25. јул – Мање посматрача у Сирији

ДАМАСК, ИСТАНБУЛ – Половина чланова посматрачке мисије Уједињених нација напустила је данас и у уторак Сирију.

Од 300 чланова, њих 150 је током протекле ноћи и данас отишло из Сирије и неће се више враћати, сазнаје Франс прес.

“Донета је одлука да се преполови број чланова мисије”, рекао је један од чланова, не прецизиравши ко је донео такву одлуку.

Савет безбедности УН усвојио је пре неколико дана резолуцију којом се посматрачка мисија УН у Сирији продужава за 30 дана.

Циљ мисије која је у стигла у априлу је да прати стање у Сирији, посебно када је реч о тешком наоружању и насиљу над цивилима.

Турска затвара границу са Сиријом за камионе

Турски гранични прелази према Сирији биће од данас затворени за камионе, изјавио је турски министар царине и трговине Хајати Јазици, након што су сиријски побуњеници преузели контролу над неколико прелаза дуж границе са Турском.

Јазици је за турску државну телевизију ТРТ рекао да камионима који путују у Сирију и из Сирије неће бити дозвољен пролаз кроз 13 прелаза дуж 911 километара дуге границе, изузев у случајевима када иду у друге земље, пренела је агенција Франс прес.

Раније је један неименовани званичник из истог министарства рекао да ће сви турски гранични прелази са Сиријом данас бити затворени, док је други неименовани извор објаснио да ће ова мере бити предузета из безбедносних разлога и да ће њено трајање зависити од развоја ситуације.

УН: Турско-сиријска граница остаје отворена за избеглице

Уједињене нације добиле су уверавања од турских власти да ће граница Турске са Сиријом бити затворена за комерцијални саобраћај, а да ће остати отворена за сиријске избеглице.

“Добили смо уверавања да граница остаје отворена. Она је затворена за сав комерцијални саобраћај у оба смера, то нам је рекла турска влада”, изјавила је портпаролка Високог комесаријата УН за избеглице Сибела Вилкс, јавио је Ројтерс.

Више од 43.000 Сиријаца борави у осам избегличких кампова у Турској, дуж границе са Сиријом.

Побуњеници контролишу неколико прелаза

Сиријски побуњеници преузели су контролу над неколико граничних прелаза са сиријске стране границе протекле недеље, а десетине турских камиона су опљачкани и спаљени када су побуњеници заузели прелаз Баб ал-Хава.

Тензије дуж турско-сиријске границе порасле су прошлог месеца након што су сиријске снаге обориле турски војни авион.

Анкара, која је раније имала блиске везе са Дамаском, појачала је војно присуство дуж границе на коју је послала противваздушне пројектиле.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је јуче да је сиријска опозиција близу победе и нагласио да је Анкара спремна да одговори на сваку “непријатељску” акцију режима у Дамаску.

Поводом претњи сиријског режима да ће употребити хемијско оружје у случају стране интервенције, Ердоган је казао да је Турска спремна да одговори адекватно ако дође до провокације Дамаска.

Извор: Бета, Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *