23. jul – Stefanović izabran za predsednika Skupštine Srbije

BEOGRAD – Kandidat Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izabran je danas za novog predsednika Skupštine Srbije.

Stefanovićev izbor za predsednika republičkog parlamenta podržalo je 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržanih 15. Ukupno je glasalo 205 poslanika.

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije jedan je od osnivača SNS, član njenog Predsedništva, potpredsednik Glavnog odbora I šef beogradskog odbora naprednjaka.

Rođen je 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju “Mihajlo Petrović Alas” i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije na Megatrend univerzitetu.

Prošle godine je stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom.

Na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije, a kao poslanik SRS, čiji je član bio pre osnivanja SNS, vodio je i skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.

Od 2004. do 2008. godine bio je odbornik u Skupštini grada Beograda, a trenutno obavlja I funkciju šefa odborničke grupe SNS u beogradskom parlamentu.
Govori engleski i ruski jezik, oženjen je i ima ćerku.

 

Cilj kontrola izvršne vlasti

 

Izabrani predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas da će cilj rada parlamenta u naredne četiri godine biti da se omogući potpuna kontrola izvršne vlasti u skladu sa Ustavom i zakonom.

Stefanović je u obraćanju poslanicima, nakon što je izabran za predsednika Skupštine Srbije, istakao da će mu cilj biti jačanje uloge parlamenta i poslanika, demokratije i dalje otvaranje najvišeg zakonodavnog tela javnosti, a u cilju da građani Srbije žive bolje Ii da parlament radi bolje.

Stefanović je istakao da zna koliki teret nosi funkcija na koju je izabran, da zna obim posla i koliko odgovornosti to zahteva, te da će svi poslanici iz opozicije i vladajuće većine imati jednaka prava.

On se zahvalio poslanicima koji su glasali za njegov izbor, kao i onima koji ga nisu podržali.

 

Nakon pauze, parlament bira potpredsednike

 

Poslanici Skupštine Srbije će nakon jednočasovne pauze u radu preći na raspravu o izboru potpredsednika republičkog parlamenta.

Za predsednika parlamenta izabran je Nebojša Stefanović iz SNS.

Naprednjaci su predložili da Skupština Srbije u novom sazivu ima četiri potpredsednika.

Ujedinjeni regioni Srbije predložili su za potpredsednika parlamenta poslanicu Vesnu Kovač, a Demokratska stranke Gordana Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu.

Zajednički predlog koalicije SPS-PUPS-JS za potpredsednika skupštine je Konstantin Arsenović iz redova PUPS-a, a Demokratska stranka Srbije predložiće Nenada Popovića, rečeno je Tanjugu u tim strankama.

Poslanici će nakon toga preći na izbor generalnog sekretara parlamenta, za koji je predložena Jana Ljubičić iz SNS, a potom će raspravljati i o sastavima 19 skupštinskih odbora, plus Odbora za prava deteta, koji će funkcionisati kao posebno radno telo, kao i devet delegacija pri međunarodnim institucijama.

Time će u potpunosti biti “zaokruženo” konstitutisanje najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.
Skupština Srbije konstituisana je, potvrđivanjem mandata poslanicima, 31. maja.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *