Dmitrij Sedov: SIRIJA PRED GRAĐANSKIM RATOM

Pozicije su podeljene. Posle majskih izbora u Siriji, kada se nije opravdala računica stranih scenarista da vladi B.Asada neće biti ukazana narodna podrška, oni su odlučili da situaciju dovedu do srazmera građanskog rata.

Vlada Velike Britanije je izjavila da povećava finansiranje sirijskoj opoziciji. Ove godine Britanija će sirijskim „čuvarima pravde“ da izdvoji 1,5 milion funti sterlinga – saopštio je u ponedeljak šef Forin-ofisa Vilijam Hejg u britanskom parlamentu.

„Sirija je na ivici građanskog rata. Naš cilj danas je da se zajedno sa partnerima izborimo za realizaciju plana Kofija Anana. Drugo – da povećamo pritisak na sirijski režim i njegovu izolaciju. I treće – da obezbedimo pravosuđe, pravednost i humanitarnu podršku sirijskom narodu“ – izjavio je rukovodilac britanskog MIP-a. Ministar je saopštio da su u februaru i martu ove godine u Siriju putovali britanski eksperti sa ciljem da među Sirijcima sakupe informacije. Kada su informacije razmotrene London je zaključio da se napadi na civilno stanovništvo vrše uz pomoć terorističkih grupa koje imaju veze sa „Al-Kaidom“, kako bi eskalirao unutrašnji konflikt.

Nije samo jasno zašto u tom slučaju London finansira opoziciju – kada je već na njenoj strani „Al-Kaida“.

Opet, sirijski pobunjenici su odbili da podrže plan za mirno regulisanje situacije u Siriji, napravljen uz učešće OUN, i pojačali su napade na vladine jedinice. Novi lider najkrupnijeg udruženja sirijske opozicije – Sirijskog nacionalnog sveta (SNS) Abdel Baset Sida je u nedelju izjavio da režim predsednika Bašara Asada „izdiše“ i da je već izgubio kontrolu nad nekim gradovima u zemlji.

A.B.Sida tvrdi da je Asadova vlada u „katastrofalnoj situaciji“ što dokazuju sve češći „obračuni sa stanovništvom sirijskih gradova“. 56-godišnji kurdski aktivista koji živi u Švedskoj, stao je na čelo SNS u subotu, posle kongresa generalnog sekretarijata SNS koji je održan u Istambulu. Sirijski nacionalni savet sačinjava sedam opozicionih partija, čiji je cilj ostavka B.Asada, i ima sedište baš u Turskoj.

Šef opozicionara je pozvao svetske države da „zaštite mirne građane od predsednika Asada“ i obratio se Ujedinjenim nacijama sa molbom da preduzmu nasilnu akciju, pozivajući se na Sedmu glavu Statuta OUN (kojom se predviđa korišćenje kako sankcija, tako i oružanih snaga). „Ukoliko Savet bezbednosti ne postigne sporazum, neke zemlje mogu da počnu da deluju iako nemaju dozvolu Ujedinjenih nacija“ – rekao je Sida.

Članovi Slobodne sirijske armije (SSA) su u toku prošlog vikenda pri napadu na stražarska mesta u predgrađu Damaska i u provinciji Idlib ubili oko 100 vojnika vladinih jedinica.

Oni su to sami saopštili predstavnicima Sirijskog centra za zaštitu ljudskih prava koji se nalazi u Velikoj Britaniji.

Lokalni lekari su potvrdili pogibiju najmanje 80 vojnika sirijske armije.

Administracija Sjedinjenih Država nastavlja da pritiska, trudeći se da dovede do „tačke ključanja“ svetsko javno mnjenje.

Na adresu vlade Sirije iz Vašingtona stižu sve bešnje pretnje. „Asad je krenuo na sve ili ništa i politika mu je sve dvoličnija i tvrđa. Sirija ne može da postane, ona jednostavno ne može da postane mirna, stabilna i istinski demokratska zemlja sve dok ne ode Asad“ – izjavila je u ponedeljak Hilari Klinton.

Jek diplomatskih borbi predstavlja nagoveštaj vojnih dejstava.

Sirijski ambasadori su izbačeni iz 17 zapadnih glavnih gradova, a kao odgovor Damask je objavio da su ambasadori 17 zapadnih zemalja persone „non grata“ u Siriji.

Vlasti Zapada i Lige arapskih zemalja blokiraju prenose sirijskih satelitskih kanala i drugih masmedija i bave se informacionim ratovanjem u duhu doktora Gebelsa. Broj „nevinih žrtava“ Asadovog režima je, kako javlja Londonski centar za monitoring (koji je uz ko zna čiju tajanstvenu pomoć sebi prisvojio status zvaničnog izvora OUN), „raste“ velikom brzinom i već je došao do brojke od 14.000. Porazi sirijske armije i dezertiranje su postali svakodnevna pojava (opet preko istog kanala) a stanovništvo, kažu, jednoglasno zahteva odlazak B.Asada.

Kako javljaju sirijski masmediji – položaj nije ni blizu onakav, kakvim ga prikazuje Zapad, mada izaziva ozbiljnu zabrinutost. Broj vojnika, izginulih od ruku bandita, približava se brojki od 3000 i otprilike isto toliko ima žrtava među civilima.

Zapanjuje broj naoružanih pobunjenika koji se bore protiv redovne sirijske armije. Sada to nisu stotine, već hiljade, i među njima ima mnogo terorističkih grupa među kojima su i bombaši-samoubice.

Kako izgleda situacija na licu mesta govori reportaža reportera agencije ANNA NEWS IZ GRADIĆA Al-Kubera:

Stanovnik sela:

-Pobunjenici su došli u selo u 10 pre podne. Poubijali su žene i decu, ne znam tačno koliko njih.

Novinar:

-Mnogi kanali kažu da je to uradila armija. Da li je to istina?

– Sve lažu! To su učinili teroristi. Sasvim suprotno – stanovnici su počeli da telefoniraju policiji moleći da ih spasi. Onda je došla armija i spasila preostale stanovnike. Mi nemamo nikakvih zaštitnika osim armije.

– Ali lažljivi kanali uopšte ne kažu tako.

-Lažu, lažu! Lažu! (svedok izgovara sa karakterističnim lokalnim naglaskom).

Drugi svedok:

-To lažljivi kanali govore da su to revolucionari, a oni su – teroristi.

-Zašto krijete lice?

-Bojim se. Jednom su me već uhvatili: mene i sina, oduzeli su mi traktor. Naterali su nas da platimo otkup od 500 hiljada lira (7700 dol.SAD – M.M.) Ne daju nam da radimo na njivama. Žito se suši iz korena. Armija nas štiti. Niko nas ne štiti osim armije.

Treći svedok – stanovnica Al Kubere:

-Da nema Boga i armije – banditi bi nas sve poklali, kao ovoga što ga gledaš.

Ostali svedoci:

-Molimo Predsednika da uništi te bandite. U našem rejonu je čitavo selo poubijano. Oni ubijaju sve!

-Haram! Haram! Haram! Dosta je bilo! Treba odseći ruke onima koji ih podržavaju. Čitave noći ne spavamo, strašno je uznemirujuće.

-500 naoružanih terorista je poubijalo žene, ubili su i decu. Nikoga nisu poštedeli. Isterali su nas iz naših sela. Uništili naše useve. Armija nas štiti. Da je armija ovde – ništa od ovoga ne bi moglo da se desi. Armija – to smo mi, to su naši ljudi. Ja ne znam gde su mi deca. Ja sam pobegla na jednu stanu, deca su potrčala na drugu. Banditi su mi uhvatili muža. Ubijaju svakoga ko je za Bašara i za reforme. Svima je poznato da oni dobijaju pare iz Katara i Saudijske Arabije. Koliko će još sve ovo da traje? Svaki put kada se organizuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – oni naprave klanicu.

-Pucali su po nama. Oterali nas iz naših kuća. Poubijali žene i decu. Na polja ne možemo da izađemo. U tim banditskim grupama su stotine bandita. Pozivamo armiju da dođe ovamo. Sigurnije od armije nas niko neće zaštititi. Juče su nam vojnici doneli vodu i hranu.

(Marat Musin, po materijalima ANNA NEWS iz Sirije).

Posmatrači Ujedinjenih nacija javljaju o ozbiljnim sukobima u gradovima Rastan i Talbiseh, koji se nalaze severno od Homsa, u kojima se čuje paljba bacača, konstatovana je i pucnjava iz helikoptera, a koristi se i automatsko oružje“ – kaže se u izjavi predstavnika misije posmatrača Sausan Gošeh (Sausan Ghosheh)’

Rat se širi Sirijom kao vatra iz fitilja. I svi shvataju da je on došao sa one strane granice. Mnogobrojni svedoci govore o tome da među banditima mnogi ne znaju njihov jezik, da koriste zapadno oružje i da se ponašaju ne kao politički protivnici, već kao „psi rata“. To su uglavnom došljaci i izdajnici koji su im se pridružili. Ali došljaci mogu da budu samo prednji odred agresije. Bez redovnih jedinica oni neće moći da izađu na kraj sa sirijskom armijom, čak i ako koriste masovni teror.

Zato sada ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov otvoreno govori o tome da se Siriji isporučuju sredstva da bi se branili. Damask dobija nove komplekse za protivvazdušnu odbranu i protivbrodske rakete. Šta to znači? To je najbolji lek protiv želja NATO-a da se probije na prostor Sirije. Proračuni vojnih eksperata su jednostavni: na rastojanje dometa ruskih protivbrodskih kompleksa pomorske snage NATO-a ne mogu ni da priđu. Oni nemaju pouzdano sredstvo za odbijanje tih raketa. Ukoliko sirijska armija uspe da preduhitri iznenadno uništavanje sredstava za protivvazdušnu odbranu i broj gubitaka strane koja napadne svede na 100 aviona – u NATO-u će doći do krize.

Rat ogoljuje pozicije, i Rusija ne može, a da ne preduzme svoje mere. Pad Sirije za nju će biti strateški poraz. Još će se više ogoliti i bez toga slab „južni donji stomak“ Rusije, i tako oslabljen od strane Gruzije, a od njega potiče stvarna opasnost destabilizacije prigraničnih regija.

13.juna o.g. gosp.S.Lavrov je putovao u Teheran, gde je jedno od pitanja pregovora bila i situacija u Siriji. To je ozbiljan signal u zapadnom pravcu. Iran se do sada vrlo uzdržano odnosio prema onome što se dešava u Siriji, shvatajući da Zapad želi da ga uvuče u konflikt. Tako bi Zapad uspeo da posvađa sunite i šiite. Na vatri takvog rata on bi baš uspeo da lepo sagreje ruke. Ali iranski rukovodioci nisu skloni da dozvole da ih vodaju na povodcu kod scenarista sirijske bune, a imaju i druge poluge uticaja na regionalnu situaciju. To su novac, oružje, diplomatija i informacioni resursi. Osim toga, poznate su i njihove poluge iz inostranstva – u obliku „Hezbolaha“ i HAMAS-a.

A za to vreme Kofi Anan namerava da predloži formiranje kontakt-grupe za Siriju, u koju će ući predstavnici svetskih i regionalnih država. Zamisao je da se u njoj nađu i one zemlje koje podržavaju rukovodstvo republike, i one koje su na strani opozicije.

Osim niza arapskih država planira se da se u kontakt-grupu pozove i Iran. Ali SAD i Velika Britanija na tu aktivnost bivšeg generalnog sekretara gledaju bez entuzijazma i nisu voljni da je podrže.

Rusija preduzima svoje napore da bi se pronašao miran izlaz iz situacije. Predložena je međunarodna konferencija uz učešće Lige arapskih država i „Grupe prijatelja Sirije“. Ali i ovde usaglašavanje rokova ide tromo, Zapad očigledno odugovlači. On stavlja naglasak na eskalaciju konflikta. Broj plaćenika u Siriji raste velikom brzinom, haos je sve veći. Zemlja predstavlja bure baruta koje može svakog trenutka da eksplodira.

Oni, koji bi želeli tu eksploziju se nadaju da će dolazak na vlast pobunjenika likvidirati zborno mesto koje Rusija ima na Bliskom Istoku, i da će tako dobiti odrešene ruke za obračun sa Iranom.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije S.Lavrov je te planove ovako objasnio:

Ne mogu da nagađam šta to žele međunarodni igrači, ali mogu da kažem do čega to može da dovede. To može da dovede do najgrubljeg kršenja stabilnosti, koja je i tako bila ozbiljno narušena u tom regionu. Posledice će biti nepredvidive i dotaći će ogroman broj zemalja, a srž tog procesa će biti lomljenje unutar islamskog sveta između sunita i šiita.“

Nad Sirijom se čuje let valkirija. One toj zemlji nagoveštavaju rat svih protiv svih. Taj rat će doneti jad mnogim narodima i ostaviće posledice na čitav svet.

Izvor: “Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

Jedan komentar

  1. SATANISTI PROKLETI…SLOMICETE ZUBE USKORO……..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *