Odlazak Borisa Tadića

Piše Nikola Vrzić

Razrešena je i ta dilema; Srbija će 6. maja izaći na opšte izbore i pokazati šta misli o četiri godine njihove vladavine našim životom. Računica je jednostavna, ali nezgodna: koliko je dobro nama, toliko će posle Đurđevdana biti dobro njima, i za samo mesec dana znaćemo da li se Boris Tadić preračunao kada je odlukom da podnese ostavku na mesto predsednika svoju sudbinu vezao za sudbinu Demokratske stranke

 

Boris Tadić vratio je osmeh Srbiji. Podneo je ostavku na mesto predsednika, i obradovao sve kojima je dosta vladavine najdugovečnijeg predsednika u istoriji ove zemlje; pa je odmah potom objasnio da je otišao samo da bi mogao da se vrati, najavivši da će se za predsednika kandidovati ponovo, i tako razgalio srca onih kojima ga još nije dosta. A već 6. maja uveče, posle glasanja na vanrednim predsedničkim i redovnim parlamentarnim i lokalnim izborima, znaćemo ko se ove srede, 4. aprila, bezrazložno radovao kada je predsednik sebi „skratio mandat“…

[restrictedarea]

SKRAĆENA OSTAVKA
I makar do tada, do našeg i njegovog đurđevdanskog raskršća, odlazeći predsednik moći će da tvrdi da je optimista. „Osećam se super“, opisao je svoje duševno stanje pošto je odlučio da podnese ostavku. I, naglasio je samouvereno: „Pobedićemo sasvim sigurno“. Obrazložio je i na čemu zasniva to svoje uverenje; pokazao da veruje sopstvenoj TV propagandi i spotovima u kojima pronalazi zadovoljne poljoprivrednike i dobro uhranjene radnike: „Kandidovaću se na tim izborima sa puno optimizma, zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji“. Što će zapravo reći da ćemo i mi ostali, koji nismo Boris Tadić, na ovim izborima imati da odlučimo kome više verujemo. Borisu Tadiću ili sopstvenom džepu; njegovim osmesima ili našim stomacima; njihovim medijima ili svojim očima? (Ili je takva dilema, u stvari, suvišna, zato što su njihova sreća i naš očaj komplementarni procesi? Naš predsednik u odlasku, naime, objasnio je svima koji se u čudu pitaju gde je, uopšte, uspeo da pronađe poljoprivrednika i radnike nasmejane kao u pesmi „Idola“, da žive u paralelnoj stvarnosti: „Mi smo u protekle četiri godine otvorili 200 hiljada novih radnih mesta. Nažalost, Srbija je zbog ekonomske krize izgubila 400 hiljada radnih mesta. To su dva paralelna procesa“).
Otprilike jednako je uverljivo i objašnjenje Borisa Tadića da je ostavku podneo (tj. kako reče, „skratio mandat“. Nije imao snage da prizna da je podneo ostavku) zato što je „najracionalnije“ i „najsvrsishodnije“ da predsednički izbori budu održani istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim. Uostalom, ako je zaista bio vođen tim motivom, motivom da državu poštedi troškova dvostrukog glasanja tokom jedne godine, zašto ostavku nije podneo čim je raspisao parlamentarne izbore? Dakle, još 13. marta, već nas je u neizvesnosti držao čitave tri nedelje duže.
Ako je najjednostavnije objašnjenje obično i najtačnije, Tadić je odugovlačio iz čisto taktičkih (da baš ne kažemo šibicarskih) razloga. Odluku da će se za predsednika glasati kad i za poslanike i opštinske odbornike doneo je odavno, ali nije to hteo da kaže. Tako da je, skraćivanjem kampanje za predsedničke izbore na zakonski minimum od 30 dana, prosto rečeno, svoje konkurente saterao u cajtnot. Na jednak je način, uostalom, i kampanju za parlamentarne izbore sveo na najkraću moguću meru – raspisao ih je pred sam istek zakonskih rokova, bukvalno poslednjeg dana, a pri tom ih zakazao na donjoj granici roka koji daje Zakon o izboru narodnih poslanika, što će reći da je učinio sve da bi predizborna kampanja trajala što kraće. A pri tom je ovaj period – od 13. marta do 4. aprila – na najgrublji način iskoristio za samopromociju, zloupotrebljavajući svoju predsedničku funkciju za kampanju koje formalno nije bilo i dosad se nije pouzdano ni znalo da će je uopšte i biti. Najkraće rečeno, dao je sebi tri nedelje fore u odnosu na sve druge, i toliko o tome da je „politika jedna sportska dimenzija“, kako je to ove srede rekao odlazeći predsednik.
Ili, nasuprot ovom jednostavnom rešenju, Tadić i njegove demokrate ipak, sve do pre nekoliko dana, nisu znali šta da učine s predsednikovom foteljom? Što bi značilo da je ovo objedinjavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora njihov (očajnički?) pokušaj da predsednikovim imenom poguraju posrćući rejting Demokratske stranke, računajući da je Tadić i dalje popularan kao pre četiri godine. Zašto bi, inače, baš svu vlast koju imaju stavili na jednu kocku, ovu koja će biti bačena na Đurđevdan, 6. maja? Jer sasvim je jasno da bi, posle eventualnog kraha demokrata na parlamentarnim izborima, preostali meseci Tadićevog neskraćenog predsednikovanja bili svedeni na ponižavanje – u skladu sa ustavnim okvirima – dosadašnjeg apsolutnog gospodara Srbije…
Ili je, u trećoj varijanti, Tadić i mogao da dočeka kraj svog predsedničkog mandata sve sa DS-om u opoziciji, pa da se posle haosa koji čeka narednu vladu, na zimu u kojoj možda neće biti ni struje, ni grejanja, na predsedničkim izborima pojavi kao reciklirani spasilac Srbije, ali to nije smeo da učini zato što ne može da bude siguran da bi te izbore dočekao na čelu DS-a i da bi se stranka na predsedničkim izborima upregla da radi u korist njegove nove kandidature.

ELASTIČNI AUTOKRATA
Kakvi god bili stvarni razlozi Tadićeve odluke da podnese ostavku, poređenja su neminovna. Na sličan je način, na saveznim izborima 24. septembra 2000. godine, Slobodan Milošević svoju političku sudbinu vezao za sudbinu svoje partije i svi znamo kako je prošao, iako je na predsedničkim izborima osvojio oko 300 hiljada glasova više nego koalicija SPS-a i JUL-a na izborima za tadašnja veća građana i republika Savezne skupštine. Istini za volju, Tadić je danas u mnogo boljoj poziciji nego što je to bio Milošević 2000. godine; Slobodan Milošević ni izbliza nije kontrolisao medije toliko koliko ih kontroliše Tadić, a i protiv sebe je imao celokupnu mašineriju Zapada taman onoliko koliko ta mašinerija neće biti protiv Tadića sve dok on – kao što je učinio i ove srede – obećava kreativna rešenja kosovskog problema i hvali se „elastičnim načinima“ na koje njegova Srbija taj problem rešava. A rešava ga, pohvalio se Tadić, tako da se tim rešenjima, „prvi put u poslednjih dvadeset godina“, niko u međunarodnoj zajednici ne protivi. Imajući u vidu da je reč o međunarodnoj zajednici koja se bori za nezavisno Kosovo, možemo samo da zamislimo koliko su kreativna i elastična Tadićeva rešenja.
Ali te su Tadićeve poruke – poruke da će biti kreativan i elastičan na Kosovu i Metohiji dogod može da bude autokrata u ostatku Srbije – namenjene onima koji u inostranstvu odlučuju ko će u naredne četiri godine vladati u Beogradu. Nama u Srbiji, koji ćemo 6. maja takođe imati bar nešto da kažemo o tome ko će ubuduće upravljati našom zemljom, upućuju se neke sasvim drugačije poruke.
Tako, shvatamo da, zahvaljujući njihovoj vlasti, danas živimo mnogo bolje nego što nam se to čini. Objasnio nam je to lično odlazeći predsednik: Srbiji je usred krize podignut kreditni rejting – a od rejtinga se, jel’te, živi, tim rejtingom ćemo deci kupiti nove patike ili makar užinu – slilo se u ove četiri godine u Srbiju više stranih investicija nego u sve ostale zemlje u regionu zajedno – pa su nam zato u te iste četiri godine plate postale niže nego u svim ostalim državama regiona koje su investitori zaobišli dok su hrlili u Srbiju – rečju (Tadićevom, u Beloj Palanci), „uradili smo više nego bilo ko pre nas“.
Najzad, poruka je Tadića i njegovih demokrata, možda vam sa nama i nije bolje, niti smete da se nadate da će vam biti bolje, ali glasajte za nas zato što su ovi drugi još gori; stilom Luja HIV, poručuje nam odlazeći predsednik, posle mene potop i povratak u mračne devedesete. Baš kao što je već učinio četiri godine ranije: „Da li ćemo obezbediti mir i stabilnost za njih ili će ponovo Srbija posrljati u ratove? Da li ćemo obezbediti bolji život, da li ćemo se izboriti našim ‘Izborom za bolji život’ ili će ponovo svako dete u Srbiji biti u neizvesnosti? Nećemo nikada odustati!“ Što je za predsednikom, kao eho, nastavila da ponavlja potpredsednica Jelena Trivan: „Budućnost Srbije kreira se 6. maja i samo od građana zavisi hoće li odabrati one koji će zemlju gurnuti u rat ili one koji su za mir, prosperitet“. Tako da će, sve u svemu, posle ove šizoidne mešavine nade i straha, za Tadića i njegove demokrate glasati svi koji su zadovoljni životom u njihovoj Srbiji (valjda oni iz TV spotova), svi koje su tim spotovima, kao hipnozom, uspeli da ubede da jesu zadovoljni iako to ni slutili nisu sve dok nisu raspisani izbori, i svi koje su uspeli da uplaše da će im sutra biti još i gore nego što im je danas, samo ako ne glasaju za one zbog čije im je vlasti danas mnogo gore nego što im je bilo juče.

TOMINA IGRA
Pitanje od milion dolara je, ipak, kakav će efekat Tadićev blickrig ostavkom imati po rezultate parlamentarnih izbora? Fokusiranje kampanja na ličnosti predsedničkih kandidata, osim što će delovati pogubno po one koji ne kandiduju jake ličnosti, moglo bi da dovede i do nešto veće izlaznosti birača. Samim tim, i cenzus za ulazak u Parlament bio bi podignut, i time bi i mogli da se objasne otpori manjih stranaka objedinjavanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, pre svih Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića i Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Sudbina Dinkićeve šarene koalicije, uostalom, ionako je veoma neizvesna, a možda vredi podsetiti i da je u maju 2008. godine Jovanovićev LDP jedva prevalio magičnih pet odsto, za svega desetak hiljada glasova. Doduše, Jovanovićeva je stranka sada jača za Aleksandra Jugovića, Vuka Draškovića (Danica je pod izvesnim znakom pitanja) i Miljenka Deretu…
A kako objasniti protivljenje Ivice Dačića predsedničkim izborima za Đurđevdan, ako on već ne strepi za cenzus (u to ćemo, ipak, moći da budemo sigurni tek 6. maja uveče)? Dačić je, u svom protivljenju Tadićevoj ostavci, otišao i kudikamo dalje od ugroženih Dinkića i Jovanovića; pretio je da v. d. predsednika Srbije, njegova stranačka drugarica Slavica Đukić-Dejanović, predsedničke izbore može i da ne raspiše za 6. maj, govorio o bacanju nekakve rukavice u lice, ustvrdio da je raspisivanje predsedničkih izbora plod dogovora DS-a i SNS-a… Zašto se Dačić toliko ljuti? Referendumska atmosfera, za ili protiv, crno ili belo, u kojem nema mesta za trećeg, četvrtog ili petog, biće stvorena tek pred drugi krug izbora; a tada, njegova će podrška jednom od dva kandidata imati visoku cenu, dodatno uvećanu dvonedeljnom vremenskom stiskom u kojoj će biti borci za njegovu podršku u drugom krugu predsedničkih izbora. Tako da bi raspisivanje predsedničkih izbora, uporedo sa parlamentarnim, trebalo samo da ga raduje. Dačićevo protivljenje predsedničkim izborima, otuda, može se objasniti ili kao njegov pokušaj da se profiliše kao alternativa Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću – premda je teško odgonetnuti zašto bi se baš na ovom pitanju on toliko upinjao da pokaže svoju različitost – ili ličnim strahom da će na predsedničkim izborima proći lošije od koalicije koju predvodi. Ili je, pak, i sam vođen strahovima koji vode Mlađana Dinkića i Čedomira Jovanovića, sve i ako ankete koje se objavljuju tvrde suprotno…
Pozicija naprednjaka, s druge strane, daleko je lagodnija, makar što se 6. maja tiče. I 2008. godine Tomislav Nikolić je u prvom krugu predsedničkih izbora dobio preko 400 hiljada glasova više od tadašnje Srpske radikalne stranke na parlamentarnim izborima tri meseca kasnije, i njegov je mnogo veći problem drugi krug predsedničkih izbora, u koji ulazi sa dvostrukim oreolom gubitnika u direktnim sudarima sa Borisom Tadićem. Treća sreća? Okolnosti mu ove godine idu naruku kao nikada do sada i direktno su proporcionalne dubini našeg propadanja od 2008. godine do danas. Uspe li Nikoliću da drugi izborni krug pretvori u referendum protiv sadašnje vlasti, umesto referenduma protiv mračnih devedesetih kao pre četiri godine – pobedi li, dakle, demokrate u njihovoj sopstvenoj igri i predstavi sebe, umesto njih, kao vesnika bolje budućnosti – imaće i te kako dobre šanse da dobije kancelariju na Andrićevom vencu. A onda će se suočiti sa daleko većim izazovom; moraće da učini nemoguće ne bi li zadržao osmeh na licu Srbije. Osmeh koji joj je ove srede, svojom ostavkom, vratio Boris Tadić.

[/restrictedarea]

18 komentara

  1. ja sigurno necu glasati,jer mi se niko ne dopada,sve je isto kao pre,samo sad mnogo bljutavije.ipak,od svih koji se kandiduju za predsednika,niko nije promena na bolje,ni ti koji nisu bili predsednici,sigurno nisu nikakva PROMENA,bar ne ona koju sanjamo,a to je da konacno,posle svih starih nedaca dobijemo mladog,hrabrog,pametnog,obrazovanog,postenog,coveka,sa novim,modernijim i vestijim delanjima.svi koji se nude su vec vidjeni i snimani dugo vremena,kao ustajala su hrana na rafovima.Onda,kad nema bolje ponude,najbolji je opet B.T.,samo da malo uredi,zapravo zameni, tzv.svoje ljude,koji nista ne znaju da rade,samo zauzmu mesta kao clanovi stranke i zevaju godinama,lazu i sebe i njega i nas,NE ZNAJU DA RADE TO STO ON I MI ZELIMO.

  2. Sigurno izlazim na izbore. Moj glas ide DSS-u i gospodinu Kostunici. Hocu da zivim i radim kao u vreme kada je on vodio drzavu koju je gospodin Tadic i njegova bulumenta dovela do samog dna.

  3. Odlazak politicara bez politicke i krivicne odgovornosti za stanje u kome je dovedena zemlja, za vreme njihovih mandata, moze samo u Srbiji? Zato imamo na velika vrata i pompu pokusaji reciklaze Tadica,Dinkica, Jovanovica, Dacica… U kojoj to evropskoj zemlji posle svega sto su uradili politicari ovog nivoa mogu i da pomisle da se ponovo bave politikom?

  4. Niko osim Koštunice ne nudi ništa novo.Zato ,politička i vojna neutralnost je prava stvar.

  5. Narodna izreka da u zivotu ne mozes da biras dve stvari: rodbinu i sudbinu, moze da se izoblici u brutalnu stvarnost. Sudbina je prema mnogim ljudima bila nemilosrdna. Preziveti Hitlera, Staljina, Tita, Milosevica, pa sada i Tadica moze da lici na podvig. Nazalost nije! Ono sto me najvise boli, to je ovaj poslednji pomenuti. Licemeran, vlastoljubiv do beskraja, sujetan, narcisoidan. Bice sa takvim karakternim osobinama moralo bi biti pod posebnom prismotrom kako bi drustvo bilo postedjeno od stete bilo koje vrste. (Ne mora se biti Sigmund Frojd da bi se ovo utvrdilo). A sta je jedan deo gradjana Srbije ucinio? Glasao je za njega. I sta smo dobili? Bedu goru od onih posle Prvog i Drugog svetskog rata. Zasto goru? Posle dva pomenuta rata postojala je NADA u narodu da ce doci bolja vremena, koja su, u izvesnoj meri, i dosla. Izgovor “svetska ekonomska kriza” ne pije vodu! Ako je ta “kriza krivac” za opste stanje u zemlji, zasto se po svaku cenu srlja u zagrljaj proizvodjacima kriza!? Gde je tu zdrav razum? Gospodin “imamo kandidaturu” “skratio mandat” da bi se ponovo kandidovao. Dokle moze dogurati (ne samo) politicko slepilo. Da li Srbija moze dobiti PRAVOG DOMACINA SVOJE KUCE? Moze, ukoliko je takav u zivotu bio pravi domacin, sto podrazumeva da svako celjade u domacinskoj kuci ima bar ono osnovno sto mu pripada: pravo na rad od koga se moze izdrzavati i pristojno ziveti u slobodi i blagostanju. Od Tadica to niko ne treba (i ne sme) da ocekuje. Cak ni “njegovi”. U suprotnom, Adieau Tristesse Serbie! (Zbogom tugo Srbijo!)

  6. Voleo bih da sve bivše DOS-ovce preuzme istorija.Dodao bih i novi SPS koji se ništa ne razlikoje od njih. Potrebna je nova politika.Nju vidim u SRS i Dverima,mogli bi im se pridružiti i DSS,današnji, iako su imali prilike,dok su bili na vlasti , da promene mnogo toga , ali nisu ništa. Imali su i bolju ekonomsku situaciju koju nisu iskoristili za opšti boljitak.

  7. Netreba biti malodusan pa reci “necu da glasam svi su isti”
    Ako rodoljubi ne izadju na izbore i ne glasaju protiv izdajnicke vlade borisa tedica i njega licno,Srbi ce tim cinom pristati na konacno propadanje. Zapad zeli da stvori preko svoih slugu neku novu Srbiju i sasvim drugu naciju,sa drugim osobinama,nesto poput malih poslusnih Ceha. Ne kazem da je opozicija neko bolje resenje ali je njena koalicija sigurno bolja nego ponovni izbor sadasnjih izdajnika na vlasti, jer posle ovih izbora nema popravnog.

  8. Imam utisak da su ovo sudbonosni izbori za Srbiju. Ako sada ne pobede udružene patriotske snage, Srbija ne samo da će biti ekonomski uništena, nego i teritorijalno rasparčana. Srbija je trn u peti Amerikancima, Englezima, a pogotovu Nemcima i Vatikanu. Oni neće prestati cepati Srbiju, dok je totalno ne iscepaju, a onda sleduje umiranje na rate. Pokupiće budzašto sve što je vredno u Srbiji, tako da Srbi neće imati od čega da žive.
    Zato Srbi, pamet u glavu i masovno na izbore, uz onu narodnu, ako sam sebi ne pomogneš, ni Bog ti ne može.

  9. Ostavka Predsednika, bez obrazlozenja (jos gore, uz dato) treba
    da znaci definitivno NE tom polozaju.
    Nazalost, nema odredbi Ustava koje to definisu.
    Sa minimumom morala, B.T. ne bi ni pomisljao na novu kandidaturu.
    Da nas narod (van interesne grupe zute koalicije) nije zaboravio
    moral, on bi mogao da racuna samo na glasove svojih-zutih sicardija.
    Ovako, dobice opet glasove velikog procenta dama, onih koji podobnost mere svojim merilima lepote (bez koje nema Predsednika)
    i onih koji bi da zadrze kravu muzaru.
    Svasta je moguce u nasoj Srbiji, bez osnovnih znanja o politickim
    pravima, demokratiji, drzavi, odgovornosti drzavnih sluzbenika,
    etici i moralu.
    Zbog toga, iako imamo drzavnika sposobnog i odgovornog (V. K.,
    po mom misljenju), glasacemo za buducnost iz bajne proslosti
    (mandata zutih & comp.).
    Oni koji veruju, da svojim pravom da ne glasaju, pomoci ce da
    se okrene slika ispod naslova.
    Neka nam je sa srecom! Nebeskom narodu, vreme pomaze da ode u istoriju, zanavek.
    Srboljub Savic

  10. Hajde da se ne lažemo. Imamo dva izbora (to je realnost). Jedan je Boris a drugi je Toma. Što se tiče onih ljudi koji gledaju i vide svojim očima jasno je kao dan da je zemlja dovedena do očaja a za to je “zaslužan” Boris (kad kažem Boris onda to znači:Dačić,Dinkić,Čanak,Vuk,Batić-Lečić.Palma,Krka,Pastor,DP Hrvata,nekoliko Romskih parija i Ljajić). Glasati za bilo kojih od nabrojanih je posebno svejedno. Glasati za Čedu,Vuka ili Zaharija koji kao pretstavljaju treći put je takođe isto i u konačnici to je glas za Tadića. Preostaje nam ova druga grupa oko Nikolića kao ozbiljna i dovoljno široka koalicija koja može biti okosnica za ozbiljne promene. Ovde objektivno postoji problem SRS koja nije uspela da se modernizuje i shvati istorijski trenutak (njima je veći problem Toma nego Boris i to je stvar njihove jednostavno sujete). Svi ostali na političkoj sceni uz ozbiljne razgovore i sitnija prilagođavanja bi mogli da uđu u ovu političku i patriotsku koaliciju i da se zaista izvrše nužne promene i da se konačno nešto pokrene u Srbiji i da se krene u neki boljitak za ovu zemlju i za ovaj narod.

  11. Ma koji Nikolić ili Tadić, Šešelj je srpski Heroj a na Toma ,to bi vi samo željeli što je babi milo to se babi snilo DS koji je upropastio Srbiju odlazi zauvjek a SNS koji je izdao Šešelja je sramotna stranka. Jedino što nam preostaje je SRPSKA RADIKALNA STRANKA.Ma nema teorije da ga puste nedaju izrodi iz Srbije da se Vojo vrati jer znaju da bi odmag izgubili vlast.To što će pustiti Voju to je propaganda , znaju oni da bi Voja osvojio 99 % glasova tako da naši ne daju da ga zlikovci puste.Ako ne želimo daljnje biološko nestajanje Srba nikako ne smemo dati glas onima koji su Srbiju doveli do granice opstanka. Samo glas za Srpsku Radikalnu Stranku i Jadranku Šešelj glas je za spas Srbije od ovakvih kao Zukorlić, Tadić, Dačić, Čanak, Čeda, Vuk i ostali koji su uništili Srbiju i narod doveli na ivicu biološkog opstanka.

  12. Ni Tadic, ni Nikolic, ni Seselj, a kamoli Ceda, DVERI su nasa jedina nada!!! Dajmo im sansu, makar da se oseti nekakav novi vetar na ucmaloj srpskoj politickoj sceni. Siguran sam da ne mogu biti gori od gore nabrojanih.

  13. Nadam se da je ovaj srpski narod shvatio ko se može baviti politikom u ovoj zemlji. Nadam se da je shvatio da nam, u situaciji i kojoj jesmo, samo državnička mudrost i stabilnost ličnosti donekle može pomoći. Nadam se da je ovaj narod shvatio da je vrag odneo šalu i da je vreme šarlatano isteklo. Zato ću svoj glas dati DSS-u i Vojislavu Koštunici. Nadam se da će se time vratiti i dostojanstvo i pravna država, bar u onom obimu kako je to bilo u periodu dok je on bio premijer.

  14. Sto pre ode sa krivicnom prijavom, u pritvor bolje za Srbiju, ali ne samo on, ima jos dosta kandidata, na isti put po zaslugama.

  15. Moramo se učiti da se u srbiji može lepo živeti od svog rada , poštenja, poštovanja porodičnih vrednosti a taj bajrak može da ponese pokret DVERI sa onima koji se nisu ogresli u kriminal i nemoral.

  16. Ovai izbori su test inteligencije srpskog naroda,izadjimo svi na izbore i napravimo vladu kakva nam lici,sami odlucujemo!!

  17. S obzirom na to kako nas je upropastio svojom politikom prema Kosovu i Metohiji kao i prema svemu srpskom, zaslužio je mnogo više od toga nego da samo ode sa mesta predsednika.

    Predizborna Tadićeva priča o Kosovu i Metohiji:

    http://www.youtube.com/watch?v=K0dWwd6vWAE

  18. Za ceo dosovski period mora se krivicno odgovarati jer nisu postovali
    ustav Srbije i zakone koje su sami doneli.Znaci laz a u mom selu kazu:
    KO laze taj i krade i tu je prica sa dovcima zvrsena.Ne samo Tadicev
    odlazak vec ceo dosovski politicki kofer,a culi smo za kofere i Evrice
    pa posle nikom nista pojela MACA. STA NAM JE RADITI? Nedajmo svoj skupi
    glas ovima koji su nas lagali ,krali i na rub propasti doveli. Imamo
    veliku sansu da glasamo zaDVERI,DVERI i opet PATRIOTSKE DVERI!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *