07. јун – Владимир Путин: Русија и Кина проширују војну сарадњу

Руски председник Владимир Путин указао је данас на појачане војне везе Русије са суседном Кином током другог дана посете Пекингу и навео да су се две стране договориле да прошире војну сарадњу.

Путин је рекао потпредседнику Сји Ђинпингу, који је виђен као вероватни наследник председника Ху Ђинтаоа, да су се две стране договориле да прошире војну сарадњу. Он је, такође, подсетио на недавне руско-кинеске поморске војне вежбе у Жутом мору.

Војна размена између Москве и Пекинга убрзана је у оквиру Организације шангајске сарадње, регионалне безбедносне групације која данас одржава самит у Пекингу, пренео је АП.Путин се налази у првој посети Кини од како је поново ступио на место председника Русије прошлог месеца. Током првог мандата Путин је инсистирао на добрим везама са Кином, за које је јуче током разговора са председником Ху Ђинтаом рекао да су достигле “нове висине”.

Учвршћивање веза међу азијским суседима представља значајан контрабаланс утицају Сједињених Америчких Држава у региону. Русија и Кина заједнички наступају и у решавању сиријске кризе и супростављају се иностраној интервенцији у тој земљи и насилном смењивању председника Башара Асада.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. PERJOD MAJKO ROSIJO…POKAZITE SATANISTIMA ZUBE.PROBUDIO SE VELIKI MEDVED…HVALA GOSPODU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *