У ОРГАНИЗАЦИЈИ „ПЕЧАТА” ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН КЊИЗИ др МИЛА ЛОМПАРА„ДУХ САМОПОРИЦАЊА”

На позив и у организацији недељника  „Печат”, у Београду је 20. априла, у простору Фонда Слободан Јовановић,  одржан  Округли сто  посвећен  књизи  Дух самопорицања(„Орфеус”, 2011. ,Нови Сад) аутора др Мила Ломпара.

У разговору о овој књизи која је изазвала велику пажњу и инетересовање јавности, а чије је  друго, сада значајно допуњено издање, управо пред читаоцима, поред аутора, говорили су:  проф. др  ЈОВАН  ПОПОВ, проф. др  КОСТА ЧАВОШКИ, проф. др МИЛАН БРДАР, др ДРАГАН ХАМОВИЋ, мр. ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ  и СЕЛИМИР РАДУЛОВИЋ, издавач.

Дело др Мила Ломпара један је  од значајнијих актуелних догађаја  у српској култури и публицистици. Као мало које савремено дело, „Дух самопорицања”-  књига критичких есеја посвећених култури али и ширим приликама у српском друштву и држави –   прецизно скенира и објашњава оно што би се могло назвати „духом времена”, односно системом  вредности и праксе доминантне и владајуће у савременој, као и  стварности која је у Србији и окружењу трајала кроз минуле деценије 20. века.

Професор Ломпар је у поднаслову своје дело појаснио одредницом „прилог критици српске културне политике”, уз напомену да је улога културне политике у обликовању јавне свести данас од пресудног значаја, односно да култура у савременом свету има превасходно политичку и стратешку улогу.

Како је однегован дух самопорицања,самомржње, негације и нихилизма у српској нацији и њеној култури? Шта га је омогућило и шта му и данас „дува добар ветар у једра”, на то питање одговара – научно и прецизно,  књижевно упечатљивим и вредним стилом – књига Мила Ломпара.

Предлози и идеје око заснивања српског становишта у култури, као и у  укупном животу српског савременог друштва, били су један од циљева  расправе, на који су, својим прилозима и дискусијом,  учесници и  одговорили.  Једно од полазишта овог садржајног и значајног  разговора еминентних припадника нашег културног и научног живота било је одређено напоменом коју је професор Ломпар поводом свог дела   назначио  раније, а у примедби  да се  владајућом праксом и културном политиком заправо „жели  укинути легитимност гледања на ствари са српског становишта.” Српско становиште,  изричит је аутор „Духа самопорицања”, жели се представити као – насиље . То се чини , сматра и низом чињеница ово уверење поткрепљује Ломпар, „управо зато да би свако насиље против српских интереса унапред било оправдано”!

У наредним бројевима, „Печат” ће објавити прилоге свих учесника – саопштења и дискусију за Округлим столом посвећеним „Духу самопорицања”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *