02. avgust – Mandat Euleksa uskoro van Rezolucije 1244?

PRIŠTINA – Vlada Kosova postigla je saglasnost sa Evropskom unijom da se Euleksu, posle prestanka nadgledane nezavisnosti, produži mandat za dve godine, ali da pravna osnova delovanja misije ne bude Rezolucija 1244, prenosi danas prištinski list “Koha ditore”.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da u sporazumu, odnosno prepisci predsednice Kosova Atifete Jahjage i predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, treba da piše “da su pravni osnovi za delovanje Euleksa 17. i 4 februar 2008. godine – dani proglašenja nezavisnosti i upućivanja prvog zahteva za delovanje misije na Kosovu, kao i datum kada je doneta odluka Saveta ministara EU o dislokaciji misije”.

Kuči je dodao da, posle potpisivanja, sporazum treba da verifikuje Skupština Kosova.

Kuči je dodao da postoje i dva, takođe, izuzetno značajna pitanja, među kojima je rok misije na Kosovu.

“Naš je predlog da mandat misije traje do 15. juna 2014. godine. Verujem da o tome imamo približene stavove sa ostalim međunarodnim faktorima uključujući EU i SAD”, kazao je Kuči.

Sledeći bitan faktor je, po njegovim rečima, imenovanje sudija i tužilaca iz misije, koji treba da budu imenovani formalno, odnosno da za njihovo imenovanje saglasnost da predsednica Kosova.

Vlada je, po Kučiju, predložila Briselu nekoliko faza delovanja Euleksa na Kosovu.

Predloženo je da prva faza počne u septembru i traje do marta 2013.

godine, kada treba da usledi druga faza. Treća faza, po tom predlogu, treba da traje od septembra 2013. godine do 15. juna 2014. godine, kada se predviđa prestanak mandata Euleksa sa izuzetkom posebnih radnih grupa.

Izvor: Beta, RTV

3 komentara

  1. Sve ovo je rezultat neodustajanja od “BEZALTERNATIVNOG PUTA” i sramezljive, bojazljive ili preciznije receno KUKAVICKE politike navodno nove VLADE i PREDSJEDNIKA. Imena su se promjenila, ali se u sustini NISTA NIJE IZMJENILO!!!!

  2. To je ta misija koju je angazovao bivsi presednik Srbije sa nekih sest tacaka , koje nikada nisu objelodanjene i koje su verovatno bile velika njegova varka za Srbe sa KM.

  3. ko je potpisao za misiju Eulexa??
    EU i Srbija,a sada odjednom izmene potpisace Kosovo i EU??
    Cudne li evropske logige?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *