07. мај – Други круг председничких избора за 15 дана

БЕОГРАД – Србија ће новог председника добити 20. маја, у другом кругу председничких избора, будући да у првом кругу ниједан кандидат није добио већину гласова бирача који су гласали.

Гласање, према Закону о избору председника, мора бити поновљено у року од 15 дана од дана првог гласања. На поновљеном гласању учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, а то су после јучерашњег првог круга, Борис Тадић и Томислав Николић.

На гласачком листићу на поновљеном гласању први по редоследу је кандидат који је на првом гласању добио највише гласова.На поновљеном гласању за председника Републике биће изабран кандидат који добије највећи број гласова, а ако освоје пођеднак број гласова бирачи ће поново на биралишта да изађу у року од 15 дана.

Мандат будућем председнику почиње да тече од дана полагања заклетве пред Скупштином.

Текст заклетве гласи: “Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Републичка изборна комисија саопштила је синоћ да је, на основу обрађених 25, 98 одсто бирачких места, кандидат Демократске странке Борис Тадић освојио 24, 81 одсто гласова на председничким изборима, а кандидат СНС Томислав Николић 24, 71 одсто гласова.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *