01. jun – Nikolić sa bivšim premijerom i ministrima o incidentima na Kosovu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u petak sa odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem i nekoliko ministara, a prema nezvaničnim saznanjima Bete, razgovor se ticao jutrošnjih incidenata na severu Kosova.

Pored Cvetkovića, na sastanku kod Nikolića bili su ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka pravde Snežana Malović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Oni su nešto posle 12.30 izašli iz zgrade Predsedništva Srbije, ali nisu davali izjave.

Kfor je danas počeo uklanjanje barikada kod Zvečana. U akciji je povređeno najmanje troje Srba i jedan vojnik Kfora. Vojnici su uklonili barikade u selu Rudare i Dudin krš i blokirali sve pristupe mestima na kojima su bile blokade.

EU vrlo zabrinuta zbog razvoja na severu Kosova

Evropska unija je “jako zabrinuta” zbog tekuće situacije na severu Kosova gde je došlo do nasilja i poziva sve strane na uzdržanost i saradnju sa međunarodnim organizacijama, izjavila je danas u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Dodajući da je reč o operaciji koju vodi Kfor, Kocijančič je naglasila da je za EU “sloboda kretanja jedno od temeljnih načela što je bio i predmet dijaloga Beograd-Priština”.

Maja Kocijančič je navela da Brisel prati razvoj situacije i da je u vezi s partnerima u NATO kao uvek u takvim prilikama. “Mi pozivamo sve da se uzdrže i da sarađuju s međunarodnim organizacijama na Kosovu”, dodala je.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je time odgovorila na pitanje novinara kako se u EU gleda na situaciju kada “prema informacijama s Kosova stotine Srba na severu pucaju na NATO mirovne snage, u situaciji kad vlasti, uključujući Euleks žele da uspostave nadzor nad prelazima”.

“Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na severu Kosova, gde je došlo do operacije Kfora radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje”, precizirala je Kocijančič.

Zamoljena da kaže da li je “i Euleks uključen u tu operaciju zavođenja slobode kretanja, s obzirom da se, kako je to rečeno, u jučerasnjoj raspravi u Evropskom parlamentu stekao utisak da su čelnici Euleksa protiv toga da se koristi sila i uklanjaju barikade”

Maja Kocijančič je odgovorila da je “to bila operacija Kfora”.

A, kako je dodala, “mi smo u vezi s našim NATO partnerima, a još jednom navodim da je to operacija Kfora”.

Na dodatno pitanje da li Euleks opravdava tu operaciju Kfora, Maja Kocijančič je navela da je “već rekla da sloboda kretanja (na Kosovu) jedno od temeljnih načela za Evropsku uniju, kao i za one koji teže da se priključe”.

“Ja neću ulaziti u konkretan komentar operacija koje vodi NATO”, zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.

Simić:Pritisak na novog predsednika Srbije

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je danas da je akcija Kfora na severu Kosova “apsolutno povezana” sa polaganjem zakletve novog srpskog predsednika i da predstavlja neku vrstu pritiska koji treba da odredi lošiju polaznu poziciju Tomislava Nikolića i buduće Vlade Srbije.

“Mislim da je ovo vatreni doček novog predsednika ali i poruka Beogradu da su stvari na Kosovu otišle dosta daleko i da će novi predsednik i Vlada, kada bude izabrana, morati početi da se bavi Kosovom na kojem će situacija biti bitno drugačija nego ona koju je ostavila prethodna Vlada i prethodni predsednik”, rekao je Simić agenciji Beta.

Simić je ocenio da se radi o zaoštravanju koje traje od početka predizborne kampanje u Srbiji i koja je danas, akcijom Kfora, doživela kulminaciju.

“Kako će se situacija dalje odvijati zavisi od Beograda. Kfor i Priština su povukli svoje poteze i nadajmo se da su novi predsednik i buduća Vlada spremni za te izazove, kako su to tvrdili u kampanji”, rekao je Simić.

Izvor: Beta, RTV

6 komentara

  1. Teroristi su zasticeni teroristima! Sta Nikolic ima sa ovim dogadjajem! U normalnim drzavama nema Bond stil garnizona! Ovi nesretnici skolovani u Londonu i Washingtonu nisu niti okusili rata te olako daju onu sto im djedovi u amanet nisu ni ostavili, izvinjavaju se poslusnici nasim koljacima. Ne bi mene cudilo da se za par godina Srbija zove Kosovistan.

    • Sta Nikolic ima s ovim dogadjajem ? Pa on je novoizabrani predsednik drzave, koji je u svojoj zakletvi izjavio da ce da brani teritorijalni integritet Srbije ukljucujuci i Kosovo.On nije izabran da bi se preseliosa Novog Beograda na Dedinje odakle ce da drzi lekcije “zutima”, vec je tu da vodi drzavu sa svim odgovornostima i odlukama.Taj isti predsednik mra da se brine o “dedovini”. Ne moze vecito da gladuje i da sedi na stiroporu.

  2. Kfor pod navodnom brigom za slobodom kretanja ispipava puls naših sugrađana na severu Kosova i Metohije i reagovanje novog predsednika Tomislava Nikolića mada izjave daju dosadašnji članovi vlade Goran Bogdanović i Ivanović koji pozivaju na smirenost i da se ne rade nepromišljeni potezi od strane naših sugrađana.
    Kfor ovo radi u dogovoru sa Prištinom koja postaje sve nestrpljivija.
    Videćemo koje će sledeće poteze povlačiti i Kfor i Priština.Izvesno je da da to neće biti miroljubivi potezi i potezi koji doprinose smirivanju već suprotno potezi koji će izazivati nove napetosti a u želji da Priština osvoji što više pogodnosti za sebe pred predstojeće pregovore koji će se voditi sa novoformiranom vladom Srbije sa pitanjem da li će u tim pregovorima učestvovati i novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić ili neće zavisno od platforme koju će vlada ponudititi.
    Realno on se neće moći mimoići u stvaranju te platforme a verovatno ni u pregovorima jer način na koji je dosadašnja stara , a verovatna ista ta nova sa ponekim novim imenom vlada vodila je poprilično netransparentne, nejedinstvene i pomalo tajne pregovore što ubuduće teško da će moći.
    I da imamo najbolju platformu tj. plan pregovora, potpuno jedinstvo i usaglašenost bićemo svejedno u velikim problemima pošto će Priština podržana od svojih mentora te pregovore maksimalno opstruirati i ako se nešto i dogovori drugačije će to tumačiti i sprovoditi u delo bar na delu teritorije koju za sada kontroliše, a sve više će gubiti strpljenje da ne kontroliše i ostali tj. severni deo pokrajine.Na koji način će to pokušati ostvariti ostaje da se vidi ali verovatno uz podršku NATO pakta tj. Kfora i Euleksa.Vreme će pokazati.

  3. Tadic i Dacic su finansirani od Srpskih bubrega prodatih is albanije.
    Siptari finansiraju Tadica i malog Ivicu (koji misli da je Sloba)

  4. Sve je u rukama SRBIJE. Prebaciti problem na teren ONU, izraziti potpuno NEPOVERENJE u NATO, KFOR, EULEX, i traziti da sjeverni dio KOSMETA bude pod zastitom ONU sa RUSKIM VOJNICIMA. KRAJ PROBLEMA. Onda je VRIJEME na nasoj strani. Narovno , odreci se EU puta, odnosno EU ucjena, zbog tog puta………………

  5. Sve su ovo isplanirane igrice. Jos prije nekoliko godina gospodin Jeremic se u Londonu sastajao sa toboznjim biznismenima sa Kosova i stavio u dzep prilicnu svotu Evra od 7 brojeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *