Olimpijada 2012: Londonske nade

Piše Dejan Bulajić

Čemu možemo da se nadamo na „Olimpijskim igrama“ u Londonu?

 

U sledeće dve nedelje London će biti prestonica svetskog sporta. Na olimpijskim borilištima engleske prestonice naći će se oko 10.500 sportista iz 204 zemlje sveta. Među njima će biti 115 srpskih takmičara, 79 u muškoj i 36 u ženskoj konkurenciji. Pod uslovom da realno procenjujemo njihove mogućnosti, što nam baš i nije svojstveno, čemu se možemo nadati?

Atletika
Imamo 14 predstavnika, što već samo po sebi predstavlja zapažen podatak. Poslednji rezultati naših atletičara nam daju za pravo da se nadamo makar plasmanima u finale u nekoliko disciplina. Mislimo pre svega na kuglaša Asmira Kolašinca i desetobojca Mihaila Dudaša, mada imamo razloga da se nadamo i dobrim ostvarenjima Emira Bekrića na 400 metara s preponama, Ivane Španović u skoku u dalj, Dragane Tomašević u bacanju diska i Olivere Jevtić u maratonu. Radi kurioziteta trebalo bi podsetiti da će Dragutin Topić u skoku u vis šesti put nastupiti na „Olimpijskim igrama“, čime je postao jedan od šest atletičara na svetu koji se mogu pohvaliti takvim podatkom.

Biciklizam
Ivan Stević i Gabor Kasa će sigurno dati sve od sebe da bi se što bolje pokazali na olimpijskoj stazi, ali u najjačoj svetskoj konkurenciji šanse im nisu velike. I oni sami ističu da bi bili zadovoljni plasmanom među prvih 20.

Boks
U sportu u kojem smo godinama imali zapaženo mesto na svetskoj sceni  predstavljaće nas samo Aleksandar Drenovak, u kategoriji do 75 kg. On već ima dobra iskustva sa svetske scene, ali je teško verovati da može da ih ponovi u Londonu.

Džudo
Dmitrij Gerasimenko, u kategoriji do 90 kg, imao je odlične rezultate u tekućoj i prošloj godini, pa ne bi trebalo izgubiti iz vida da je najavio borbu za jednu od medalja. Uz malo sreće i dobar žreb, možda to i ostvari.

Kajak
Verujemo da je ovo sport u kojem bi se trebalo potajno nadati visokim plasmanima, pa i medalji. Ženski četverac (sestre Moldovan, Nađ, Panda), muški četverac (Aleksić, Terzić, Holpert, Zorić) i Marko Tomićević su već pokazali da su dorasli najjačoj svetskoj konkurenciji. Nijanse će odlučivati o finalu i samim tim o medaljama.

Plivanje
Već sam broj naših predstavnika (osam) potvrđuje da plivanje doživljava renesansu u našoj zemlji. Najviše se očekuje od Milorada Čavića na 100 m delfin. Naš najbolji plivač je prebrodio težak period oporavka posle operativnog zahvata i na poslednjim takmičenjima je pokazao da je spreman da se suoči sa svetskom elitom. Peking mu je ostao dužan zlato – možda mu London uzvrati nekom od medalja, kojom bi se na najbolji način oprostio od aktivnog plivanja. Verujemo da će svi ostali plivati na nivou svojih mogućnosti, uz poneki lični i državni rekord, sa čime bismo morali biti zadovoljni.

Rvanje
Jedini naš predstavnik, Aleksandar Maksimović, veruje da može do jedne od medalja u kategoriji do 66 kg. Već godinama je jedan od najboljih evropskih takmičara u svojoj kategoriji. Imao je mnogo prilika da se susretne sa konkurentima i dobro ih upozna. Dosta toga zavisi i od žreba, a ni naklonost sreće neće biti naodmet.

Stoni tenis
Aleksandar Karakašević i Marko Jevtović priželjkuju dobar rezultat. Za razliku od najvećeg broja sportova, u stonom tenisu je zbog ograničenog broja takmičara konkurencija jača na svetskim prvenstvima nego na olimpijskom turniru. Ipak, uz povoljan žreb plasman u četvrtfinale bi bio realan rezultat. A onda je sve moguće.

Streljaštvo
Strelci su možda naša najveća uzdanica u pohodu na medalje. Među njih osam svako može da ostvari dobar plasman, pa je nezahvalno licitirati sa time ko ima najveće šanse. Jasna Šekarić kao svojevrsni fenomen ovog sporta, po sedmi put učestvuje na „Olimpijskim igrama“. Do sada je osvojila pet medalja, a u Londonu priželjkuje ulazak u finale. Na poslednjim takmičenjima naročito su dobre rezultate postizali Zorana Arunović i Damir Mikec, koji se takođe nadaju plasmanu u finale. Ne bi trebalo gubiti iz vida iskustvo Andrije Zlatića i Nemanje Mirosavljeva, kao i visok potencijal generacije koja ih nasleđuje, a koju će u Londonu predstavljati Andrea Arsović, Bobana Veličković i Ivana Maksimović. Kada su krenuli na put obećali su dve medalje.

Tekvondo
Prvi put imamo olimpijske predstavnike u ovom sportu. Čini se da su Milica Mandić, Dragana Gladović i Damir Fejzić u senci ostalih pretendenata na medalje, što ih donekle čini rasterećenim. U takvoj situaciji možda bi neko od njih mogao da dosegne visok plasman. Tipujemo pre svega na Milicu Mandić, u kategoriji do 67 kg, koja je već osvajala medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

Tenis
Sve najbolje što imamo u ovom sportu predstavljaće nas u Londonu. Očekivanja su velika – makar jedna od medalja, a ako se posreći možda ih bude i više. Novaku Đokoviću će biti najteže. U odsustvu Nadala, svi u njemu vide jednog od najvećih favorita muškog turnira. Mnogo puta je dokazao da ume da se nosi sa takvim bremenom, pa se nadamo da trava „Vimbldona“, ni ovoga puta neće biti izuzetak. Sve od sebe će dati Janko Tipsarević, iza koga su dobri nastupi na poslednjim turnirima i Viktor Troicki, koji će srčanošću pokušati da nadomesti nešto lošiju formu. Šteta je što Nenad Zimonjić nema stabilnu sezonu u dublu, zbog čestih promena partnera, ali će on i Janko sigurno predstavljati teškog protivnika za bilo koji svetski par, kao uostalom Novak i Viktor u istoj konkurenciji. Anu Ivanović i Jelenu Janković ne bismo mogli svrstati u grupu favorita u ženskom singlu, mada ne bi trebalo sumnjati da će i one dati sve od sebe. Sa većim optimizmom neophodno je gledati na njihove nastupe u miksu sa Nenadom i Jankom.

Veslanje
Dve posade će braniti boje Srbije na olimpijskoj stazi – četverac (Vasić, Đerić, Vuković, Jagar) i dvojac (Stojić, Beđik). Realne procene govore o tome da bi plasman u finale jedne od njih bio zapažen uspeh.

Vaterpolo
Vaterpolisti su dukat srpskog sporta. Čak i kada su ostajali bez medalja, oni se nisu štedeli, a u poslednjih nekoliko godina redovno se sa najvećih takmičenja vraćaju sa odličjima. Jedna nova generacija je potpuno stasala. Iskustvom je prekovana na najvećim turnirima, zna kako se stiže do pobeda, pa verujemo da ni u Londonu neće propustiti priliku da se popne na pobedničko postolje. Trebalo bi ipak biti realan i setiti se da smo do medalja najčešće stizali za gol prednosti. Tako se međutim može i ostati bez njih. Na okupu je elita svetskog vaterpola, koja ima istovetne ambicije. Biće teško – nadajmo se uspehu. Bilo koja od medalja to bi bila.

Rukomet
Muška reprezentacija nas je oduševila na Evropskom prvenstvu osvajanjem srebrne medalje. Verujemo da to nagoveštava bolje vreme srpskog rukometa, ali je teško verovati da već u Londonu možemo biti svedoci nečeg sličnog. Veliki je uspeh ove generacije da se našla na olimpijskom turniru i iz te perspektive trebalo bi posmatrati njene mogućnosti.

Odbojka
Nije veliki broj zemalja koje u jednom sportu imaju dve selekcije na delu. To je naročito priznanje za sport koji služi za primer svim ostalim u našoj zemlji. Odbojkaši i odbojkašice su u London stigli sa titulama evropskih šampiona. To međutim, ne sme da nas zavara. Dve mlade generacije imaju veliki potencijal i on će sigurno doći do izražaja. Da li baš na ovim „Olimpijskim igrama“ ili na nekim sledećim, već je drugo pitanje. Ne bi trebalo ipak sumnjati da će, ukoliko se ukaže prilika, oba tima umeti da je iskoriste. Uostalom, Evropski šampionati su pokazali da su za tako nešto spremni.

***
Podsećamo na podatak da je naš sport u dosadašnjem istorijatu olimpizma osvojio 98 medalja i da s punim pravom računamo na stotu, baš u Londonu. Ako se realna očekivanja ispune, biće ih i više. buy viagra online vzяtь zaйm na kartu s 18 letvzяtь zaйm so 100% odobreniempolučitь zaйm na kartu sberbanka

Jedan komentar

  1. ‘olimpizam’ (igre, u cast paganskih bogova – t.j. demona) su veoma popularan ‘brend’ sadasnjice ?! A da se ‘veselje’ ne bi pretvorilo u zalopojke, najbolje je odreci se ropstva raznim strastima, koje poticu od te paganstine i drzati se istinskih vrlina .. ?! Smernost (skromnost) ide pre slave a bruka i propast sledi bahatost ?! “Covek predlaze a Bog raspolaze..” ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *