30. maj – Konstitutivna sednica i Nikolićeva zakletva

BEOGRAD – Novi saziv republičkog parlamenta Srbije biće konstituisan u četvrtak, 31. maja kada će i izabrani predsednik države Tomislav Nikolić pred poslanicima položiti zakletvu, čime će početi da teče njegov petogodišnji mandat.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, zakazala je za četvrtak, 31. maj, dve sednice parlamenta – konstitutivnu i prvu posebnu na kojoj će novoizabrani predsednik Srbije položiti zakletvu.

Na dnevnom redu prve sednice, koja je zakazana za 10 sati, su potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara parlamenta, izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Tekst zakletve koju će Nikolić položiti glasi:
“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Budući parlament činiće:
-73 poslanika koalicije “Pokrenimo Srbiju”
-67 poslanika koalicije “Izbor za bolji život”
-44 koalicije SPS-PUPS-JS,
– 21 DS S
-19 koalicije “Preokret”
-16 URS,
– pet Savez vojvođanskih Mađara
-dva stranke Sulejmana Ugljanina
-po jednog poslanika lista “Sve zajedno”, Koalicija Albanaca Preševske doline i stranka “Nijedan od ponuđenih odgovora”.

I novi poslanici će polagati zakletvu, a ona glasi:
“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Skupština će biti konstitusana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime će i formalno prestati mandat starom sazivu.

Sednicom će do izbora rukovodstva parlamenta predsedavati najstariji poslanik – Zaharije Trnavčević iz “Preokreta”, kome će u radu pomagati najmlađi poslanici sa četiri liste koje su dobile najveći broj mandata i sekretar parlamenta.

Najmlađa na listi “Pokrenimo Srbiju” je Jelena Budimirović (27), najmlađa na listi “Izbor za bolji život” je Jovana Joksimović (25), najmlađa među poslanicima koalicije SPS-PUPS-JS je godinu dana starija Nevena Stojanović, a među poslanicima D S S najmlađa je Bojana Božinović, koja ima 31 godinu.

Predlog kandidata za predsednika Skupštine Srbije podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a za predsednika će biti izabran onaj za koga je glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Jedna od dužnosti predsednika Republike, kako piše u Ustavu Srbije, jeste da predloži mandatara za sastav buduće vlade. Kako propisuje Ustav, predsednik republičkom parlamentu predlaže kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Ustav predviđa i da parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu, jer će u suprotnom biti raspušten i slede novi izbori. Kandidat za predsednika vlade, koga predloži predsednik Republike, parlamentu predlaže program i sastav buduće vlade.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, najmanje 126, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

U skladu sa Zakonom o Skupštini Srbije, prva sednica parlamenta, a potom i posebna sednica na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, počeće uz intoniranje himne “Bože pravde”, a nove poslanike i novog predsednika će na ulazu u Dom Narodne skupštine dočekati počasna jedinica Vojske Srbije.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *