08. avgust – Banjaluka i Beograd imaju isti stav prema Kosovu

BEOGRAD – Republika Srpska (RS) i Srbija imaju isti stav prema nezavisnosti Kosova i zajednički će raditi na unapredjenju položaja srpskog naroda na Kosovu, izjavio je  u Beogradu predsednik RS Milorad Dodik.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Dodik je rekao da će Srbija i RS “zajednički odgovoriti” na politička pitanja u vezi sa “statusom srpskog naroda na Kosovu i u RS”.

“Mi u BiH ne želimo da vidimo priznanje Kosova kao nezavisne države. RS je do sada, a i u budućnosti će sprečavati to priznanje jer smatramo da je međunarodna zajednica koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila Srbiju i srpski narod dajući takav status”, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o svom odnosu sa Nikolićem – jer je pred predsedničke izbore u Srbiji podržao protivkandidata Borisa Tadića, Dodik je ocenio da je Nikolić “legitimno izabrani predsednik”.

“Mislim da je – na ovom nivou poimanja odnosa – to stvar nekih političkih odabira u nekoj prošlosti, a naši odnosi, kao predsednika republika, imaju neku sasvim drugu dimenziju”, kazao je Dodik.

Dodik je ocenio da su odnosi RS i Srbije “u najboljem mogućem stanju” i da je sa Nikolićem razgovarao o odnosima i saradnji Srbije i RS. Dogovorili su se da krajem septembra u Banjaluci zaseda Savet za sprovođenje sporazuma o specijalnim odnosima koji čine predsednici i premijeri dveju republika.

Dodik je najavio da će se “u narednim danima” sastati predstavnici skupština RS i Srbije radi dogovora o saradnji.

Izvor: Beta

Jedan komentar

  1. Jedan narod a dva gospodara pokazuje da može da živi i da se rađa
    nešto nmogo važnije za celokupan srpski životni prostor. Na redu je sređivanje unutar srpskog Vojvodstva i polako u Njegoševoj CG.
    Kada to zaokružimo postavljamo pitanje ratne oštete od ND HRVATSKE
    genocid 41-45 i 91-95 godina,sledi i tužba za agresiju NATO IMPERIJE. Nema spokoja među Srbima dok se to nezavrši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *