Srebrenička polja laži

Piše Miodrag Zarković

Analiza kvazidokumentarnog „RTS“-ovog filma o „genocidu“ u Srebrenici

Pored silnih spornih, sumnjivih i nerazjašnjenih pitanja vezanih za događanja oko Srebrenice iz jula 1995, rukovodstvo Javnog servisa uspelo je da nametne još jedno: ko je Slađana Zarić?
Osoba tog imena navedena je kao autor dokumentarnog filma „Srebrenička polja smrti“ iz jula 2010. godine, a prikazanog protekle srede na Drugom programu „RTS“-a. Ali, kao takva je navedena jedino u najavi programa, ne i u samom filmu, gde se ni ne spominje, čak ni na odjavnoj špici, gde su nabrojani svi koji su „pomogli“ u izradi filma, a svu odgovornost – ili, ako ćemo cinično, sve „zasluge“ – preuzeo Informativni program „RTS“-a.
Mada, posle gledanja „Srebreničkih polja smrti“, nepostojanost Slađane Zarić je daleko razumljivija. Ko bi se, makar i bio potpisan u najavama, uopšte pa hvalio takvim delom, ogrezlim u krivotvorenja, prizemne manipulacije, prostačku rasprodaju bola i jeftinu antisrpsku propagandu?! Ko, izuzev Informativnog programa „RTS“-a i, samim tim, njegovog urednika Nenada LJ. Stefanovića, čiji uticaj i nije teško uočiti?

USKRAĆENA PATNJA

[restrictedarea]

To je film natopljen suzama. S obzirom na opisane ratne strahote, ne bi tolike suze bile čudne, a neke su i autentične, iskrene, potresne. Ali, nijedna suza nije srpska. Što bi pa bila? Pa, možda zato što se autori u samom filmu razmeću vlastitom nepristrasnošću, koristeći se patetičnim i bljutavim napisima na tamnom ekranu, udarajući u svakom od tih napisa na humanističke ciljeve, kojima, ni u napisima, ni izvan njih, nimalo nisu dorasli.
Ko god u srebreničke tragedije ulazi sa nadmenim oreolom objektivnosti i profesionalnosti, morao bi barem jednom da okrene kameru ka srpskim suzama, ka srpskim majkama i sinovima kojima su najmiliji poklani. Ali, u dotičnom filmu nema srpskih majki, ni srpskih sinova. Srpski stradalnici se jedva i pominju, a i tada bez ikoga da ih oplače. Na drugoj strani, muslimanske suze prikazuju se izbliza, a jecaji muslimanskih majki se ne dočaravaju, već se puštaju u izvornom obliku, neskraćeni, uz zagrobnu tišinu koja ih okružuje.
Kako neko sme da se poziva na ravnopravnost žrtava, da priziva nadvremensku jednakost stradalnika, da gromko zahteva pravdu – a da onda, drskim prećutkivanjem, jednom od dva unesrećena naroda uskrati pravo na patnju i sećanje? Izgleda da sme. Ako mu odobri Nenad LJ. Stefanović.
Stefanovićev blagoslov je, po svoj prilici, prečica do svakojakih autorskih obesti, viđenih u „Srebreničkim poljima smrti“. U tim se obestima ne preza ni od svirepog izrugivanja činjenicama, u šta spada pozivanje na vajne haške presude, prečesto pomenute u filmu od sat vremena. Tako u filmu gledamo i delove otužnog svedočenja Dražena Erdemovića, verovatno najprotivrečnijeg svedoka u istoriji pravosuđa. O svedočenjima Erdemovića, inače hrvatskog plaćenika koji je sa Haškim tužilaštvom sklopio sramotnu nagodbu, bugarsko-nemački novinar Žerminal Čivikov napisao je izvanrednu knjigu „Krunski svedok“, logično pobijajući Erdemovićeve nebuloze. Ali, Slađani Zarić nije palo na pamet da, kada već pušta Erdemovića, intervjuiše i Čivikova.

PITAJ „BRATA“ LAŽOVA
Slađani Zarić nije palo na pamet ni da Hakiju Meholjića, ratnog zapovednika srebreničke policije, upita štogod o njegovoj čuvenoj izjavi da je, uoči srebreničkih događaja, njemu i drugim aktivistima SDA Alija Izetbegović priznao da mu Bil Klinton traži da inscenira pogibiju najmanje 5.000 muslimana, kako bi NATO imao opravdanje za dejstva protiv srpske vojske. Meholjić naveliko i nadugačko priča o ratnim dejstvima, ali se Izetbegovićev razgovor sa Klintonom i ne pominje!
Kao što se i ne pominje da je Momir Nikolić, oficir Vojske RS, u Haškom tribunalu priznao da je u nekom od ranijih svedočenja lagao. Slađana Zarić je uvrstila sporna Nikolićeva svedočenja, u kojima on navodno priznaje „genocid“, ali je sasvim zanemarila da je taj isti čovek pred tim istim „sudom“ kasnije priznao da je lagao!
Pominje Slađana Zarić fantomske „satelitske snimke“, ali „zaboravlja“ da navede da te snimke niko osim Medlin Olbrajt nije video, i da ih neće videti barem još 50 godina, koliko zvanični Vašington po zakonu štiti poverljiva dokumenta. Kao što je „preskočila“ da pomene da je Karl Bilt u svojim memoarima izneo da je u probijanju ka Tuzli stradalo čak 4.000 muslimanskih vojnika, koje muslimanski zvaničnici vode kao žrtve „genocida“; da je visoki predstavnik UN Filip Korvin – inače, živ u vreme snimanja filma – sve vreme tvrdio da broj streljanih u julu oko Srebrenice nije prelazio sedam stotina; da je visoki američki obaveštajac Džon Šindler takođe višestruko osporavao zvaničnu srebreničku „istinu“; da pojasni otkud onoliko oružje u navodno demilitarizovanoj zoni…
Od ključnih događaja i podataka koje su Slađana Zarić i Nenad LJ. Stefanović prikrili ili krivotvorili, mogao bi se napraviti zaseban film, i sadržajniji i istinitiji od „Srebreničkih polja smrti“. To, istini za volju, i nije preterano težak zadatak, pošto je neuporedivo sadržajniji i istinitiji čak i norveški „Izdani grad“ (koji je rukovodstvo „RTS“-a najzad premijerno prikazalo u vreme štampanja ovog broja „Pečata“, u četvrtak 12. jula, iako je prava na njega otkupilo još pretprošle godine). U norveškom filmu, poređenja radi, pomenuti Hakija Meholjić priča o svemu onome što je Slađani Zarić prećutao, verovatno zato što ga nije ni pitala.
Valjalo bi zato konačno upitati Javni servis: za čije babe zdravlje plaćamo Nenada LJ. Stefanovića i njegove misteriozne saradnike poput Slađane Zarić, koji samo ponavljaju ono što su već osmislili lažovi u Vašingtonu, Zagrebu ili Sarajevu?

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. … sinoc i danas (reprizno) RTV je prikala Klintonov ‘profil’ ?! Pa kada su ga, teskom mukom, uhvatili u lazi, navodno, postajuci ‘onemocao’ na ‘domacoj’ sceni – okrenuo se (zajedno sa T. Blerom) stvaranju ‘nasledja’ ( legacy) na Balkanu ?! T.j. protiv Srba u jednom ‘starijem’ “projektu” rasturanja SFRJ – i stvaranju ‘paradigme’ za novo osvajanje sveta ?! A da je neko u SAD, bar 10% napora ( od onih u poznatim Klintonovim ‘aferama’) ulozio u istrazivanje svih prevara i obmana od tog ‘nasledja’ (legacy) – lako bi ustanovio, da su njegove ‘domace’ lazi – samo ‘decja igracka’ u odnosu na ono, sto je cinjeno na ovom prostoru !? I tako, u savremeno vreme ITC, koje ne tolerisu ni najmanju gresku (lazni podatak, obracun, program itd.) – ceo ‘EA’ svet krece za jednom – opasno ‘falicnom’ “paradigmom” ?! E pa: “we are challenging !” – kao prvo, nepristajanjem na lazi !?

  2. Interesantno kako su se ove bule prenebregnule iznad zelenih kovčega ,čak su imale i novca da ih u zeleno farbaju, naravno jer mnogi se po švedskoj šećkare i ostalim severnim zemljama primaju socijalku i to pozamašnu pa mogu i da šalju kodžarama koje će tamo na gudurama Bosanskim i da kukaju i leleču upravo za tima koji su po severu Evrope, jer oni su i živi a bogami i vrlo zdravi ! Pozdrav s Balkana blesavim Nordijcima (severnjacima) al ih alijančerosi zajebavaju!

  3. Nastavak – ako ste dobro pogledali bule su obučene u svilu i kadifu a i GUČI tašne ne hvale a i svaki sanduk je obučen u zeleni parizer samo da bi bilo kao jedno unitarno i jedinstveno , pitam se jel svaki deseti popunjen sa lešinom a devet prazno da bi slika bila ljepša za beli svet kad to vidi i orginalnija , ubedljivija!!! Opla zelenbaći postaše crvodaći !!!

  4. Vreme je da Republika Srpska otvori po Evropi konzilarna predstavništva dostojna ljudi i poštenja , kvalitete i pravog servisa jer ova konzularna predstavništva BiH su sve drugo samo ne to što bi trebala da su !!! Rvo kad uđete ne odzdravlja se nego te poprijeko pogledaji kao da si došao da im šta otmeš a ne da dobiješ dokumenat pasoš ili već šta i da ostaviš valutu na kasi te kuće . Prvo se izderu kao nenormalni pa te naruže gdje ti je to i to pa ovo ti nevrijedi jer datum je zastario na rodnom listu i već ne vrijedi kao da se rađam svakih šest mjeseci iznova pa mora da bude nov , birokratiji nigdje kraja pa onda te vrate da sve to pribaviš kao da ništa u životu ti nemaš pametnije nego ” dođi opet” i tako izgubiš dan a i dnevnicu jer morao si da uzmeš dan neplaćen da bi šta obavio a na kraju ništa nisi obavio a ako si pokušao da to sve saznaš šta je potrebno za to i to .… prije nego se uputiš na taj put od nekoliko stotina km. niko da telefon barem digne pa ga barem spusti bilo bi nešto ama ni to se ne desi . Tako dođe dan da još jednom dođeš pa još jedan dan izgubiš čekajući ili nije taj tu on je na puti li nekom drugom nezgodom nije dostupan a ako su i tu onda je već nešto drugo pripremljeno kao naprimjer ” sistem ne radi kompjuter eror već nedelju dana a to ti prije dana nije ni rečeno , e pa nazdravlje beteri i da kažeš ” je……………ovakvu dražavu ! E pa bilo bi vrijeme da Republika Srpska brzo razmisli pa da ona svoje poslovnice otvori . Nek su to mali birovi sa svim potrebnim uslugama za nas iz dijaspore , nek su male i renatabilne a nemoraju to da budu stare vile velike i skupe i na naj-vidikovcima nego te koje već rekoh!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *