02. август – Мандат Еулекса ускоро ван Резолуције 1244?

ПРИШТИНА – Влада Косова постигла је сагласност са Европском унијом да се Еулексу, после престанка надгледане независности, продужи мандат за две године, али да правна основа деловања мисије не буде Резолуција 1244, преноси данас приштински лист “Коха диторе”.

Заменик премијера Косова Хајредин Кучи изјавио је да у споразуму, односно преписци председнице Косова Атифете Јахјаге и представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, треба да пише “да су правни основи за деловање Еулекса 17. и 4 фебруар 2008. године – дани проглашења независности и упућивања првог захтева за деловање мисије на Косову, као и датум када је донета одлука Савета министара ЕУ о дислокацији мисије”.

Кучи је додао да, после потписивања, споразум треба да верификује Скупштина Косова.

Кучи је додао да постоје и два, такође, изузетно значајна питања, међу којима је рок мисије на Косову.

“Наш је предлог да мандат мисије траје до 15. јуна 2014. године. Верујем да о томе имамо приближене ставове са осталим међународним факторима укључујући ЕУ и САД”, казао је Кучи.

Следећи битан фактор је, по његовим речима, именовање судија и тужилаца из мисије, који треба да буду именовани формално, односно да за њихово именовање сагласност да председница Косова.

Влада је, по Кучију, предложила Бриселу неколико фаза деловања Еулекса на Косову.

Предложено је да прва фаза почне у септембру и траје до марта 2013.

године, када треба да уследи друга фаза. Трећа фаза, по том предлогу, треба да траје од септембра 2013. године до 15. јуна 2014. године, када се предвиђа престанак мандата Еулекса са изузетком посебних радних група.

Извор: Бета, РТВ

3 коментара

  1. Sve ovo je rezultat neodustajanja od “BEZALTERNATIVNOG PUTA” i sramezljive, bojazljive ili preciznije receno KUKAVICKE politike navodno nove VLADE i PREDSJEDNIKA. Imena su se promjenila, ali se u sustini NISTA NIJE IZMJENILO!!!!

  2. To je ta misija koju je angazovao bivsi presednik Srbije sa nekih sest tacaka , koje nikada nisu objelodanjene i koje su verovatno bile velika njegova varka za Srbe sa KM.

  3. ko je potpisao za misiju Eulexa??
    EU i Srbija,a sada odjednom izmene potpisace Kosovo i EU??
    Cudne li evropske logige?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *