29. maj – DSS: Privremeni organi korak ka gašenju institucija

BEOGRAD – Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić ocenio je danas da je osnivanje privremenih organa uprave na Kosovu “korak ka ukidanju srpskih institucija i nametanje političke volje građanima”.

“U prvoj fazi će biti pogažena politička volja naroda i nametnuti privremeni organi, ali će se oni pretvoriti u poverenike za srpsku dijasporu na Kosovu. Tako to više neće biti lokalna samouprava, nego sistem povereništva, a to je u skladu sa zahtevom EU da Srbija ugasi svoje insitucije”, rekao je Samardžić za agenciju Beta.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao je danas da će nova vlada Srbije, odmah po osnivanju, formirati privremena veća u opštinama na Kosovu i Metohiji, u kojima će najverovatnije biti sličan sastav kao u republičkoj koaliciji.

“Po pravilu, sastav opštinskih uprava preslikava sastav vladajuće koalicije na republičkom nivou, jer se smatra da je dobra komunikacija između vlade i lokalnih samouprava neophodna za dobro funkcionisanje opština”, rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Samardžić je kazao da su građani na Kosovu na parlamentarnim izborima najviše glasova dali DSS i Srpskoj naprednoj stranci i da bi formiranje privremenih veća u kojima bi bio preslikan sastav buduće vlade Srbije bilo nametanje političke volje.

“Politička volja građana narušena je prvenstveno time što nisu održani izbori za lokalne vlasti, osim u dve opštine, a bilo je mogućnosti da se održe u više opština”, kazao je on.

Samardžić je rekao da vlast u Srbiji pokušava da prevari javnost da je odlučna da očuva instutucije na Kosovu, ali da to čini u dogovoru sa EU jer je krajnji cilj gašenje srpskih vlasti u Pokrajini.

“Dogovor je da se javnost u Srbiji prevede žedna preko vode, da se ugase insitucije na Kosovu, a da u Srbiji to niko ne primeti”, rekao je potpredsednik DSS.

“To je paket akcija Beograda, Brisela i Prištine koji je državnom vrhu u Beogradu preneo i (slovački šef diplomatije) Miroslav Lajčak”, kazao je Samardžić.

Izvor: Beta, RTV

4 komentara

  1. Neće valjda u toj ujdurmi učestvovati i Nikolić.Mislim da većina gleda u Tomu i nada se da će se ipak nešto promeniti , da nije Kosovo izgubljeno.

  2. Gospodine Samarđiću nečujese reč iz DSSa o krađi glasova 6 maja.
    Ta krađa mora se rešiti za istinu za koji se borite. Formiranje
    vlade trba da bude posle prebrojanih glasova da se zna koja je većina u parlamentu.Ovako vi iz DSSa ćutite o krađi Tadić juriša
    na premijerski položaj a Srbi na Kosmetu prepušteni sami sebi i
    Kforu.

  3. Opet će isti ljudi da u svojim kancelarijama okruga(kosovski) držati svoje privatne fakultete i prodavati diplome lekara, inžinjera, ekonomista pravnika za 7000 evra, i da će sve projekte staviti u svoje džepove i kupovati još stanova i lokala po Nišu, i Beogradu, a kada budu prozreni od naroda onda mu batinjanjem, hapšenjima i pretnjama iseljavanjem prete da ukoliko ne glasa za njih i DS biće i iseljeni sa svojih ognjišta.
    Neznam možda bi nam bolje da ovakvi budu tamo gde im je mesto-APS

  4. Citam komentare i vidim da jedna dama Vesna se nada da g. Nikolic nece u tome ucestvovati . Uzalud nadanje g. Nikolic je vec prelomio , vlast i sve vazne funkcije prepusta u ruke istih onih koji su doveli do odcepljenja KM svojim politikom i diplomatijom . Gospodin Nikolic sve prepusta koaliciji ZES i nato , koja ce verovatno dobiti velikog saveznika u LDP-u . Tako da su nadanja svih Srba , najvise na KM-u uzaludna pobedom g. Nikolica . Srpska otadzbina lagano nestaje , badava je narod birao , kada ce opeta biti obmanut , kao 2008.godine . Mi Srbi smo najneslozniji narod na svetu , da nije tako ne bi nam se ovo desavalo , preti nam za nekoliko godina da budemo stranci u rodjenoj drzavi . Jedan narod koji lagano nestaje , neodlucni smo u stalno cekemo da neko drugi resi probleme i da neko drugi podmetne ledja umesto nas . Radovali se pobedi g. Nikolica i njegove stranke i dozivecemo veliko razocaranje , kao mnogo puta do sada . Verovatno je to nasa sudbina , da nikada ne znamo osetiti ko je pravi drzavnik da nas povede u spasenje . Jedina stranka koja je mogla nesto da ucini ili bar ublazi je DSS na celu sa dr. Kostunicom , ali mnogi i ovoga puta promasise , da je DSS dobio nesto slicno kao SNS bila bi druga pesma danas , ali sto je tu je mirno posmatramo kako nam drzava nestaje . niko nije kriv sami smo krivi .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *