01. август – Вучић: Да компромисе прави и Приштина, не само Београд

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић пренео је данас функционеру немачког Министарства спољних послова Николаусу Графу Ламсдорфу да ће Влада Србије поштовати све бриселске договоре, али да очекује подршку Берлина захтеву да компромисе у наставку преговора о Косову не чини само Београд, већ и Приштина.

Вучић је, после сусрета са специјалним изаслаником МСП Немачке за Југоисточну Европу такође изразио уверење да нико неће учинити ништа да смањи шансе Србије да постане чланица ЕУ, и да не очекује да ЕУ покрене питање признавања Косова.

Вицепремијер је рекао да је у разговору са својим гостом истакао да је свестан да ће у дијалогу са Приштином многе одлуке за Србију бити тешке и да ће Београд морати да пристане на компромисе, али да компромисе мора почети да чини и Приштина.

“Ником није у интересу да време пролази и да се ништа не мења, то не желе ни грађани Србије, нити било ко у свету. Сви желе наставак дијалога. Покушаћемо да у августу или септембру постигнемо национални консензус по питању Косова”, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће нова Влада Србије водити политику која се неће свима допасти и која ће можда имати много критичара, али ће, нагласио је, то бити у најбољем интересу државе.

Вучић је прецизирао да је са Ламсдорфом, осим о Косову, разговарао и о билатералним односима и борби против корупције и криминала.

Србија, како је нагласио Вучић на састанку, жели да припада породици европских народа и најбоље односе са Немачком као најснажнијом земљом ЕУ.

Вучић је у разговору истакао да ће Влада Србије бити непопустљива у борби против организованог криминала, а као министар одбране је изразио очекивање да ће се билатерална српско-немачка сарадња у тој области продубити у будућности.

Трајни и функционални односи с Приштином на путу ка ЕУ

Специјални изасланик Министарства спољних послова Немачке Николаус Граф Ламбсдорф изјавио је да је за напредак Србије ка Европској унији потребно успостављање трајних и функционалних односа са Приштином.

“Постоје најаве за политички дијалог на вишем нивоу, за који верујем да ће бити покренут под патронатом Кетрин Ештон, почетком септембра”, изјавио је немачки дипломата задужен за југоситочну Европу после разговора са првим потпредседником Владе и министром одбране Алексаднром Вучићем.

Ламбсдорф је истакао да Немачка подржава подизање дијалога Београда и Приштине са техничког на политички ниво:

“Надамо се да ће у том дијалогу бити постигнут резултат који је потребан за напредак Србије ка Бриселу, а то значи трајни и функционални односи са Приштином”, подвукао је он.

Немачка жели Србију у Европској унији, нагласио је немачки дипломата и нагласио да за то нема нових услова.

“Изненађен сам насловима у појединим медијима у Србији у вези неких нових услова. Нема никаквих нових услова, већ се ради о испуњавању старих услова, ништа више, али ни мање”, поручио је Ламбсдорф.

“Знамо да је то тежак и дуг процес, као и да одређени услови морају бити испуњени”, рекао је он и додао да је стекао утисак да ново руководство Србије има намеру да испуни те услове.

Он је казао да је Берлин увек подржавао технички дијалог Београда и Приштине и да сада треба испунити постигнуте договоре.

Такође је казао да је потребно да се отворе разговори о још два техничка питања – телекомуникацијама и енергетици, што, према његовим речима, такође није ништа ново.

Граф Лабсдорф је уверен да се та питања могу решити.

Немачка, према његовим речима, нуди подршку Београду на том путу.

“Наставићемо да радимо тако, и верујем да Немачка има нешто да понуди. Ми смо заинтересовани за напредак у Србији и наравно да ћемо наставити дијалог са Србијом, како у Београду, тако и Берлину”, најавио је Граф Ламбсдорф којем је ово, како је казао, већ трећи сусрет са Вучићем у протеклих неколико недеља.

Он је такође указао да сви који су заинтересовани за то шта се очекује од Србије на путу ка ЕУ могу то видети из закључака Европске комисије.

“Питање Косова није на врху те листе, већ се у врху налазе услови које све земље треба да испуне на путу ка чланству у ЕУ. Нема ништа специјално и ново”, подвукао је Граф Ламбсдорф.

Данашњи разговори, како је навео, пружили су могућност да се настави дискусија о европској будућности Србије.

Извор: Бета, Танјуг, РТВ

3 коментара

 1. pa to i nije bio dialog … ?! Sada ce morati – obratno, da bi se postigla, kakva-takva ravnoteza !?

 2. Pravilan kompromis je: Da Šiptari priznaju grešku i da se izvinu
  građanima Srbije, ujedno i onim Šiptarima lojalnih državi Srbije
  U suprotnom biće nagrađeni za zločine koje su izvršili.Srbija je
  Fala Bogu stala na noge i nemora ponizna više biti.Svako popuštanje prema Nato imperiji je slabos vlade.Ova skupština ima
  jaku većinu i nemora dositi odluke koje skrajaju Nato Ambasade.
  Vlada imavećinu preko 140 poslanika i može mirne savesti predlagati zakone od interesa države Srbije.

 3. NEMA PRIZNAVANJA NITI PROVODJENJA NIKAKVIH ” DOGOVORA” IZMEDU BRISELA, PRISTINE I BEOGRADA UKOLIKO ISTI NISU VERIFICIRANI U PARLAMENTU. R1244 je veoma jasna i neznam sta je tu bolno za SRBIJU.Meni se cini da je jedino jednako BOLNA nova VLADA i novi PREDSJEDNIK koji unatoc svemu nastavljau “BEZALTERNATIVNI PUT” i kunu se dialog i KOMPOMIS sa PRISTINOM. Sta znaci KOMPROMIS. Htijli su da OTMU KOSMET, pa ce po KOMPOMISU oteti SAMO pola KOSMETA. Situacija je takva da vrijeme radi za SRBIJU. Odreknite se E.U pozovite vojnike ONU iz RUSIJE da brane sjeverni dio KOSMETA,i stvari ce se rijesti sami od sebe, ako niste u stanju da VI, nova VLADA nesto vise ucinite. Komplimenti Radoslavu na optimiznu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *