23. јул – Стефановић изабран за председника Скупштине Србије

БЕОГРАД – Кандидат Српске напредне странке Небојша Стефановић изабран је данас за новог председника Скупштине Србије.

Стефановићев избор за председника републичког парламента подржало је 142 посланика, против је било 48, а уздржаних 15. Укупно је гласало 205 посланика.

Новоизабрани председник Скупштине Србије један је од оснивача СНС, члан њеног Председништва, потпредседник Главног одбора И шеф београдског одбора напредњака.

Рођен је 1976. године у Београду, где је завршио Девету београдску гимназију “Михајло Петровић Алас” и дипломирао на Факултету за пословне студије на Мегатренд универзитету.

Прошле године је стекао звање магистра економских наука. Радио је у приватним фирмама, које се баве дистрибуцијом рачунарске опреме и маркетингом.

На изборима маја ове године изабран је за посланика у Скупштини Србије, а као посланик СРС, чији је члан био пре оснивања СНС, водио је и скупштински Одбор за трговину и туризам.

Од 2004. до 2008. године био је одборник у Скупштини града Београда, а тренутно обавља И функцију шефа одборничке групе СНС у београдском парламенту.
Говори енглески и руски језик, ожењен је и има ћерку.

 

Циљ контрола извршне власти

 

Изабрани председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је данас да ће циљ рада парламента у наредне четири године бити да се омогући потпуна контрола извршне власти у складу са Уставом и законом.

Стефановић је у обраћању посланицима, након што је изабран за председника Скупштине Србије, истакао да ће му циљ бити јачање улоге парламента и посланика, демократије и даље отварање највишег законодавног тела јавности, а у циљу да грађани Србије живе боље Ии да парламент ради боље.

Стефановић је истакао да зна колики терет носи функција на коју је изабран, да зна обим посла и колико одговорности то захтева, те да ће сви посланици из опозиције и владајуће већине имати једнака права.

Он се захвалио посланицима који су гласали за његов избор, као и онима који га нису подржали.

 

Након паузе, парламент бира потпредседнике

 

Посланици Скупштине Србије ће након једночасовне паузе у раду прећи на расправу о избору потпредседника републичког парламента.

За председника парламента изабран је Небојша Стефановић из СНС.

Напредњаци су предложили да Скупштина Србије у новом сазиву има четири потпредседника.

Уједињени региони Србије предложили су за потпредседника парламента посланицу Весну Ковач, а Демократска странке Гордана Чомић, која је ту функцију обављала и у претходном сазиву.

Заједнички предлог коалиције СПС-ПУПС-ЈС за потпредседника скупштине је Константин Арсеновић из редова ПУПС-а, а Демократска странка Србије предложиће Ненада Поповића, речено је Тањугу у тим странкама.

Посланици ће након тога прећи на избор генералног секретара парламента, за који је предложена Јана Љубичић из СНС, а потом ће расправљати и о саставима 19 скупштинских одбора, плус Одбора за права детета, који ће функционисати као посебно радно тело, као и девет делегација при међународним институцијама.

Тиме ће у потпуности бити “заокружено” конститутисање највишег законодавног тела у земљи.
Скупштина Србије конституисана је, потврђивањем мандата посланицима, 31. маја.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *