31. jul – DSS: Cilj – uklanjanje LSV i DS sa vlasti

NOVI SAD – Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Srbije Borko Ilić izjavio je danas da je primarni cilj formiranja nove većine u Novom Sadu uklanjanje LSV- a i Demokratske stranke sa vlasti u tom gradu i pozvao socijaliste da se izjasne o tome.

Ističući da je ubeđen u to da će Srpska napredna stranka obezbediti većinu za formiranje nove vlasti i da će ona biti stabilna, Ilić je pozvao SPS da se izjasni o tome da li će nastaviti da podržava stranku Nenada Čanka ili će se odlučiti za novu većinu koja je u interesu građana.

“Jasno je da su nož i pogača u rukama SPS”, rekao je Ilić i dodao da socijalisti moraju da se izjasne da li će u predstojehem periodu podržavati LSV u Novom Sadu koja ima stvarnu vlast imajući u vidu politički uticaj i broj javnih preduzeća koji kontroliše.

Napominjući da je DSS spremna za promenu vlasti u gradu, predsedniik gradskog odbora te stranke je na konferenciji za novinare naglasio da je došlo vreme da LSV i DS konačno ne upravljaju tim gradom u kojem u protekle četiri godine nije bilo nijedne investicije.

Ilić je optužio Demokratsku stranku da, kako je rekao, prati politiku LSV što je jasno iz poslednjih izjava čelnika DS povodom odluke Ustavnog suda Srbije o neustavnosti više odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine. Zato je osnovno pitanje za SPS da li će i dalje da podržava LSV u Novom Sadu, a time i njihove stavove da su spremni da internacionalizuju pitanje Vojvodine posle odluke Ustavnog suda, rekao je Ilić.

On je naglasio da onog trenutka kada socijalisti napuste lokalnu vlast u gradu više ne postoji većina u gradskoj skupštini i stvaraju se uslovi za formiranje nove u skladu sa interesima građana.

Ilić je napomenuo da još ne može da kaže da je ta većina “gotova stvar”, ali je ponovio da je ubeđen u njeno skoro formiranje napominjući da su u tom procesu prvi partneri SNS, DSS i Dveri.

On je pozvao predstavnike aktuelne većine da mirno predaju vlast podsetivši da je 1996. godine SPS, takođe, mirno predala vlast u Novom Sadu kada se širom Srbije protestovalo zbog izbornih krađa.
“Bolje da mirno predaju vlast nego da i u Novom Sadu gledamo možda neke nemile scene iz devedesetih godina”, kazao je Ilić.

Posle izbora u maju vlast u Novom Sadu su formirali DS, LSV, SPS i Savez vojvođanskih Mađara uz podršku Romske demokratske partije, SPO-a i liste Nijedan od ponuđenih odgovora.

U opoziciji su SNS, DSS, Dveri i Srpska radikalna stranka.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *