Otkrivena cena EU kandidature

Piše Vlastimir Vujić

Zašto zvanični Beograd krije šta je potpisao 1. marta 2012. godine u Briselu na zahtev Bukurešta, da bi Srbija dobila status kandidata EU? Dokument koji objavljujemo puna tri meseca držan je u tajnosti, daleko od očiju srpske (ali i rumunske) javnosti. I to na zahtev Vašingtona koji je strahovao da bi sadržina ovog protokola uticala negativno na rezultate izbora u Srbiji po vladajuće stranke, a pre svega na izborni rezultat Borisa Tadića

 

Tačno pre godinu dana (u maju 2011) klupko sa „najoštrijim pitanjem“ u odnosima Bukurešta i Beograda – situacija sa rumunskom nacionalnom manjinom (kako je prošle nedelje ponovo izjavio predsednik Rumunije Trajan Basesku) – počelo je velikom brzinom da se odmotava!
Tada su se, naime, četiri lidera rumunske zajednice u dolini Timoka (dr Predrag Balašević, Dragan Demić, Zaviša Žurž i sveštenik Bojan Aleksandrović) obreli u Bukureštu da bi se tamošnjim političarima i javnosti požalili na „krajnje težak“ položaj u Srbiji.
Pozivani godinama u Bukurešt (kad god je to bilo potrebno glasnogovornicima „rumunskog nacionalnog korpusa“) predstavnici su odvedeni u Senat gde ih je primio predsednik Spoljnopolitičkog odbora, socijaldemokratski senator Titus Korlacean, poznat po nastojanju da svaki put „odsudnom odbranom“ Rumuna od Mađara, Rusa, Ukrajinaca i Srba – uvek iznova potvrđuje još ranije stečeni oreol prvog među doslednim borcima za nacionalnu stvar. Četvorica gostiju, koji su tom prilikom istakli da predstavljaju 300 hiljada Rumuna u dolini Timoka, požalili su se da ih u Srbiji saslušava policija, da im se ne dozvoljava da se izjašnjavaju kao Rumuni, da se ne poštuje njihov nacionalni identitet, da se njihova prava uzurpiraju, da nemaju svoje škole i crkve, i da su njihov Nacionalni savet prigrabile srpske političke stranke… Timočki Rumuni još su ustvrdili da se i zvanični popisi stanovništva falsifikuju, pa tako ispada da Rumuna u Srbiji ima vrlo malo – jer se većina, iz straha, izjašnjava kao Vlasi!
Razgnevljen ovim saznanjima, Korlacean je izašao pred Senat i javno upozorio Srbiju da Rumunija neće ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU ukoliko Beograd ne udovolji „pravednim zahtevima“ Rumuna iz doline Timoka i Morave.

PRIZNATI VLAHE ZA RUMUNE
Vođe Rumuna iz Istočne Srbije u međuvremenu su na javnoj tribini na Fakultetu sociologije u Bukureštu ponovili optužbe na račun Beograda. Aleksandrović je čak tvrdio da na timočkom terenu Srpska crkva „guši“ Rumunsku. Pri tome nije pomenuo pravoslavna kanonska pravila za koja je jednom drugom prilikom doslovce rekao da su „zastarela“! Aleksandrović je zaboravio i na još uvek važeći sporazum između Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Rumunije iz 1934, kojim su regulisani svi sporni verski problemi dve sestrinske crkve. Tada su podeljeni i poslednji zajednički crkveni i manastirski hektari, a u sporazumu nema ni reči o nekim podelama ili problemima u Timočkoj krajini.
Timočka delegacija podsetila je i da je na nož dočekala odluku Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine da se pristupi standardizaciji vlaškog jezika koji bi koristio ćirilicu… Mnogi prisutni nisu međutim zaboravili da su svi Rumuni (tada žitelji Vlaške i Moldavije) još sredinom 19. veka pisali na ćirilici. Iz tog perioda je i ostao jezik Vlaha u Timočkoj krajini koji danas, otcepljen od matice širokim Dunavom, zvuči kao krajnje arhaični jezik romansko-rumunskog porekla.
Na „timočkoj tribini“ glavnu reč držao je Viorel Badea, senator vladajuće Demokratsko-liberalne stranke, koji je izabran glasovima rumunske dijaspore i za koju, kako je sam rekao, „odgovara svom dušom“! On je optužio Republiku Srbiju za brojne grehe, a ponajviše da ne poštuje „evropske norme“ u pogledu prava nacionalnih manjina. Izbegavajući da kaže da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela rezoluciju u kojoj se jasno kaže da Rumuni i Vlasi u Srbiji nisu isto, senator Badea je pokušao da ubedi prisutne da je „kucnuo čas“ da se Beograd konačno natera da prizna Vlahe za Rumune!? Za podršku je imao agenciju „Rumijen global njuz“, koja se bavi samo problemima rumunske dijaspore i kojoj je dodeljen zadatak čvrste nacionalne pesnice. Ona je sa ultraških pozicija žestoko kritikovala i rumunsku vladu i MIP okrivljujući ih za krajnje „mlak“ stav prema Beogradu, ističući da srpska diplomatija punih osam godina uspavljuje Bukurešt praznim obećanjima i da vladajuća DS i Boris Tadić konstantno izbegavaju da ispune svoje međunarodne obaveze!
I kada je došlo vreme – Rumunija je odbila da odobri kandidaturu Srbije za članstvo u EU zbog nepoštovanja prava rumunske nacionalne manjine u skladu sa evropskim standardima. Kao uslov da bi glasala za priključenje Beograda Uniji postavila je potpisivanje Protokola čija je srž – pravo rumunske manjine na samoopredeljenje. Protokol o statusu nacionalnih manjina potpisali su 1. marta u Briselu ambasadori dve zemlje pri Evropskoj uniji, pošto je na sastanku ministara spoljnih poslova EU Rumunija ucenom isposlovala brojne ustupke u njemu. Senat rumunskog Parlamenta izglasao je 2. aprila Zakon o ratifikaciji Sporazuma, ali je uz zakon usvojio i Izjavu o evropskim standardima o poštovanju nacionalnih manjina. Basesku je 19. aprila potpisao Zakon o ratifikaciji Sporazuma Evropske unije i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju.

KAŽIPRST NA VAŠINGTONSKIM USNAMA
Do današnjeg dana, međutim, odluke briselskog Protokola o statusu nacionalnih manjina koji je Srbija potpisala s Rumunijom – nedostupne su javnosti. „Zidom ćutanja“ okružen je Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru, ambasada naše matične zemlje u Bukureštu takođe. Za informaciju obratili smo se aktuelnom predsedniku Skupštine Srba u regionu i dijaspori i donedavnom čelniku Saveza Srba u Rumuniji, dr Slavomiru Gvozdenoviću, i dobili odgovor da „Predsedništvo SSR ne zna zaključke iz potpisanog Protokola, jer Bukurešt o njemu nije obavestio srpsku nacionalnu manjinu u Rumuniji, iako je bio u obavezi da to uradi. To nije učinio ni zvanični Beograd prema nacionalnoj zajednici Rumuna u Srbiji“. Nedostupan nam je bio i jedini poslanik Srba u rumunskom Parlamentu dr Dušan Popov. Nije odgovarao na pozive ni sa jednog od dva svoja mobilna telefona kada smo uporno pokušavali da ga kontaktiramo…
Ipak, ranijim kontaktima koje je stekao s dvojicom rumunskih kolega koji prate skupštinski rad u nacionalnom Parlamentu, odnosno rad rumunskih parlamentaraca u Briselu, ali i pomoć Gorana Mrakića, novinara i urednika u jedinom nedeljniku srpske zajednice u Rumuniji – „Naša Reč“, potpisnik ovih redova prvi je uspeo da dođe do najvažnijih delova sadržaja potpisanog Protokola (na rumunskom jeziku) Bukurešta i Beograda. Čak je i šef rumunske države prokomentarisao da se nada da će „Protokol biti primenjen“, naglasivši da „u potpunosti razume stanje u Srbiji“ kojoj 20. maja predstoji drugi krug predsedničkih izbora. Indikativno je, međutim, to što je i Basesku predugo bio „netransparentan“ kada je pomenuti dokumenat u pitanju (prvi put ga je vrlo kratko pomenuo 3. maja u kontekstu o pravima Rumuna u Ukrajini koji se izjašnjavaju kao Moldavci – kada je predsednik Moldavije Nikolaje Timofti zvanično posetio Rumuniju). I dalje je nastavio uglavnom da – ćuti. U Bukureštu dobro znaju zašto to radi (znaju i u Beogradu). Video je diplomatski kažiprst na vašingtonskim usnama! Razlog je – Tomislav Nikolić! Oponent Tadiću (koji je favorit Zapada za nastavak trećeg za redom predsedničkog mandata i dalje ispunjavanje ciljeva koji preko njega u Srbiji ostvaruje Bela kuća) iskoristio bi „Protokol“ u izbornoj kampanji kao jedan od najjačih kontraargumenata za „odliv glasova“ rivalu. A to nipošto ne žele!

_________________

Protokol Rumunija-Srbija

Šta Beograd priznaje, a šta će morati da prizna

 

U tekstu Protokola zajedničke rumunsko-srpske Komisije sve konstatovane primedbe su na račun srpske strane. Njoj je pod imperativnom pretnjom neispunjavanja obaveza iz Protokola (koji je Srbija potpisom u Briselu preuzela da će u zadatim rokovima bespogovorno ispuniti) Bukurešt najavio novu blokadu u daljem „približavanju“ Evropskoj uniji. U Protokolu od Beograda je zahtevano da – odustane od najavljene standardizacije vlaškog jezika, zasebno od rumunskog, u cilju njegovog korišćenja u vaspitno-obrazovnoj nastavi u školama i administrativno-tehničkim službama u preduzećima, Beograd se potom obavezao na promenu državnog zakonodavstva da bi omogućio odgovarajuće i direktno zastupništvo rumunske nacionalne manjine u Parlamentu Republike Srbije, treći zahtev iz Protokola je da Srbija nema pravo uplitanja kod pitanja identifikacije etničkih Rumuna u Srbiji sa Vlasima ili Rumunima (u protivnom promovisala bi veštačke razlike među njima). Četvrti zahtev je da u svakom naselju u Istočnoj Srbiji gde su ispunjeni zakonski uslovi za to – rumunski jezik uvede u službenu upotrebu i postavi natpise na tom jeziku na javnim ustanovama. Peta obaveza Srbije iz potpisanog Protokola je da u skladu sa zakonom organizuje predstavnicima rumunske nacionalne manjine u Timočkoj krajini obrazovanje svih stepena na maternjem jeziku, sredstva informisanja, lokalnu administraciju, kao i crkvene obrede na rumunskom jeziku. Šesta, poslednja obaveza koju Srbija mora da ispuni je da Beograd, koji do sada nije re-emitovao programe na rumunskom jeziku iz Vojvodine u Istočnu Srbiju – od sada to mora da čini.

Donosimo u celini tekst Protokola…

Stalni predstavnici Rumunije i Srbije u EU potpisali su 1. marta, u Briselu, Protokol o nacionalnim manjinama, uslov koji je naša zemlja postavila da bi glasala za status kandidata Srbije u EU.
Tekst prikazivanja Protokola koji je dobijen od Novina zaj. sadrži kako tačne odredbe dogovorene od strane rumunsko-srpske mešovite Komisije, tako i fragmente oko kojih se dve strane nisu razumele. Tako, dok je Rumunija napadala neke stvari, kao na primer pokušaj standardizacije „vlaškog“ jezika, Srbija nije to priznala, rekavši da nema nadležnost da to učini.
Komisija je zabeležila sledeće:
„Za rumunsku stranu su neprihvatljivi pokušaji standardizacije takozvanog vlaškog jezika, koji se razlikuje od rumunskog jezika, radi njegovog korišćenja u obrazovanju i administraciji. Srpska strana je podvukla da Republika Srbija nema nadležnosti u pogledu standardizacije jezika“, kaže se u dokumentu.
Pored toga, govori se o problematici direktnog predstavljanja rumunske manjine u Parlamentu u Beogradu.
„Mešovita Komisija, konstatujući da rumunska manjina nije kao takva predstavljena u Parlamentu Republike Srbije, preporučila je Srbiji da popravi tu situaciju.“
„Komisija predlaže da srpska strana uzme u obzir mogućnost izmene nacionalnog zakonodavstva, kako bi se omogućilo direktno predstavljanje rumunske manjine u Parlamentu Republike Srbije.“

Srce Protokola – pravo na samoidentifikovanje
Najznačajniji deo Protokola, kao što kaže i predsednik Trajan Basesku, je deo koji se odnosi na neinterferentnost neke od strana u samoidentifikovanju rumunskih etnija u Srbiji kao „Vlahe“ ili Rumune.
Tako je izričita odredba u tekstu, koju je Rumunija postigla u pregovorima, međunarodna obaveza Srbije da poštuje pravo na slobodno samoidentifikovanje lica koja pripadaju rumunskoj manjini, uključujući preko relevantnog člana okvirne Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, ima namenu da blokira eventualne mere organa vlasti države gde se nalazi manjina da bi se dotična lica sprečila da se izjasne kao Rumuni.
To je značajna odredba u kontekstu tendencija veštačke diferencijacije, u okviru rumunske manjine u Srbiji, između Rumuna i „Vlaha“.
Kontroverza i u rumunskom jeziku u administraciji
Tekst Protokola sadrži i druge izmene u kojima je rumunska strana napala određene stvari, a Srbija ih je „diplomatski“ negirala.
„Rumunska strana je ukazala da se ni u jednom mestu u Timočkoj krajini ne koristi rumunski jezik u lokalnoj administraciji, niti kod označavanja naseljenih mesta. Srpska strana je precizirala da ni u jednom mestu u Timočkoj krajini rumunski jezik  nije uveden u zvaničnoj  upotrebi usled neispunjenja zakonskih uslova“, nalazimo u istom tekstu.
„Komisija preporučuje srpskoj strani da preduzme mere koje će omogućiti licima koja pripadaju rumunskoj nacionalnoj manjini iz Istočne Srbije pristup obrazovanju, sredstvima informisanja, javnoj administraciji, kao i verskoj službi na maternjem jeziku, u skladu sa odredbama zakona.“
Štampa na rumunskom – Srbija nije prenosila
Mešovita Komisija priznaje činjenicu da Srbija nije prenosila programe na rumunskom iz druge regije sa rumunskim stanovništvom, Vojvodina, u Istočni Timok.
„Komisija je konstatovala nepostojanje prenosa programa na rumunskom jeziku ‘Radio-Televizije Vojvodine’ za lica iz Istočne Srbije koja govore rumunski jezik.“
„Komisija preporučuje stranama da prošire zonu prijema i audio-vizuelnog prenosa na jezicima obe nacionalne manjine, u svim zonama u kojima žive lica koja pripadaju rumunskoj manjini i, odnosno srpskoj.“
„Komisija preporučuje srpskoj strani da obezbedi radio-TV programe na rumunskom jeziku za lica iz Istočne Srbije koja govore rumunski jezik, u skladu sa tehničko-finansijskim mogućnostima.“

Evropska prava
Protokol predviđa da se Srbija, u procesu pristupanja EU, angažuje da poštuje i primeni političke kriterijume iz Kopenhagena, uključujući i vezano za zaštitu nacionalnih manjina, u skladu sa relevantnim regionalnim i bilateralnim međunarodnim instrumentima koje je ratifikovala.
U citiranom kominikeu rumunski zvaničnici navode i da su se obe strane složile da uključe preporuke namenjene poboljšanju situacije rumunske manjine na celoj teritoriji Srbije, uključujući jasno usmerene preporuke, radi poboljšanja situacije lica pripadnika rumunske manjine u Timočkoj krajini (Istočna Srbija), kao što je potreba obezbeđivanja mogućnosti korišćenja rumunskog jezika u tekućem životu u Timočkoj krajini ili ispravljanja nedostataka zabeleženih u pogledu pristupa sredstvima informisanja masmedijima na rumunskom jeziku u Timočkoj krajini (istočna Srbija), angažovanja u administraciji, u problematici imovine rumunskih zajednica.

Kratak istorijat
Iako je plenarni susret mešovite Komisije održan maja meseca 2011. godine, Protokol nije mogao biti dogovoren do večeri 29. februara 2012. godine, iako su se predstavnici dveju delegacija više puta sastajali u drugoj polovini 2011. godine, i to oktobra i novembra meseca.
Mešovita Komisija je osnovana Sporazumom o saradnji u oblasti zaštite nacionalnih manjina između Vlade Rumunije i Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije, koji je potpisan u Beogradu 4. novembra 2002. godine i stupio na snagu 12. jula 2004. godine.
Mešovita Komisija daje preporuke obema vladama, odnosno vrši zajedničke preporuke o neophodnim merama radi ispoštovanja prava pripadnika nacionalnih manjina i zaštite njihovog identiteta (član 11 Sporazuma).
Mešovita komisija bi trebalo da se sastaje najmanje jedanput godišnje. Shodno tekstu Sporazuma prvi susret mešovite Komisije je trebalo da se održi januara 2005. godine, ali ova prva sesija je mogla biti dogovorena sa srpskom stranom i organizovana samo u novembru 2009. godine, usled ponovljenih i upornih mera (koraka) rumunske strane.
Usled čega, mešovita Komisija se sastala u plenumu dosad samo dva puta: u novembru 2009. i u maju 2011. godine.

17 komentara

  1. Vlah Timocanin

    Niti je jezik Vlaha rumunski, niti je matica Vlaha Srbije Rumunija. Niko nema prava da fovori i odlucuje u ime Vlaha, sem samih Vlaha. Ponajmanje to pravo imaju cetvorica finansiranih agitatora od strane Rumunije, u clanku navedenih. Oni su se sa nalobrojnom skupinom izjasnili kao Rumuni i svoja prava mogu da ostvaruju jedino preko Rumunskog nacionalnog saveta. Vlasi imaju svoj Nacionalni savet!
    Mi smo Vlasi Srbije! Nas maternji jezik je vlaski! Nasa crkva je Srpska pravoslavna crkva! Nasa jedina domovina je Srbija!

    • Celoj i Kozico manite se vase politike. Razumemo mi vas da se borite za svoju licnu slobodu ili da bi ostali na njoj ali manite vise Vlahe neka sami biraju oni koji hoce da budu Vlasi Rumuni neka budu, oni koji hoce samo Vlasi, neka budu ali samo ih vi ostavite na miru. Molim vas !

  2. Ne mogu da verujem da zele silom i na prevaru da nas pretvore u Rumune!Svaka cast Rumunima ali mi smo Vlasi i drzavljani Republike Srbije i to treba da ostanemo!
    Strasno sta sve mogu da urade cetri crne ovce!:-(((

    • Ne četiri crne ovce,nego propali srpski izdajnički režim,bez dostojanstva i obraza.Njihov moto je:Uzmi i zdipi sve što možeš.Sto ne možeš prodaj

  3. srbija je konacno u mraku iskljucili su kcn 3

  4. Rodjen sam u Boru-Timocka Krajina.Ceo svoj vek sam proziveo sa prijateljima,komsijama,skolskim drugovima Vlasima.Ne mogu da razumem neke malobrojne vlahe koji su pristali da budu Rumuni.To moze da bude samo novac u pitanju ili jos neka druga obecanja od strane Rumunije.Malo je ljudi koji bi imali koristi svojom promenom identiteta.Slazem se sa vlasima koji su konacno napravili i svoje pismo.Zasto da ne, ako tako zele i drzava Srbija bi trebalo da ih podrzi.Nazalost izgleda da su interesi nekih bolesnika veci nego interesi Vlaha i Srba koji vekovima zive zajedno u Timockoj Krajini.Ne treba nam ta promena, pogotovu ako nam Evropa postavlja uslov da drzava Srbija mora da natera Vlahe da prihvate promenu identiteta.Uvodjenjem skola i javnih medija na Rumunskom pocinje prevaspitavanje Vlaha.Koliko sam ja razumeo tako nesto je vec podpisano od strane drzave Srbije ali se cuti zbog izbora.Prijatelji Vlasi izborimo se za zajednicku buducnost Timocke Krajine.Zajedno smo proziveli i dobro i lose.Ne dozvolimo nikome da mesetari po Krajini zbog nekih svojih interesa.Ostanimo prijatelji-Vlasi i Srbi i neka tako bude doveka.

  5. Mi Vlasi nismo bili nikad Rumuni,i necemo ni u buduce,ne priznajemo nikakav dogovor Srpske Rumunske delegacije bez ucesce nas vlaha.Ko hoce da bude Rumun nek izvoli,necemo dozvoliti nasilno pretvaranje Vlaha u Rumune.Sad je trenutak kada mi Vlasi trebamo da budemo jedinstveni.Ovo je precutano samo zbog izbora.Pozdrav svim Vlasima,gde god ih ima.

  6. Hvala braci Vlasima koji su pisali komentare. Hvala im sto nisu pristali na ove marifetluke uperene protiv svih – Vlaske zajednice, drzave Srbije, svih nas. Verujem da se i u Timockoj i Negotinskoj Krajini lose zivi, da je besparica, da lose zive i Srbi i Vlasi i svi drugi ljudi. Raduje me sto Vlasi kao zajednica ne optuzuju Beograd da ih ugrozava samo zato sto su manjina i sto se nisu prikljucili raznim drugim manjinama koje zloupotrebljavaju svoj status manjine da bi vrsili pritiske i ucenjivali. Npr. Muftija Zukorlic u Raskoj oblasti je svoju politiku bazirao na tome da Beograd krsi prava Bosnjaka i da im ne dozvoljava ekonomski razvoj. Kao da Srbima u Raskoj oblasti “cvetaju ruze” a Beograd samo pritiska i progoni Bosnjake. To su ocigledno podle price. I Srbi tesko zive u ovim oblastima, i oni kritikuju vlasti u Beogradu sto zapostavlja ekonomiju, ali ne mogu da potezu tu pricu “vi nas zapostavljate jer smo manjina”.

  7. tako nas bivsi predsednik postenjak,licni interes ispred srbije,gnjida.

  8. Mi Vlasi smo uvek bili Rumuni i to cemo i ostati. Kakav problem vi imati sa tim?

  9. VLASKA DIJASPORA PODRZAVA VLAHE U CELOJ SRBIJI, A KOME JE LEPO U RUMUNIJE NEKA IZVOLI PREKO DUNAVA !

  10. Sjajan tekst
    Rumunija decenijama vrši najgrublju asimilaciju Srba u Rumuniji, tako da je od milion ljudi u Rumuniji sa Srpskim prezimenima ostalo da se izjašnjava kao Srbi, samo dvadesetak hiljada.
    Najgrublje se postupalo od 1951 kada su masovno Srbi proterani iz svojih kuća i odvedeni u logore Baragan, gde je mogo pomrlo.
    Da im se to nebi desilo ponovo , većina izbegava da se izjašnjava da su Srbi.
    Imovina Srba , kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije vraćena, čak se i danas oduzima, da bi se Sbi zastrašili.
    Da bi se zastrašili Srbi i druge manjine Rumunska država je uz pomoć državnog notara i katastra kao i osudjivanog narko dilera oduzela trosobnu rezidenciju, apartman na moru predsedniku Svetske organizacije Dijaspora i Manjina WDMO iz Australije , zato jer je uzeo u zaštitu u Ujedinjenim nacijama prava Vlaha u Srbiji i Bugarskoj , kao i prava Moldavaca u Moldaviji i Ukraini.

    Rumunija bezuspešno pokušava raznim ucenama da privoli Moldaviju , da prihvati Rumunski za zvanični jezik.
    Medjutim , slušbeni- zvanični jezik države Moldavije je samo Moldavski i to na ćirilici.
    Devedeset procenata gradjana Moldavije se izjašnjava kao Moldavci a ne Rumuni ,i pored toga što je Moldavski jezik sličniji rumunskom nego Vlaški Rumunskom.
    Pored toga današnja država Moldavija je dugo bila pod vlašću Moldavskih kneževa ,dok Timočka krajina nikada nije bila pod vlašću Vlaških knezova ili Rumunije.
    Pokušaji nasilne asimilacije Vlaha i Moldavaca uz pomoć EU je opasan presedan.
    Stoga možemo očekivati, da po istom scenariju i Hrvatska postavi isti uslov tj da se u Srbiji koristi Hrvatsko jeziki i to samo latinični ,jer je Srpski sličniji Hrvatskom, neho Vlaški Rumunskom.

  11. Postoje samo Rumuni. Vlasi vise ne postoje kao sto vise nema ni Jugoslavije ni jugoslovena.Nema ni Austrougarske, ni Cehoslovacke ni SSSR. Srpska Administracija u nemogucnosti da resi svoje unutrasnje probleme : korupcija u svim segmentima drustva,nezaposlenost,siromastvo,socijalna i duhovna beda, masovno iseljavanje iz zemlje skrece paznju pored Kosova, sada pojavljuje i istok Srbije. Toboze mi smo eto uspesni i nevini i stalno nam nesto fali i sada kada smo hteli da napravimo cudo, pojavili se neki novi:Rimljani,latinjani,vlasai, rumuni koji nam smetaju.Da li se neko pita sta je sa decijim dodacima u Srbiji? U svim kulturnim zemljama rodjenje deteta podrazumeva i primanje decijeg dodatka. Kod nas , nema komentara..!Pita li se neko kako funkcionisu sudovi. Kao pripadnik gore navedenih vodim sudski spor koji je zapocet jos u proslom veku i ne naslucuje se kraj.Kakva je situacija u Prosveti u zdravstvu i pita li se neko do kada ce ova drzava pljackati svoje gradjane kojih evidentno ima sve manje. Pita li se neko zbog cega su nam sela prazna?, Zar niko ne primecuje da nas ponovo zavadjuju, stvaraju mrznju medju ljudima samo da bi njima bilo lepo i ostali na vlasti. I umesto da se bavimo sobom, kako cemo fizicki da opstanemo , kako da skolujemo decu, kako da overimo zdravstvenu knjizicu, mi se bavimo problemima poput : Auto Angele Merkel trosi benzin ili dizel ili sta vec.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *