Makedonija na ivici

Ne zna se šta će biti veća tragedija: ako makedonska policija ne otkrije ubice petorice svojih građana ili se ispostavi da su ubice zaista bili Albanci. Uostalom, nametnuta geopolitička stvarnost Balkana odavno ne podražava istorijsku determinantu poluostrva. Zato je život na Balkanu paradigma bitisanja u konfliktu

O motivu ubistva petorice Makedonaca, uglavnom mladih ljudi, još uvek je rano govoriti. Tek, ne zna se šta će biti veća tragedija za Makedoniju: neotkrivanje ubica ili okončanje istrage u albanskoj zajednici. I jedno i drugo, Makedoniju može da odvede u pakao, u čijem evroatlantskom predvorju ova poput jagnjeta čeka još od raspada Jugoslavije.

Ali, zašto je stanovništvo Makedonije toliko napeto, kada je ova mala država, posle početnih sukoba albanskih pobunjenika sa vojskom i policijom, prikazivana kao uspeh EU i NATO pakta? Kada je tako krotko prihvatila albansku državu na teritoriji Srbije? Pođimo redom i to od početka ove godine.

Mladi Albanci bunili su se u Skoplju zato što nova zgrada muzeja suviše liči na pravoslavni hram. Uzvratili su im mladi Makedonci, u naselju Vevčani, koji su nosili maske uvredljive za muslimane. Odmah potom, zapaljena je crkva u Strugi. Potom je jedan makedonski policajac, dok nije bio na dužnosti, pucao na dvojicu Albanaca. Albanci su uzvratili protestima, koji su okupili hiljade ljudi.

Početkom marta, navijači „Škendije“ iz Tetova, većinski naseljenog Albancima, napali su grupu makedonskih učenika i izboli noževima policajca koji je pokušao da im pomogne. Potom su otkazane sve fudbalske utakmice u višim ligama. Podsetimo, Tetovo je grad na čijem se ulazu, kako je izvestila balkanska „Al džazira“, nalazi karta velike Albanije: jedan jezik, jedan narod, jedna država. Usledili su i sukobi u Strugi i okolini. Kod Skoplja je ubijen Albanac, vlasnik menjačnice. Policija je potom zaplenila hladno oružje kod mladih Albanaca, koji su u autobusima napadali vršnjake Makedonce.

Novinar iz Tetova, Nijazim Muhameti, napisao je knjigu u kojoj dokazuje da su Aleksandar Veliki i car Justinijan albanskog porekla. Njegovo kvaziistorijsko delo ideološka je podloga političkog projekta ujedinjenja svih Albanaca na teritorijama susednih naroda, što ovaj albanski novinar smatra – legitimnim.

Politički vrhunac makedonske krize dogodio se prilikom zvanične posete predsednice albanskog parlamenta, Jozefine Topali. Ona je diplomatski netaktično, u skopskom Sobranju, saopštila da su Albanci dosada čak tri puta „oslobađali“ Skoplje: 1844, 1881. i 1912. godine.

Valja podsetiti da se incidenti u Makedoniji dešavaju uoči majskog NATO samita u Čikagu. Visoki američki zvaničnici još prošlog januara najavljivali su da bi Makedoniji upravo u Čikagu morala da bude upućena konačna pozivnica za NATO.

Makedoniji članstvo u NATO paktu neće doneti relaksaciju unutrašnjopolitičkih prilika. Albanske integracije na pravoslavnom Balkanu snažan su interes NATO pakta, pa bi Makedonija članstvom u ovom vojnom savezu u stvari radila u korist svoje štete.

Videlo se to naročito posle makedonskog priznanja albanske države u Prištini. U tom trenutku, Ohridski sporazum iz 2001. godine, koji je darovao Albancima najekskluzivnija prava i praktično federalizovao Makedoniju, postao je tesan politički okvir. Albanci idu dalje.

To je postalo jasno, kada je potpredsednik albanske skupštine na Kosovu i Metohiji, Džavit Haliti, izjavio da će „tražiti delove Makedonije, ako dođe do promene granica Kosova“. A onda se pojavila do sada nepoznata „armija za oslobođenje okupiranih albanskih zemalja“. Ove nedelje, ta paravojna formacija najavila je napade na makedonske snage bezbednosti, ako se ove u roku od dve nedelje ne povuku s „okupiranih albanskih zemalja“.

Pravoslavni balkanski narodi kao da ne poznaju vlastite istorijske determinante. Oni se pojedinačno suočavaju s evroatlantskim miljenicima, Albancima, a u kolektivitetu, izuzev donekle Grka, rade na međusobnoj šteti, potkopavajući pozicije ne samo jedni drugima, nego i sami sebi, što se najočitije vidi iz makedonskog primera.

Nametnuta geopolitička stvarnost Balkana odavno ne podražava istorijsku determinantu većinski i istorijski pravoslavnog poluostrva. Zato je život na Balkanu pre paradigma bitisanja u konfliktu, nego iskrenog dijaloga kultura i tradicija.

Izvor: Glas Rusije

4 komentara

  1. Ne zna se koja će biti veća tragedija , ne uhapsiti ih, ili pak uhapsiti i objaviti njihova imena, a pogotovu osuditiih . Nisu slučajne pretnje vladi Makedonije da oslobodi albanske teritorije. U svakom slučaju makedonci treba da zrelo razmisle — dirati u osinjak ili , trpeti i preboleti ujed tu i tamo neke ose, ali ove ose počele nepodnošljivo i da zuje i da ujedaju.

  2. Nerazumem brigu Srba za probleme u Makedoniji.U vreme najvecih srpskih jada zvanicna vlast Makedonije,Kiro i LJupce,posebno,ne samo da su likovali nego i podpirivali sukobe.Sada,analogno tome,treba spreciti makedonski hegemonizam,zlostavljanje nezasticenih albanaca i zaustaviti nasilje makedonskih koljaca nad neduznom albanskom decom.Na kraju medjunarodna zajednica,koja je prepuna casti,morala i dobrih namera treba razmisliti o podeli zemlje i davanju albancima i trece drzave kao predigre za cetvrtu i petu koje slede nakon toga.Naravoucenije,radujuci se tudjoj nevolji dozivas i svoju.Zar nije tako,Ljupce ili Kiro ako me cujes od buke iz pakla.

  3. Što se mene tiče, možete slobodno da se pojedete međusobno, samo se držite što dalje od nas! Ne trebate nam ni pod tačkom razno i ne zanima nas vaša sudbina! Stvorili smo vam državu i predali na tacni, a kako ste nam uzvratili?! Što dalje od nas i ne tražite od nas nikakvu pomoć!

    • Nista ti i tvoji niste stvorili i dali na tacni nama u Makedonija. Vi ste to sve za sebe planirali 1913-te za Vasu Kraljevinu i kasnije za onu SHS tvoreviom. Nasi su preci tokom drugog svetskog rata stvorili sopstvenu drzavu a neki od Vas s pomogli nakon sto su videli da ne se nemoze kontrolisati teritorija koju je Bugarska okupirala tokom rata a na kojoj su ziveli nit Srbi nit Bugari nego Makedonci. Niko od Vas nista ne trazi. Ti to samo umisljas Dragane moj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *