13. maj – Demanti povodom pisanja dnevnog lista “Kurir” od 13.maja 2012. Godine

Gospodine Uredniče, U nedeljnom izdanju Kurira, na naslovnoj, drugoj i trećoj strani, objavili ste opširan tekst koji je u delu kada govorite o meni netačan i zlonameran. Molim Vas da moj odgovor objavite u celini, kao lični demanti, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju. Na ovome insistiram tim pre što između mene i Kurira postoji netrpeljivost sa predistorijom.

Naime, pre nekoliko meseci sam bio primoran da pretnje i ucene dobijene od strane Vašeg glavnog urednika putem sms poruke prijavim policiji, ukazujući pored ostalog i na politički autoritet lica koja su sa Vašim listom neraskidivo povezana. To su ista lica koja danas rade na promeni vlasničke strukture najuglednijih srpskih dnevnih novina, Politike i Novosti.

U Vašem tekstu ste netačno obavestili javnost da bežim iz zemlje, pokušavajući da takvom zlonamernom interpretacijom pojačate utisak Vašeg pisanja. Ne bežim, nemam razlog ni nameru. Ja nisam u sukobu sa pravdom i zakonom. Sve presude nadležnih sudova tokom poslednjih šest godina su u moju korist, odnosno Luke Beograd. U njima je nedvosmisleno ukazano da je privatizacija Luke Beograd obavljena po zakonu, što smo u više navrata citirali. To bi u demokratskom društvu trebalo da je dovoljno. Međutim, sukob ipak postoji i to sa delom političke oligarhije koja u zemljištu Luke Beograd vidi lepu priliku. Sukob je dramatičniji utoliko što je zakon na mojoj strani, a politička volja na njihovoj. Da je kojim slučajem i zakon na njihovoj strani, ovaj spor bi bio odavno rešen.

Nadam se da ste netačno preneli izjavu g-dina Milorada Veljovića, direktora policije, koji je navodno izjavio da će “hapsiti sa zadovoljstvom” i posebno da “niko nije zaštićen”! Verujem da to nije rečeno jer su takvi stavovi skandalozni i pretnja građanskim slobodama koje garantuje Ustav. Ko u Srbiji hapsi iz zadovoljstva, molim vas?! Valjda se hapsi po zakonu i dužnosti. Ko se danas, uostalom, u nekom demokratskom društvu javno hvali hapšenjima. A sto se zaštite tiče, sasvim suprotno gospodo, SVI smo zaštićeni, to nam garantuje Ustav i zakon. To je osnovna pretpostavka slobodnog društva. Gospodinu Veljoviću ovim povodom imam nameru da se obratim ličnim dopisom, iz uvažavanja.

Mislim da je neophodno da u interesu javnosti, pa i u mom ličnom interesu, uskoro održim pres konferenciju na kojoj ću govoriti o svojim “spornim privatizacijama”. Verujem da zainteresovanom delu dobronamernih građana nedostaju ti odgovori.

Milan Beko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *