07. jun – Vladimir Putin: Rusija i Kina proširuju vojnu saradnju

Ruski predsednik Vladimir Putin ukazao je danas na pojačane vojne veze Rusije sa susednom Kinom tokom drugog dana posete Pekingu i naveo da su se dve strane dogovorile da prošire vojnu saradnju.

Putin je rekao potpredsedniku Sji Đinpingu, koji je viđen kao verovatni naslednik predsednika Hu Đintaoa, da su se dve strane dogovorile da prošire vojnu saradnju. On je, takođe, podsetio na nedavne rusko-kineske pomorske vojne vežbe u Žutom moru.

Vojna razmena između Moskve i Pekinga ubrzana je u okviru Organizacije šangajske saradnje, regionalne bezbednosne grupacije koja danas održava samit u Pekingu, preneo je AP.Putin se nalazi u prvoj poseti Kini od kako je ponovo stupio na mesto predsednika Rusije prošlog meseca. Tokom prvog mandata Putin je insistirao na dobrim vezama sa Kinom, za koje je juče tokom razgovora sa predsednikom Hu Đintaom rekao da su dostigle “nove visine”.

Učvršćivanje veza među azijskim susedima predstavlja značajan kontrabalans uticaju Sjedinjenih Američkih Država u regionu. Rusija i Kina zajednički nastupaju i u rešavanju sirijske krize i suprostavljaju se inostranoj intervenciji u toj zemlji i nasilnom smenjivanju predsednika Bašara Asada.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. PERJOD MAJKO ROSIJO…POKAZITE SATANISTIMA ZUBE.PROBUDIO SE VELIKI MEDVED…HVALA GOSPODU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *