01. avgust – Vučić: Da kompromise pravi i Priština, ne samo Beograd

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas funkcioneru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Nikolausu Grafu Lamsdorfu da će Vlada Srbije poštovati sve briselske dogovore, ali da očekuje podršku Berlina zahtevu da kompromise u nastavku pregovora o Kosovu ne čini samo Beograd, već i Priština.

Vučić je, posle susreta sa specijalnim izaslanikom MSP Nemačke za Jugoistočnu Evropu takođe izrazio uverenje da niko neće učiniti ništa da smanji šanse Srbije da postane članica EU, i da ne očekuje da EU pokrene pitanje priznavanja Kosova.

Vicepremijer je rekao da je u razgovoru sa svojim gostom istakao da je svestan da će u dijalogu sa Prištinom mnoge odluke za Srbiju biti teške i da će Beograd morati da pristane na kompromise, ali da kompromise mora početi da čini i Priština.

“Nikom nije u interesu da vreme prolazi i da se ništa ne menja, to ne žele ni građani Srbije, niti bilo ko u svetu. Svi žele nastavak dijaloga. Pokušaćemo da u avgustu ili septembru postignemo nacionalni konsenzus po pitanju Kosova”, rekao je Vučić.

On je rekao da će nova Vlada Srbije voditi politiku koja se neće svima dopasti i koja će možda imati mnogo kritičara, ali će, naglasio je, to biti u najboljem interesu države.

Vučić je precizirao da je sa Lamsdorfom, osim o Kosovu, razgovarao i o bilateralnim odnosima i borbi protiv korupcije i kriminala.

Srbija, kako je naglasio Vučić na sastanku, želi da pripada porodici evropskih naroda i najbolje odnose sa Nemačkom kao najsnažnijom zemljom EU.

Vučić je u razgovoru istakao da će Vlada Srbije biti nepopustljiva u borbi protiv organizovanog kriminala, a kao ministar odbrane je izrazio očekivanje da će se bilateralna srpsko-nemačka saradnja u toj oblasti produbiti u budućnosti.

Trajni i funkcionalni odnosi s Prištinom na putu ka EU

Specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Graf Lambsdorf izjavio je da je za napredak Srbije ka Evropskoj uniji potrebno uspostavljanje trajnih i funkcionalnih odnosa sa Prištinom.

“Postoje najave za politički dijalog na višem nivou, za koji verujem da će biti pokrenut pod patronatom Ketrin Ešton, početkom septembra”, izjavio je nemački diplomata zadužen za jugositočnu Evropu posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Aleksadnrom Vučićem.

Lambsdorf je istakao da Nemačka podržava podizanje dijaloga Beograda i Prištine sa tehničkog na politički nivo:

“Nadamo se da će u tom dijalogu biti postignut rezultat koji je potreban za napredak Srbije ka Briselu, a to znači trajni i funkcionalni odnosi sa Prištinom”, podvukao je on.

Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji, naglasio je nemački diplomata i naglasio da za to nema novih uslova.

“Iznenađen sam naslovima u pojedinim medijima u Srbiji u vezi nekih novih uslova. Nema nikakvih novih uslova, već se radi o ispunjavanju starih uslova, ništa više, ali ni manje”, poručio je Lambsdorf.

“Znamo da je to težak i dug proces, kao i da određeni uslovi moraju biti ispunjeni”, rekao je on i dodao da je stekao utisak da novo rukovodstvo Srbije ima nameru da ispuni te uslove.

On je kazao da je Berlin uvek podržavao tehnički dijalog Beograda i Prištine i da sada treba ispuniti postignute dogovore.

Takođe je kazao da je potrebno da se otvore razgovori o još dva tehnička pitanja – telekomunikacijama i energetici, što, prema njegovim rečima, takođe nije ništa novo.

Graf Labsdorf je uveren da se ta pitanja mogu rešiti.

Nemačka, prema njegovim rečima, nudi podršku Beogradu na tom putu.

“Nastavićemo da radimo tako, i verujem da Nemačka ima nešto da ponudi. Mi smo zainteresovani za napredak u Srbiji i naravno da ćemo nastaviti dijalog sa Srbijom, kako u Beogradu, tako i Berlinu”, najavio je Graf Lambsdorf kojem je ovo, kako je kazao, već treći susret sa Vučićem u proteklih nekoliko nedelja.

On je takođe ukazao da svi koji su zainteresovani za to šta se očekuje od Srbije na putu ka EU mogu to videti iz zaključaka Evropske komisije.

“Pitanje Kosova nije na vrhu te liste, već se u vrhu nalaze uslovi koje sve zemlje treba da ispune na putu ka članstvu u EU. Nema ništa specijalno i novo”, podvukao je Graf Lambsdorf.

Današnji razgovori, kako je naveo, pružili su mogućnost da se nastavi diskusija o evropskoj budućnosti Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *