08. август – Бањалука и Београд имају исти став према Косову

БЕОГРАД – Република Српска (РС) и Србија имају исти став према независности Косова и заједнички ће радити на унапредјењу положаја српског народа на Косову, изјавио је  у Београду председник РС Милорад Додик.

После разговора са председником Србије Томиславом Николићем, Додик је рекао да ће Србија и РС “заједнички одговорити” на политичка питања у вези са “статусом српског народа на Косову и у РС”.

“Ми у БиХ не желимо да видимо признање Косова као независне државе. РС је до сада, а и у будућности ће спречавати то признање јер сматрамо да је међународна заједница која је подржала незаконито и вануставно проглашење Косова као независне државе, понизила Србију и српски народ дајући такав статус”, казао је Додик.

Одговарајући на питање новинара о свом односу са Николићем – јер је пред председничке изборе у Србији подржао противкандидата Бориса Тадића, Додик је оценио да је Николић “легитимно изабрани председник”.

“Мислим да је – на овом нивоу поимања односа – то ствар неких политичких одабира у некој прошлости, а наши односи, као председника република, имају неку сасвим другу димензију”, казао је Додик.

Додик је оценио да су односи РС и Србије “у најбољем могућем стању” и да је са Николићем разговарао о односима и сарадњи Србије и РС. Договорили су се да крајем септембра у Бањалуци заседа Савет за спровођење споразума о специјалним односима који чине председници и премијери двеју република.

Додик је најавио да ће се “у наредним данима” састати представници скупштина РС и Србије ради договора о сарадњи.

Извор: Бета

Један коментар

  1. Један народ а два господара показује да може да живи и да се рађа
    нешто нмого важније за целокупан српски животни простор. На реду је сређивање унутар српског Војводства и полако у Његошевој ЦГ.
    Када то заокружимо постављамо питање ратне оштете од НД ХРВАТСКЕ
    геноцид 41-45 и 91-95 година,следи и тужба за агресију НАТО ИМПЕРИЈЕ. Нема спокоја међу Србима док се то незаврши.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *