Sudbina Srba određena je 1928. godine u Drezdenu

Piše Ratko Dmitrović

Prošlo je osam decenija od jednog skupa jugoslovenskih komunista, koji je u politički život tadašnje države uveo mržnju prema Srbima i nacrtao granice država koje će se roditi početkom devedesetih

Ulupao sam pedeset i četiri godine, od toga trideset u novinarstvu, namenski pročitao brežuljak knjiga, dokumenata, zapisnika, istorijskih udžbenika, sećanja učesnika važnih događaja, analiza ideološki protkanih i analiza oslobođenih ideologija, razgovarao sa ljudima, sve tragajući za rešenjem jedne misterije, ali … nije vredelo. Nikada nisam dokučio odgovor na pitanje zbog čega se komunizam, sa svim pojavnim oblicima na prostoru bivše Jugoslavije, najdublje ukorenio kod Srba, iako je ta ideologija u bivšoj državi jedino Srbima donela ogromna stradanja, muke, proterivanja, gubitak teritorija. Odnosno, zbog čega mnogi Srbi i danas poštuju komunističke vođe koje su im nanele više zla nego Hitlerove divizije. Preterujem? Ne, nažalost. Onaj ko hoće, može da sazna, samo je pitanje truda i vremena.

GENOCID NAD SRBIMA
I na ovom mestu, u „Pečatu“, nekoliko puta do sada ukazivao sam na jedan datum i događaj iz istorije Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) koji se decenijama vrlo smerno, uporno i pedantno sakriva od srpske javnosti. Da, u pitanju je Četvrti kongres KPJ održan 1928. godine u Drezdenu. Značaj tog skupa, rasprava na njemu, programski dokumenti koji su usvojeni, osnov su svih kasnijih antisrpskih činjenja na prostoru Jugoslavije, uključujući – nemam problem da ovo kažem – genocid koji su ustaše u NDH provele nad Srbima. Tvrdnja jeste jaka, ali su dokazi još jači.
Šta se to dogodilo u Drezdenu, od 3. do 15. novembra 1928. godine na Četvrtom kongresu KPJ? Ko je bio tamo? Da li je taj skup jugoslovenskih komunista zaista naduo jedra ustaškog pokreta, ohrabrio svako antisrpsko delovanje u budućnosti, postavio temelje budućih nezavisnih država, a na štetu Srba, stvorio embrione budućih naroda koji će nastati iz srpskog bića i živeti na patološkoj mržnji prema Srbima? Svaki odgovor na ova pitanja je potvrdan.
Dakle, u Drezdenu je na početku Kongresa, u analizi političkog stanja u Kraljevini SHS, konstatovano da su stvaranjem te države južnih Slovena pod vlast velikosrpske buržoazije stavljeni Slovenci, Hrvati, Crnogorci, ali i znatna albanska, bugarska i mađarska područja. Ova konstatacija i ono što sledi, izvučeno je iz dokumenata KPJ, i ne predstavlja ni najmanju tajnu. Ne upotrebljavam navodnike iz razloga što su sve te tvrdnje bukvalno prepisane i nesumnjivo su autentične.
KPJ označila je srpsku buržoaziju i vojsku Monarhije kao svog glavnog neprijatelja, podvlačeći da se borba mora preneti u samu Srbiju, kao bazu hegemonističkog režima, a da ta borba mora da započne priznavanjem otcepljenja etničkim zajednicama koje to žele i oružanim ustankom, odnosno izazivanjem oružane pobune u zemlji, njenim rasturanjem i stvaranjem novih država na ruševinama Kraljevine SHS. To se vrlo precizno navodi u dokumentu Kongresa, nazvanom „Rezolucija o privrednom i političkom položaju“, gde stoji da će se KPJ boriti za uspostavu nezavisne Hrvatske, nezavisne Crne Gore, Makedonije i nezavisne Slovenije, dok će mađarskoj manjini u Vojvodini dati pravo na otcepljenje. Posebna pažnja posvećena je „albanskom pitanju“ za koje su delegati Četvrtog kongresa KPJ rekli da je suštinsko. Konstatuje se da je posle Prvog svetskog rata jedna trećina sveukupnog albanskog stanovništva pala pod vladavinu ugnjetačkog režima velikosrpske buržoazije i naglašava da je oslobođenje tog naroda od srpske okupacije moguće samo kroz sveopšti ustanak.

„VELIKA ALBANIJA“
U ovom smislu jugokomunisti su te 1928. godine pozvali „Kosovski komitet“ da se digne protiv srpske okupacije, kao i radničku klasu na tom prostoru Balkana da ustanak podrži i pomogne kako bi se spojio ugnjeteni i raskomadani albanski narod i stvorio svoju nezavisnu i ujedinjenu Albaniju. Skrećem pažnju na ovo „ujedinjenu“, pošto se radi o pozivu na stvaranje „velike Albanije“, ovoga što danas imamo; Albanija, Kosovo i zapadna Makedonija, prostor nastanjen isključivo Šiptarima, na kojem samo formalno postoje granice. U praksi je to jedinstven teritorij i preostaje samo njegovo proglašenje za jednu državu, sa delom Crne Gore u njoj, što je ovih dana najavio i Adem Demaći.
E sada dolazimo do „Akcionog programa“ najvažnijeg dokumenta Četvrtog kongresa KPJ koji izaziva jezu i osam decenija posle tog za Jugoslaviju i Srbe sudbonosnog događaja. U njemu se naglašava da u tim danima samo KPJ pomaže borbu potlačenih naroda za oslobađanje od velikosrpske okupacije, ali da to jugo-komuniste neće omesti, ni demoralisati. Komunisti u spomenutom dokumentu otvoreno pozivaju sve nacionalno-revolucionarne organizacije u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu i VMRO u Makedoniji, na „progon srpskih okupatora, srpskih trupa, činovnika i žandarma, kao i srpskih četnika iz Hrvatske, Slovenije, Dalmacije, Vojvodine, Bosne, Crne Gore, Makedonije i sa Kosova“. Na kraju dokumenta komunisti pozivaju sve potlačene narode, nesrbe, da odbiju služenje vojnog roka izvan svog zavičaja.
Neverovatno koliko sve ovo podseća na 1991. godinu. Tuđman, Kučan i Alija delovali su doslovno po uputstvima iz Drezdena.
Četvrti kongres izabrao je novi Centralni komitet i Politbiro u koji su ušli: Filip Filipović, Milan Gorkić, Gojko Vuković, Đuro Đaković, Jakov Žorga, Jovan Mališić, Đuro Salaj, Božo Vidas, Marko Mašanović, Laza Stefanović i Petar Radovanović. Za političkog sekretara izabran je Jovan Mališić, a za organizacionog Đuro Đaković. Kongres je, ovo je dodatno interesantno, osudio delovanje „desne frakcije“ KPJ, predvođene Simom Markovićem. O čemu se radi. Marković je bio jedan od najobrazovanijih komunista tog vremena u Evropi. Doktorirao je 26. juna 1913. godine, sa disertacijom „Opšta Rakatijeva jednačina prvog reda“, pred Odborom koji su činili Milutin Milanković i Mihajlo Petrović Alas. Marković je bio lični prijatelj Lenjina, član Izvršnog komiteta Kominterne, ali se nije slagao ni sa Kominternom, ni sa svojim partijskim drugovima u vezi sa pitanjem budućnosti Jugoslavije. On je branio stav da Jugoslaviju ne bi trebalo razbijati, da stvaranje nacionalnih država može da bude pogubno i tragično. Samo nekoliko meseci po okončanju Četvrtog kongresa rukovodstvo KPJ isključilo je Markovića iz svojih redova.
Da se vratimo i pojasnimo onaj deo gde spominjem komunistički vetar i ustaška jedra. Zvuči nestvarno, ali samo za neupućene. I jedni i drugi, komunisti i ustaše, imali su, videli smo, iste ciljeve na početku antisrpskog delovanja. I načini borbe bili su im isti. Jačih dokaza za tu tvrdnju ne bi trebalo tražiti izvan događaja koji istoričari definišu kao „Velebitski ustanak“.

ANTIFAŠISTIČKI USTANAK
Dogodio se 1932. godine, samo četiri godine posle Kongresa KPJ i apela svim nesrpskim narodima, njihovim revolucionarnim i terorističkim organizacijama, da se dižu na ustanak protiv srpske okupacije. Pred kraj leta, te 1932, „Hrvatska revolucionarna organizacija“, poznata kao ustaše, predvođena Antom Pavelićem donosi odluku da se oružano napadnu institucije Kraljevine Jugoslavije u Lici, i na taj način otpočne borba za oslobađanje hrvatskog naroda od srpske okupacije. Taman kako su rekli i preporučili jugo-komunisti u Drezdenu. Pod okriljem noći, između šestog i sedmog septembra, ustaše predvođene Andrijom Artukovićem napadaju žandarmerijsku stanicu u selu Brušani, kod Gospića. Sukob je trajao manje od jednog sata, žandarmi su spremno odgovorili na napad i naterali pavelićevce da se povuku prema Velebitu. U pucnjavi je ubijen ustaša Stjepan Devčić, a jedan žandarm lakše je ranjen.
Tim povodom oglasila se i KPJ preko svog lista „Proleter“, koji, u broju 28, objavljuje tekst pod naslovom „Ustaški pokret u hrvatskim krajevima“ u kojem je, pored ostalog, pisalo: „Komunistička partija pozdravlja ustaški pokret ličkih i dalmatinskih seljaka, i stavlja se potpuno na njihovu stranu. Dužnost je svih komunističkih organizacija i svakog komuniste da taj pokret pomogne, organizuje i predvodi“.
Ovo poslednje, „predvodi“ nije realizovano sa ustašama, ali je u potpunosti primenjeno 1941. godine, u antifašističkom ustanku Srba u Hrvatskoj, kada su na teritorije sa srpskom većinom dolazili komunisti, Hrvati, predstavljali se kao protivnici ustaštva, srpski saborci, uzimali za sebe pozicije tzv političkih komesara, taj srpski ustanak protiv fašizma kanalisali u željenom smeru i na kraju ga pripisali isključivo sebi. Danas u Hrvatskoj, u priči o antifašizmu, Srbe niko ne spominje.
Nije vam potrebno više od pet minuta da na sto ispred sebe stavite zaključke Četvrtog kongresa KPJ, ono što danas imamo na prostoru bivše Jugoslavije i uporedite. Sve je ostvareno. Osim odvajanja Vojvodine.

15 komentara

  1. Drezdenski kongres Komunističke partije Jugoslavije radio je
    po direktivama Komunističke Internacionale jer tu internacionalu
    većina su bili protiv bilo kakve države Srbije.Gos, Dmitriću
    našu nesreću su započeli osnivači SHS države.Osnivači te države
    nisu pitali borce SOLUNSKOG POLIČA U OTADJINU SRBIJU NAPRED u
    tom pokliću bilasu i tri glasa mojih stričeva iz Majsog Trtnika.
    Sada u tom mom i tvom Banijskom kraju nema Srba viđan ih 5
    Avgusta na parastosu u crkvi Svetog Marka.

    15
    5
  2. Srbski rode, dali ste mogli predpostaviti da je hitler preseljen u Argentinu i da je tamo i umro i imao fabriku čokolada i dvoje dece sa evom. Pre drugog rata na univerzitetu u Beogradu je infiltrirana ova mašinerija koja će biti preteča srbske nesreće. Karađorđevići su satrli Srbiju Obrenovića i stigli smo dotle da nam car bude austrougarsko kopile zvani josip koga instalira mašinerija zapada. Rodoljublje i sloboda Srba je zloupotrebljena i onda nas saveznici po nalogu josipa bombarduju mnoge gradove po Srbiji ubijajući i razarajući. Korošec koji je ministar u onoj kraljevini i kaže “uzjahali smo dobrog konja ostavićemo im ragu”. Josip dolazi u Vršac 1944. i kaže trtirajte Srbiju kao okupiranu teritoriju. Mobiliše Srbsku omladinu i šalje u pogibiju u Srem. Tako seoski svinjar postaje sudija i naj bolje domaćine umlaćiju, ponižavaju fabrike čupaju i nose a po gradovima sve što je viđenije umlaćuju. Posle rata pita josip meštrovića što se nevrati u josipovinu a ovaj mu kaže nemogu zbog velikog zločina nad Srbima našta mu josip kaže Srbe sam sredio i za jedno pedeset godina više ih neće ni biti. Neke jajare koje ne misle svojom glavom kažu da su Tarabići rekli da će Srba ostati za pod jednu šljivu mada ja to nigde nisam našao mada simbolika može da se vidi da ja nažalost blizu ali skup pravih Srba za pod jednu šljivu. Mašinerija ima svoje repove koji i dalje mlate po Srbima i ako Svevišnji pomogne doći ćemo u svoju pamet i strti pogan. S verom u Boga za slobodu srbskog roda.

    49
    2
    • Da li bi po analogiji, ako je , recimo New York. = Big Apple , Beograd mogao biri Sljiva? Sta mislis o ludackoj stambenoj izgradnji Beograda i koncentraciji kapitala u njega, sto posledicno povlaci praznjenje Srbije..

  3. Dragi moji Srbi, braćo po nesreći. Niko ozbiljan u svetu društvenih nauka ne sumnja u genocidnost komunističke ideologije prema srpskom narodu. Medjutim, pogledajte vi samo izjave socijalista Dimitrija Tucovića, koji ima i spomenik i trg u Beogradu, o srpskom narodu u svojem delu Albanci. I ne samo on. Pogledajte komuniste Srbe Blagoja Parovića i onog Popovića, da ne govorim o drugim sekretarima SKOJ-a, koji su se u svojim ličnim biografijama izjasnili kao Hrvati, kako bi se dostigao broj 500 članova i na taj način biva osnovana Komunistička Partija Hrvatske? I sve smo to mi Srbi činili, a sada Avaj???? Vreme je, da nama Srbima više pamet prestane biti neobavezni luksuz??? Šta kažete braćo i sestre?????

    27
    1
  4. Gospodine Dmitroviću kažete „Nikada nisam dokučio odgovor na pitanje zbog čega se komunizam, sa svim pojavnim oblicima na prostoru bivše Jugoslavije, najdublje ukorenio kod Srba,….itd

    Čini mi se da polazite od (pogrešne) predpostavke, koju uopšte ne dovodite u sumnju (da se komunizam ukorenio, što bi valjda značilo dobrovoljno primio, kod Srba) a onda na nju tražite odgovor. Bolje bi bilo pitanje: da li su Srbi bili za komunizam, pa bi došli do sasvim drugačijih odgovora. Srbi, a tu se misli na njegove relevantne predstavnike; intelektualnu elitu, vojsku, sveštenstvo, seljaštvo, radništvo, itd… koji god stalež ili profesiju naveli… apsolutno nisu bili za komunizam, a u samoj Srbiji, gde se i vodila odlučujuća bitka između pristalica totalitarizma i demokratije može se reći da je podrška idejama totalitarizma bila zanemarljiva.
    Zato je ta borba i bila tako žestoka, jer je narod u Srbiji znao šta mu se sprema i branio se svim silama i zato je Draža bio toliko popularan u svom narodu i zato je postignuto takvo jedinstvo između političkih partija, naroda i vojske (primer je kongres u selu Ba).
    Prema jednom izveštaju predstavnika američka vojne misije dve trećine profesora u Srbiji podržava Mihailovića (a verovatno je značajan deo one preostale trećina podržavao Nedića). Moglo bi se reći da je Nedić imao određenu podršku među relevantnim predstavnicima naroda, a komunizam nikakvu.
    Tu leži i razlog najstrašnijim represalijama posle osvajanja Srbije od strane komunista. O tome sada već postoji obimna dokumentacija, koja vremenom sve više izlazi na videlo, ali bih Vas podsetio na još jednu činjenicu, koja je vrlo aktuelna i kada je u pitanju rat u Bosni i na Kosovu i Metohiji. Za te zločine niko nije odgovarao.
    Dakle, odgovor na početno pitanje bi mogao da bude da je Srbima komunizam nametnut najstrašnijim i najbrutalnijim načinom, skoro ne zabeleženim u celoj istoriji, upravo zato što je otpor bio tako veliki.

    27
    • Dušan Vilus

      Zaboravljate Mošu Pijade koj je na kongresu 1928 godina, a iste reči ponovijo više puta kao i na zasedanju tog njihovog AVNOJ-a, rekao: citiram: Moram proizvesti što više nezaposlenosti, radnike gurnuti u obračun sa Kapitalistima. Hraniti radnike i obećati da će fabrike biti u njihovim rukama, da će uživati u svim blagodetima, a da za vreme Nemačke okupacije ti radnici koje su Komunisti nazvali Proleterima, da veše sabotaže i diverzije na Nemce, što je postignut cilj o masovnom istrebljenju i ubistvu Srba. Glavni krivac po meni ima Moša Pijade što su Srbi zaglibili u komunizam. Internacionala je stvorila Marksizam i Marksa. Staljin, Lenjin i ostali su osudili Srbe na Propast.

      10
      3
  5. Gospodo i braćo Srbi! Komunizam je delo Zapada in ga šalje na
    Istok odnosno Carsku Rusiju.Kod Srba uopšte imao je mali broj
    sledbenika.Crna Gora je imala više komunista po broju nego ostali
    deo srpskog naroda.Zašto? Revolucija u Rusiji daje rezultate u
    brojčanosti kod Crnogoraca.Drugi svetski rat i okupirana Srbija
    svedena na najmanje moguću meru sa direktnom vlašću Wermahta i
    vojne sile.Nacionalna srpska iteligencija bila svesna namera
    okupatora,ali komunisti su željeli revoluciju dabi osvojili
    vlast.U NEDIĆEVOJ SRBIJI NISU IMALI PODRŽKU I PROTERANI SU SA
    ONO MALO TERITORIJE SRBIJE!!! Draža nije prešao Drinu dabi gonio
    kumuniste već je te terene uNDH ustaškoj nacističkoj tvorevini
    prepustio Brozu i komunističkoj partiji Jugoslavije.Tačno je da
    su ustanički krajevi sa većinskim srpskim narodom krenuli u odbranu svojih života od noža i jama ustaških. Hrvatska komunistička partija preuzimau polu pismenom srpskom narodu
    vodstvo i stvaraju teren za AVNOJ i podelu među Srbima.Proleterske divizije 1944 prelaze Drinu i ubijaju nacionalnu Srbiju.Ovo što sad vlada nad srpskim narodom su deca-unučadi onih proletera sa Dedinja koji su čuvali Broza i njegovo
    delo rasparčavanja SRPSKOG ETNIČKOG PROSTORA.VLAST I SLAST JE PRISUTNA KOD ODROĐENIH SRBA.

    17
    1
  6. Otpor koji je komunistička internacionala imala prema Srpkoj državi je posledica angažovanja srpske vojske u gušenju mađarske bune 1848.
    O porazu Bana Jelačića i hrvata u sukobu sa revolucijom se piše, a o srpskom mešanju niko ni reč da kaže.
    Nismo ni mi Srbi sveci, setite se naše uloge u rušenju Čaušeskua i berlinskog zida.
    Ja ipak i dalje ostajem komunista i nisam slep, vidim.

    1
    33
  7. NIJE BITI PROBLEM KOMUNISTA ALI JE NAVEĆI PROBLEM BITI IZDAJICA.Vrh komunističke partije je bio izdajnički pa bili oni
    i Srbi druže Zarije.

    21
    1
  8. Znate li da je cirilica samo rusko pismo. Moj rodjak je trebao da putuje za olimpijadu u London, trazio je vizu i prilozio sve potrebne dokumente. Odgovor je bio. Zao nam je ali vam ne mozemo izdati vizu posto ste prilozili dokumente na ruskom jeziku i mi nismo u stanju da ih prevedemo.Dokumenti su bili ispisani cirilicom. Kuda ides Srbijo?

    5
    12
  9. 24.07.t.g.
    Istina o izdaji i vele-izdaji, multi-mutnoj spoljnoj podršci za genocidom i pauperizacijom slobodarskog, državotvornog nam naroda,
    nastavlja se u novim “relaksiranim” formama upornog višestrukog delovanja – pa nama obojci: trećina populacije ispod minimuma, a trećina na minimumu… pa nije li cena demokrature prevelika!? Glupost na kvadrat-ali kod polupismenih i polu-obrazovanih prolazi!
    Možda jeste, a može da bude! Pozdrav osvešćivanju… V.

  10. Srpska megalomanija, u ovom slucaju olicena u njegovom velicanstvu Aleksandru K. odgovorna je za nastanak Jugoslavije (to jest, Drzave SHS). Aleksa je mogao da formira “prosirenu” Srbiju (Veliku Srbiju, i to “legalnu”). Imao je JASNE izvestaje o “stanju na terenu”, u smislu raspolozenja “cijenjenog pucanstva glede SHS”. Eeee, ali hteo je da bude “kralj sviju juznijeh slavena”, ne mareci za mogucnost da Srbi zbog toga budu stranka yebena.
    Nije glavno pitanje sta su komunisti u Drezdenu odluciali, predlagali i o cemu su fantazirali – glavno pitanje je zasto srpski intelektualci i drzavnici nisu na vreme rasformirali (pa i po cenu abdikacije njegovog velicanstva) klimavu tvorevinu i ostavili Slovencima i Hrvatima da stvore svoje (malo suzene) drzave, te na taj uradili dve dobre stvari: 1) izgradili jaku srpsku drzavu; 2) onemogucili Slovencima i Hrvatima da se “vade” na srpski hegemonizam?
    Da, cuo sam pricu kako je “zapad” insistirao na SHS-formuli, ali, pre ce biti da je kljucni element bio razjapljenost kraljevske guzice (zinulo dupe u nasega Ace).
    Ovaj clanak, kao i vecina komentara pokazuju jedno i samo jedno: Srbi su majstori da ZASERU sebe same do grla, a posle im je uvek neko drugi kriv.

    18
    • Dr Phil Dorćolka

      Sandro utopista… Sve je tacno, trebalo je da formira Veliku Srbiju dok je moglo… a ispada da je Djordje bio lud. Nije se nikako smelo dogoditi da u Parizu Slovenci i Hrvati sede na pobednickoj strani. Italijani nisu to nikako mogli da progutaju (zato su i stali uz Nemce 1939.).Jedino ne mislim da je Aleksandrova vizija bila megalomanska, vec da je istinski onako utopisticki (slep kod ociju) verovao u to. Jeste on omogucio Hrvatima, Slovencima i svima redom stvaranje drzava i ovo sve sto od tada dozivljavamo. Od te zaslepljenosti nije mogao jasno da predvidi dokle nas to moze dovesti. Greska je takodje odricanje Srba katolika i Srba mohamedanaca, mada je neko drugi zacetnik tog opasnog nacionalizma (P. II P. Njegos) jos u prethodnom (XIX veku) koji se samo nastavio i do danas traje. Mnogo se tu necega preplice i sve je povezano, ne moze samo jedan covek za sve biti kriv.
      Svakako mislim da 1945. nije ovo zlo doslo na vlast, da Aleksandar, a ako ne on, onda Pavle ili potomci ne bi zadrzali tu tvorevinu takvu kakvu je Tito (i druzina) samo nasledio… Nesto bi se tu svakako promenilo u granicama. Svakako su Karadjordjevici platili svoj danak i dedine greske. A Aleksandar zivotom. Umesto Tudjmanu, Hrvati bi trebalo Aleksandru u svakom gradu da dignu spomenik jer im je dao, odn. poklonio drzavu. Ne bih ipak samo Aleksandra krivila za svo ovo zlo ukljucujuci i za Jasenovavc kao sto neki rade. Kriviti ga za Jasenovac bilo bi isto kao i kriviti Teslu za internet, socijalne mreze i sl. ili Ajnstajna za atomsku bombu.
      Slazem se i sa ovom pricom iz 1928. tj. verujem u to sto je napisano.
      Dovodjenje cara Tita na presto je poslednji fatalni udarac Austrijanaca, odn. Habzburgovaca (Katolika) Srbiji, posto je on bio vanbracni sin dinastije koja je vladala svetom. Da ne pominjem vek ranije kada su Obrenovica isti ti Habzburgovci Tajnom konvencijom pored ostalog naterali da usvoji Julijasnki kalendar (a odrekne se Svetosavskog) u zamenu za medjunardno priznanje od Turaka oslobodjenih teritorija i tako nas zigose za vjek vjekova. Ne treba takodje zaboraviti da je Karadjordja, pradedu Aleksandrovog ubio Obrenovic za oslobadjanje istih tih teritorija.
      Kao sto rekoh, nije samo jedan kriv – sve je povezano, i da, sami smo sebe unistili i uvek je neko drugi kriv.

  11. Obična gomila gluposti i dezinformacija

    5
    30

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *