31. maj – Nikolić stupio na dužnost predsednika Srbije

BEOGRAD – Polaganjem zakletve u parlamentu Tomislav Nikolić danas je stupio na dužnost predsednika Srbije i u prvom obraćanju poslanicima poručio da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu straha od sutrašnjice i ravnopravnog člana EU, ali koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

Nikolić je pred poslanicima položio zakletvu, koja glasi:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon intoniranja himne “Bože pravde” Nikolić je potpisao zakletvu, a predsedavajući sednicom Zaharije Trnavčević prvi mu je čestitao stupanje na dužnost.

Novi predsednik Srbije, koji je u parlament stigao neposredno pred početak sednice u pratnji supruge Dragice, sinova, snaha i unuka, zahvalio se građanima koji su mu ukazali poverenje na izborima, a poslanicima poručio da će u njemu imati saveznika ukoliko se budu borili za građane i njihov bolji život:

“Srbija je zemlja koju razara opšta kriza, a dokaz za to je svakodnevni život građana”, rekao je Nikolić i ocenio da su izgledi za budućnost pesimistični.

Nikolić je i prvi govor kao šef države iskoristio da ukaže na to da su mnoge privatizacije neodgovorno sprovedene, da je u njima bilo elementima pljačke narodne imovine, a da su pored toga nepoverenje građana u institucije proizveli i korupcija, mito i kriminal svake vrste.

“Monopolisti su svuda oko nas, gde god se okrenete, a građani to plaćaju”, rekao je Nikolić i dodao da je reforma pravosuđa obavljena pod kontrolom partijskih interesa, a i mediji su, kako smatra, pod kontrolom istih, stranačkih interesa.

Govoreći o Srbiji kakvu želi da vidi, predsednik države je rekao da bi to bila Srbija ujedinjena u borbi za bolji život, oslobođena straha od sutrašnjice, kuća sa dvoja vrata – ka istoku i zapadu. “Želim Srbiju koja će da bude ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći svog integriteta i suvereniteta i svog Kosova i Metohije” rekao je novi predsednik, a poslanicima poručio da će u njemu imati saradnika, ukoliko se budu borili za građane i njihov bolji život:

“Ako se budete borili za ljude, podržaću vas snagom koju mi daje Ustav”, rekao je Nikolić.
Novog predsednika Srbije u velikoj sali Doma Narodne skupštine dočekali su poslanici novog saziva, oko 60 diplomata, bivši predsednici Srbije Boris Tadić i Milan Milutinović, patrijarh Irinej, predsednički kandidati, među kojima su bili Ivica Dačić, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović, Zoran Stanković…

Nikolić se pozdravio sa poslanicima i doskorašnjim kolegama koji su sedeli u prvim skupštinskim klupama, a potom se pozdravio sa doskorašnjim predsednikom Tadićem i seo pored njega.

Po završetku ceremonije polaganja zakletve i nakon koktela u najvišem zakonodavnom domu, Nikolić je u pratnji supruge i saradnika otišao na Andrićev venec u zgradu Predsedništva gde će početi petogodišnji mandat.

Predsednika Srbije su kroz Pionirski park pratile i pristalice, koje su ga dočekale i na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića, kada je dolazio na posebnu sednicu.
Pristalice Nikolića aplauzima su dočekivali poslanike koalicije “Pokrenimo Srbiju”, dok su zvižduke uputili bivšem oredsedniku Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministrima iz DS, kao i lideru LDP Čedomiru Jovanoviću.

Posebna sednica je protekla svečano uz intoniranje himne “Bože pravde” i raspoređivanje Garde Vojske Srbije, kao i konstitutivna sednica parlamenta koja je ranije danas održana, a na kojoj su potvrđeni mandati novim poslanicima.
Izvor: Tanjug

2 komentara

  1. Srbija je dobila presednika iz naroda, koji je obećao da će se
    boriti za narod i državno jedinstvu .Njegov naglasak je bio
    veoma jasan u vezi celovitosti države Srbije sa KOSMETOM u
    sastavu.Drugi naglasak je:Korupcija,mito privatizacija što je
    sve rezultat bivšeg predesednika Tadića i njegove koalicije.
    Na građanima je da čekaju rezultate obećanog na svečanoj sednici, parlamenta.
    .

  2. Eto polozio je zakletvu i odmah je prekrsio. Trebao je da spreci konstituisanje skupstine i da naredi novo prebrojavanje glasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *