07. maj – Drugi krug predsedničkih izbora za 15 dana

BEOGRAD – Srbija će novog predsednika dobiti 20. maja, u drugom krugu predsedničkih izbora, budući da u prvom krugu nijedan kandidat nije dobio većinu glasova birača koji su glasali.

Glasanje, prema Zakonu o izboru predsednika, mora biti ponovljeno u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. Na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a to su posle jučerašnjeg prvog kruga, Boris Tadić i Tomislav Nikolić.

Na glasačkom listiću na ponovljenom glasanju prvi po redosledu je kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje pođednak broj glasova birači će ponovo na birališta da izađu u roku od 15 dana.

Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Republička izborna komisija saopštila je sinoć da je, na osnovu obrađenih 25, 98 odsto biračkih mesta, kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio 24, 81 odsto glasova na predsedničkim izborima, a kandidat SNS Tomislav Nikolić 24, 71 odsto glasova.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *