U ORGANIZACIJI „PEČATA” ODRŽAN OKRUGLI STO POSVEĆEN KNJIZI dr MILA LOMPARA„DUH SAMOPORICANJA”

Na poziv i u organizaciji nedeljnika  „Pečat”, u Beogradu je 20. aprila, u prostoru Fonda Slobodan Jovanović,  održan  Okrugli sto  posvećen  knjizi  Duh samoporicanja(„Orfeus”, 2011. ,Novi Sad) autora dr Mila Lompara.

U razgovoru o ovoj knjizi koja je izazvala veliku pažnju i ineteresovanje javnosti, a čije je  drugo, sada značajno dopunjeno izdanje, upravo pred čitaocima, pored autora, govorili su:  prof. dr  JOVAN  POPOV, prof. dr  KOSTA ČAVOŠKI, prof. dr MILAN BRDAR, dr DRAGAN HAMOVIĆ, mr. VLADIMIR DIMITRIJEVIĆ  i SELIMIR RADULOVIĆ, izdavač.

Delo dr Mila Lompara jedan je  od značajnijih aktuelnih događaja  u srpskoj kulturi i publicistici. Kao malo koje savremeno delo, „Duh samoporicanja”-  knjiga kritičkih eseja posvećenih kulturi ali i širim prilikama u srpskom društvu i državi –   precizno skenira i objašnjava ono što bi se moglo nazvati „duhom vremena”, odnosno sistemom  vrednosti i prakse dominantne i vladajuće u savremenoj, kao i  stvarnosti koja je u Srbiji i okruženju trajala kroz minule decenije 20. veka.

Profesor Lompar je u podnaslovu svoje delo pojasnio odrednicom „prilog kritici srpske kulturne politike”, uz napomenu da je uloga kulturne politike u oblikovanju javne svesti danas od presudnog značaja, odnosno da kultura u savremenom svetu ima prevashodno političku i stratešku ulogu.

Kako je odnegovan duh samoporicanja,samomržnje, negacije i nihilizma u srpskoj naciji i njenoj kulturi? Šta ga je omogućilo i šta mu i danas „duva dobar vetar u jedra”, na to pitanje odgovara – naučno i precizno,  književno upečatljivim i vrednim stilom – knjiga Mila Lompara.

Predlozi i ideje oko zasnivanja srpskog stanovišta u kulturi, kao i u  ukupnom životu srpskog savremenog društva, bili su jedan od ciljeva  rasprave, na koji su, svojim prilozima i diskusijom,  učesnici i  odgovorili.  Jedno od polazišta ovog sadržajnog i značajnog  razgovora eminentnih pripadnika našeg kulturnog i naučnog života bilo je određeno napomenom koju je profesor Lompar povodom svog dela   naznačio  ranije, a u primedbi  da se  vladajućom praksom i kulturnom politikom zapravo „želi  ukinuti legitimnost gledanja na stvari sa srpskog stanovišta.” Srpsko stanovište,  izričit je autor „Duha samoporicanja”, želi se predstaviti kao – nasilje . To se čini , smatra i nizom činjenica ovo uverenje potkrepljuje Lompar, „upravo zato da bi svako nasilje protiv srpskih interesa unapred bilo opravdano”!

U narednim brojevima, „Pečat” će objaviti priloge svih učesnika – saopštenja i diskusiju za Okruglim stolom posvećenim „Duhu samoporicanja”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *