28. мај – АФАНС: Мађарски неонацистички бенд наступа у Војводини

НОВИ САД – Организација Антифашистичка акција Новог Сада (АФАНС) упозорила је данас да се за 2. јун у војвођанском месту Стара Моравица припрема концерт неонацистичког бенда “Национални фронт” (Nemzeti Front) из Мађарске.

“Национални фронт” је група која постоји више од 20 година, песме су им отворено нацистичке, а чланови су дугогодишњи активисти неонацистичких и шовинистичких група, навела је Антифашистичка акција на свом сајту.

Додаје се да су поједини чланови бенда 1999. године били осуђени на шест, осам и 12 месеци затвора због распиривања верске, расне и националне мржње, након чега им је било забрањено да свирају, а сви ЦД-ови су им били заплењени.

“Једни су од најгласнијих заговорника анти-ромских погрома. На њиховим концертима вијоре се нацистичке заставе и славе се Хитлер и нацизам. Сваке године у Мохачу одржавају традиционални расистички концерт ‘Бели Божић'”, саопштила је Антифашистичка акција.

Медији су прошле седмице најавили да ће у Кањижи у јулу бити одржан “ЕМИ фестивал” на којем ће се појавити и неки неоанцистички бендови, а “специјални гост” ће бити адвокат покојног Шандора Кепира, који је био оптужен за учешће у злочинима у фашистичкој Новосадској рацији 1942. године.

У склопу фестивала биће одржано и предавање о Миклошу Хортију, регенту који је за време Другог светског рата владао квислиншком Мађарском, кога у најави називају “витезом”.

Чланови екстремне десничарске странке Јобик из Мађарске одржаће предавање о реституцији. У позиву на фестивал за Војводину се користи израз “Јужна регија”, што је асоцијација на “велику Мађарску”.

Фестивал “ЕМИ Табор” само је део традиционалног марша против Тријанонског споразума, који у Будимпешти организује екстремистички Покрет “64 жупаније” сваког 4. јула, навео је Радио 021.

Тријанонским споразумом након пораза у Првом светском рату, Мађарска је изгубила две трећине територије. Фестивал ће се одржати од 6. до 8. јула.

Извор: Бета, РТВ

Један коментар

  1. … pravo vreme je da pocne da se govori i o brizljivo ‘pokrivanom’ madjarskom nacionalizmu – i njegovim ‘maskama’ ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *