Čedomir Antić: Izborna pitanja

Prošlo je nešto više od jedanaest godina od demokratskih promena, a u Srbiji su izbori postali malo više od kečerske tuče političko-privrednih oligarhija. U vreme Slobodana Miloševića državna televizija i većina ostalih medija bili su čak i za vreme izborne kampanje u velikoj meri zatvoreni za opoziciju, izborni proces je bio poprište velikih zloupotreba i krađe. Ipak, kod Miloševića nije postojala ova sofisticirana kontrola politike i političke javnosti od strane političko-tajkunskih grupa. Miloševićev režim bio je neki čudan prelaz iz totalitarizma u raspapadanju u nekakav novi autoritatrizam. Danas imamo klasičnu oligarhiju koja u međusobnom nadmetanju samo imitira demokratiju.
Raniji režim se podsmevao demokratiji, sa pozicija nerazložene komunističke vlasti i najbogatije partije omogućio je svakome da se kandiduje. Narod se smejao vojsci čudaka, koji su od države, za prosto statiranje pored nemoćne opozicije, dobijali dovoljno novca da kupe pristojan automobil; dok se diktator u nastanku, budući svakdonevno prisutan u medijima kao šef države, velikodušno odricao termina za predstavljanje u korist prenosa utakmice. Danas je upravo suprotno. Kandidati – glumci ili statisti – nisu uopšte mogući ako iza njih ne stane neko spreman da nepovrato uloži stotine hiljada evra.
Koliko god se mrzeli, akteri izborne utakmice, ponašaju se kao saučesnici pred sudom. Iznose opšta mesta, oslanjaju na predrasude i prizemnu narodnu mržnju. Niko da pita: zašto neka stranka menja ime? Zašto nije u stanju da ponađe kandidata iz svog članstva? Zašto je dinar najnestabilnija evropska valuta? Koliko koštaju i šta su donele ekonomske diplomate? Koliko nam je dobra donela mreža kancelarija za mlade? Gde su i šta rade bivši ministri i osnivači pojedinih stranaka? Kakav je rezultat tri uzastopne najave čišćenja stranke od „korupcionaša“ i karijersta? Kakav je ishod trideset i osam afera od Nacionalne štedionice, preko pancir afere, afere vakcina, afere Galenika, do besplatnih akcija…

Izvor: http://www.napredniklub.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *