Трансформација ЕУ у савезну државу?

Десет министара спољних послова ЕУ, међу њима и шеф аустријске дипломатије Михаел Шпинделегер, намеравају да претворе ЕУ у савезну државу по узору на САД, тврди бечки дневник “Пресе”, наводећи да та “Група за будућност“ намерава да трансформише политички систем у Унији.

“Група за будућност”, која је иницирана од стране шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа, полази од актуелног политичког система у ЕУ, и жели да га потпуно трансформише.

Шефови дипломатија Аустрије, Белгије, Данске, Италије, Немачке, Луксембурга, Холандије, Пољске, Португала и Сспаније редовно су се састајали од почетка ове године, а у уторак је “Група за будућност” свој предлог представила председнику Европске комисије Жозе Мануелу Барозу, председнику Савета ЕУ Херману ван Ромпеју, и шефом Европске банке Марио Драгију, као и шефу еврозоне Жан-Клод Јункеру.

Тако председник Европске комисије треба да добије на значају попут премијера једне владе, директним избором, чиме би добио могућност да самостално састави свој тим, преноси “Пресе“ додајући да, пошто би развој нових закона и њихова примена биле у његовој надлежности, би он постао најутицајнији политичар Европе.

Позивајући се на нацрт договора, на основу којег ће бити настављени разговори, лист указује да су израђене потпуно нове демократске структуре за ЕУ, која је модел савезних држава слична САД, са парламентарним системом два дома и директно изабраним председником ЕУ.Овај модел, како истиче “Пресе“, развластио би актуелно доминирајуће шефова држава и влада и створио систем демократије за ЕУ, сличан државном.

Уместо актуелно моћног Савета ЕУ, као и редовних састанака националних министара у Бриселу би, према предлогу, који је израђен средином маја у Бечу, требало да се успостави Дом земаља, који би био равноправан Европском парламенту.Слично као и у САД, где постоје два дома, и ЕУ би тиме добила нови “парламентарни баланс“, истиче “Пресе“.

У Аустрији је овај модел већ током 90-тих година развио некадашњи посланик Манфред Маутнер-Маркхоф, чији предлог није наишао на одобравање шефа тадашње аустријске дипломатије Волфганга Шисела, а сада исти бива форсиран од Шпинделегера.У свом документу шефови дипломатија подвлаче потребу за новим демократским структурама у ЕУ објашњавајући је актуелном кризом и тежњом да се учини иреверзибилном монетарна унија.

Десет министара се залаже за заједничку политичку савезну државу са више заједничких надлежности, које су до сада биле у надлежности националних политика.Тако су се изјаснили за заједничку европску заштиту граница, и подржавају проширење заједниче спољне и безбедносне политике, која би ишла чак и до успостављања војске ЕУ.

Такође се залажу и за више директне контроле националних буџета, као што је то недавно тражила немачка канцеларка Ангела Меркел својом иницијативом за фискалном унијом.У заједничком документу министри не траже само већу централизацију моћи, већ и снажније укључење националних парламената у процес одлуке у ЕУ. Национални парламенти, како пише “Пресе“, требало би снажније да сарађују са Европским парламентом.

Извор: http://www.svevesti.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *