25. jul – Manje posmatrača u Siriji

DAMASK, ISTANBUL – Polovina članova posmatračke misije Ujedinjenih nacija napustila je danas i u utorak Siriju.

Od 300 članova, njih 150 je tokom protekle noći i danas otišlo iz Sirije i neće se više vraćati, saznaje Frans pres.

“Doneta je odluka da se prepolovi broj članova misije”, rekao je jedan od članova, ne preciziravši ko je doneo takvu odluku.

Savet bezbednosti UN usvojio je pre nekoliko dana rezoluciju kojom se posmatračka misija UN u Siriji produžava za 30 dana.

Cilj misije koja je u stigla u aprilu je da prati stanje u Siriji, posebno kada je reč o teškom naoružanju i nasilju nad civilima.

Turska zatvara granicu sa Sirijom za kamione

Turski granični prelazi prema Siriji biće od danas zatvoreni za kamione, izjavio je turski ministar carine i trgovine Hajati Jazici, nakon što su sirijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko prelaza duž granice sa Turskom.

Jazici je za tursku državnu televiziju TRT rekao da kamionima koji putuju u Siriju i iz Sirije neće biti dozvoljen prolaz kroz 13 prelaza duž 911 kilometara duge granice, izuzev u slučajevima kada idu u druge zemlje, prenela je agencija Frans pres.

Ranije je jedan neimenovani zvaničnik iz istog ministarstva rekao da će svi turski granični prelazi sa Sirijom danas biti zatvoreni, dok je drugi neimenovani izvor objasnio da će ova mere biti preduzeta iz bezbednosnih razloga i da će njeno trajanje zavisiti od razvoja situacije.

UN: Tursko-sirijska granica ostaje otvorena za izbeglice

Ujedinjene nacije dobile su uveravanja od turskih vlasti da će granica Turske sa Sirijom biti zatvorena za komercijalni saobraćaj, a da će ostati otvorena za sirijske izbeglice.

“Dobili smo uveravanja da granica ostaje otvorena. Ona je zatvorena za sav komercijalni saobraćaj u oba smera, to nam je rekla turska vlada”, izjavila je portparolka Visokog komesarijata UN za izbeglice Sibela Vilks, javio je Rojters.

Više od 43.000 Sirijaca boravi u osam izbegličkih kampova u Turskoj, duž granice sa Sirijom.

Pobunjenici kontrolišu nekoliko prelaza

Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad nekoliko graničnih prelaza sa sirijske strane granice protekle nedelje, a desetine turskih kamiona su opljačkani i spaljeni kada su pobunjenici zauzeli prelaz Bab al-Hava.

Tenzije duž tursko-sirijske granice porasle su prošlog meseca nakon što su sirijske snage oborile turski vojni avion.

Ankara, koja je ranije imala bliske veze sa Damaskom, pojačala je vojno prisustvo duž granice na koju je poslala protivvazdušne projektile.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da je sirijska opozicija blizu pobede i naglasio da je Ankara spremna da odgovori na svaku “neprijateljsku” akciju režima u Damasku.

Povodom pretnji sirijskog režima da će upotrebiti hemijsko oružje u slučaju strane intervencije, Erdogan je kazao da je Turska spremna da odgovori adekvatno ako dođe do provokacije Damaska.

Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *