zar ste zaboravili da je i pavelić imao svoje srbe u vladi? Uvek su ustaše nalazile srbe spremne da za “krvarinu” prodaju sve: veru, naciju, poštenje, dignitet… A na sve to je redovno stizao blagoslov “dežurnih” vikara SPC, čija je mantra i dalje: “Oprostite svojim istrebljivačima, jer ne znaju šta rade, a vi ste nebeski narod i svejedno je što vas kolu i satiru, svi ćete biti u raju.” Karikiram, ali ovo je suština ponašanja predstavnika SPC i to je jedan od razloga, zbog toga se držim podalje od njih, jer neću da praštam. Neću! Smatram da svi oni koji vrlo lako dižu kamu na srpski narod, upravo na to računaju i zato su tako krvožedni! Nema praštanja! A sukob novog poglavnika i dežurnog srpskog kvislinga, samo je igra, koja treba da dovede do toga da preostali nezaklani srbi u ustašiji, ponovo “legnu na rudu” i predaju svoje sudbine ovoj bitangi. To je jedina istina, sve drugo je običan spin…

  3. Bez neke teške reči al hajde da stvarno vidimo o čemo se ovde radi. Ovo nije sukob Josipovića i Pupovca već neprimerena rascepkanost Srba u Hrvatskoj. Izuzevši nekoliko časnih ljudi među Hrvatima ostale je baš briga što su Srbi u međusobnoj zavadi i to traje odavno. Hrvati su međusobno daleko više razdeljeni u politikom smislu po svim pitanjima sem kad su u pitanju Srbi i Srbija. Tu su svi jedinstveni i funkcionišu na način: Srbi agresori na Hrvatsku,Srbima nikakva prava kao narodu, Srbima nikakva autonomija, Srbima nikad pravo na potpunu upotrebu ćirilice pa i nazivima toponima,Srbima ne dozvoliti ekonomski razvoj i nikako nadoknada imovine,Oluja oslobodiolačka akcija itd.itd. Ovde nema razlike između SDP,HDZ,HSP itd. Srbi bi to trebali znati i trebali bi po pitanju svojih prava nastupati jedinstveno i u skladu sa svojom maticom i ne nasedati na lepo lice bilo koje partije među Hrvatima jer za njih će uvek biti ili komunjare ili četnici ili agresori. Samo udruženi i u jednom frontu sa izbeglim Srbima,sa Srbima iz Srbije i drugim može se okrenuti Evropi i zahtevati istorijska prava naroda za Srbe u Hrvatskoj koja se do kraja ugrožena – to je valjda svima jasno. Treba se odmaknuti od ličnih sukoba,materijalnih prava pojedinaca ili grupa,ekskluzive u predstavljanju itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *