05. јун – СНС чека СПС, Табаковић представила програм владе

БЕОГРАД – СНС неће ометати разговоре о формирању владе који су у току и стрпљиво ће чекати социјалисте да их окончају са демократама, изјавила је данас Јоргованка Табаковић, потпредседница Српске напредне странке и кандитат напредњака за премијера и представила програм владе, када би је та странка водила.

Програм подразумева 12 министарстава и две канцеларије – за Косово и Метохију и за дијаспору.

Табаковић је новинарима у исцрпном излагању навела да би та влада, поред доношења измена Закона о министарствима, имала ограничен број државних секретара, који би био дефинисан изменама Закона о влади, док би изменама Закона о државној управи била наглашена неспојивост функција.
“Био би донет и посебан лекс специјалис – којим би било забрањено даље оснивање агенција, а постојеће би биле преиспитане”, додала је Табаковић и навела да “се помиње постојање око 150 агенција”.

У низу закона које напредњаци припремају, уколико обезбеде подршку најмање 126 посланика, Табаковић је навела и усвајање закона којим би се увео прогресивни порез на плате, али не на фиксни износ од 40.000 динара, затим закон о свеобавезујућем ороченом плаћању у року од 60 дана, нови закон о рачуноводству…

“Пре свега и изнад свега је бескомпромисна борба против корупције и у том смислу ћемо поново активирати предлог закона о јавним набавкама, и примена материјалне и кривичне одговорности за све који потроши јавни динар свесно или из незнања”, поручила је Табаковић.

Уз напомену да само онај ко је спреман да са напредњацима стане иза тих критеријума, који су, како је оценила, библија за СНС, Табаковић је закључила да су спремни за разговоре о будућој влади.

Табаковић је изјавила да СНС неће ометати разговоре о формирању владе који су у току и да ће стрпљиво чекати социјалисте да их окончају са демократама. Табаковић је нагласила да СНС није страх да обавља власт и подсетила да је лидер напредњака Александар Вучић поручио председнику СПС-а Ивици Дачићу да ће сачекати да заврши разговоре које је започео са ДС-ом.

Она међутим није прецизирала који је то рок и нагласила да о томе није разговарано.

На питање зашто је СНС-у Дачић прихватљив као коалициони партнер али не и лидер УРС-а Млађан Динкић, Табаковић је одговорила да је “Дачић најбољи алиби добио од Бориса Тадића”.
“Најбољу препоруку да разговара са нама Дачићу је дао Борис Тадић јер је у њему видео човека који не може да буде оптужен за деведесете. Међутим, ако у владу уђе са Чедомиром Јовановићем који тврди да је Република Српска геноцидна творевина, то је питање које ће морати да објашњава својим бирачима”, рекла је Табаковић.

Она је навела и да Дачића нико није демантовао када је, како Табаковић тврди, рекао да се “он у влади није много питао”.
Табаковић је, међутим, нагласила да ће СНС најпре разговарати са ДС С-ом као трећим партнером за формирање владе јер међу њима, како је нагласила, не постоје непремостиве ствари.
“Слажемо се са принципима економске политике, а усклађивање са европским критеријумима не смета никоме. Противљење Војислава Коштунице да уђемо у Европу, како то неко жели да покаже, није питање тренутка ни питање данашњег дана”, закључила је Табаковић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *