Ана Радмиловић: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА – ШТА ЈЕ ТО, ДА ЛИ ПОСТОЈИ И ЧЕМУ СЕ НАДА?

Великоалбанска идеја стара је макар колико и програм Призренске лиге (1878. година, Бајракли џамија и 300 виђенијих Албанаца који се противе Берлинском конгресу), када немачки канцелар Бизмарк није хтео да призна чак ни постојање албанске нације. Програм Призренске лиге тражио је, између осталог, да се Албанцима (након Руско-турског рата) врате све територије где су живели Албанци, до тада под Турцима. Ту спада део Србије, део Црне Горе, део Македоније, део Грчке и, наравно, Албанија. И то је, отрпилике званичан зачетак великоалбанске мисли.

Осујећени албански делегат, Абдул Фрашери, којем је тада објашњено да од идеје „лигаша“ нема ништа, упозорио је Европу следећим речима:

„Ако Велике силе осуде овај храбри и слободољубиви народ да остане у ропству или, још горе, да буде подељен између суседних држава, Балканско полуострво никада неће имати мира, јер Албанци никада неће престати да се боре за своју независност”.

Горе од турског ропства?

Дакле, крајем 19. века неко је рекао да је од турског ропства, за Албанце, горе да им народ буде „подељен између суседних држава“, што ће рећи, да је за албански народ најгоре да живи у Србији, Грчкој, Македонији или Црној Гори.

И са том идејом великоалбанска мисао дочекала је свој процват за време ИИ светског рата када је са, од стране италијанских фашиста основаном, Иредентом – почела да у дело спроводи нешто што је до тада деловало као списак лепих жеља самоуверених албанских мудраца.

Када су фашисти изгубили рат, великоалбанска идеја живела је у кућама и џамијама, школовала се мимо школских система држава – победница над фашизмом, крила се по брдима и наоружавала се у тишини. И тако спремна дочекала је распад Југославије.

У Србији, као најлакшој мети – губитници у југословенским ратовима с краја 20. века, идеја призренских мудраца најлакше је започела остварење свог давног сна о ослобођењу. Отцепила је Косово.

Треба, поједностављења ради, подвући још једну не баш ласкаву чињеницу: Србија је великоалбанској идеји помогла више него иједна држава – домаћин албанском народу. Не само да је у време Брозове владавине било више него политички некоректно помињати постојање великоалбанске претензије на српске територије, него су Брозови цртачи граница припомогли десетковању српског становништва на Косову, померили границу Косова све до Лепосавића и Лешка (места која никада нису била део Косова), донели устав 1974, и направили једно вештачко језеро на Северу Косова. То вештачко језеро зове се Газиводе, изгледа готово нестварно лепо – свакоме ко не зна морбидан податак, да испод тог језера постоји чудно гробље. То гробље броји преко 20 српских села, дупло више од тога срских цркава, а одатле је на југ Србије расељено више од 25 хиљада Срба који су ту живели. Етничко чишћење? Да.

Почетком 21. века – ново пролеће великоалбнаске идеје

Уз помоћ српских непријатеља у југословенском рату, затим уз помоћ српске глупости (један од примера је податак да Срби све док нису изгубили Косово нису хтели да уче албански језик – а само луд човек може да неће да зна језик свог непријатеља), па уз помоћ алавости оних међу Србима који су продавали оружје Иреденти новог доба, овај пут у лику УЧК, и на крају – или је то на почетку – уз помоћ промене немачког става и става САД, великоалбанска идеја доживљава своје ново пролеће почетком 21. века.

У Србији представљена као небитна (чак упоређивана са смешним организацијама попут „1389“ или „Наши“), Ветвендосје или Самоопредељење – странка која се отворено залаже за присаједињење свих „албанских земаља“ матици, броји све више чланова на ослобођеном, албанском Косову, у Македонији и у Албанији.

Албанска армија (АНА) има своје оперативце у Македонији, на Косову и у Црној Гори. А албански криминалци преузели су водећу улогу у подземљу целе Европе, с акцентом на Балкану. Један од бораца за албански ствар, Пацоли, један је од најбогатијих људи на свету и своје послове проширио је чак и у Русију.

Осмех новог фашизма

Оно што самозвани антифашисти у Србији (и региону) не виде, или не смеју да изговоре – због новог духа политичке коректности –  претња је не само миру у Србији или Македонији, него миру целог Балканског полуострва. Залагали су се за косовску независност, називали себе левичарима, самозадовољно себе сматрали слободоумницима, и све ће то трајати до оног часа када им албанска мисао отеловљена у једном врло озбиљно организованом пројекту, сасвим склоњеном од очију света који се бави важнијим стварима – не покаже огледало њиховог самозадовољног антифашизма. Лице које ће им се у том огледалу осмехнути – биће лице фашизма. Оног који је основао Иреденту. Оног који их плаши као нечиста савест због Холокауста. Оног који миноризују, одбијајући да се баве Јасеновцем.

Прича о великоалбанској идеји и подршци коју ова има, што кроз игнорисање чињенице да она итекако постоји, што кроз помагање и подршку од стране ојачале Немачке и све безумније Америке – прича је и о антифашизму новог доба, који је преузео све фашистичке идеје и гебелсовски назвао фашистима све оне који се том фашизму противе.

Тај фашизам, на примеру великоалбанске мисије, брише трагове постојања других народа (трагови српског постојања на Косову нестају сваког дана), служи се застрашивањем и протеривањем, етничко чишћење изводи под фирмом „ослобођења“ и нема намеру да се заустави на Косову. Косовско искуство охрабрује га (никакве реакције није било, идеја је остварена без много жртава, непочинства су награђена добијањем још једне државе на Балкану) и учи га на који начин да настави борбу за коначни циљ.

Безбрижно племе

Наивно је мислити да Албанце занима улазак у Европску унију. Њих занима живот у албанским државама, по законима албанских држава и, као племе  паметнији су од  свих комшија  – јер код њих припадност вери не подразумева припадност нацији. Дакле, не морате бити муслиман да бисте били добар Албанац. Морате бити само добар Албанац, и то је једини бог којем се имате молити. Албанци су, а ово ће звучати политички некоректно, племе које је, неискварено цивилизацијским измишљотинама попут неких идеологија или религија, остало на нивоу племена. Да ли се њихова великоалбанска идеја назива фашистичком или ослободилачком или се назива примитивном и цивилизованом човеку одвратном, њих не занима.

Као 1912 – када је након устанка против Турака напокон призната Албанија као држава (у чему су помагали Срби и Црногорци, верујући да раде у циљу дестабилизације Отоманског царства) или 2008, када Црногорци и Македонци (зарад обећања ЕУ и уверења да ће тако од Албанаца направити пријатеље) признају независно Косово, тако и сада – када се цео регион упиње да миноризује дестабилизацију Македоније и југа Србије (Прешево, Бујановац, Медвеђа) не би ли очувао привид мира. И привид пријатељства са Албанијом (чији се председник Бериша јавно залаже за уједињење „албанских земаља“) како се не би замерили Немачкој и САД.

У том послу Србија је отишла толико далеко да у Бујановцу постоји регистровано Удружење ветерана ОВПМБ (Ослободилачка војска Прешево, Медвеђа, Бујановац) а Македонија дотле да усред Скопља постоји музеј ОВК, пун албанских застава, реликвија као што су некакав Јашаријев пиштољ итд.

Када Македонци, Срби и Црногорци схвате да они, баш као ни Турци, неће ући у Унију, када се дакле сете да је граница била и остала  Дрина (а за једне Србе – мутна Морава и несрећна Дрина), поново ће Ослободилачку војску Косова (ОВК) назвати терористима. И пашће маска политичке коректности, али то више ништа неће значити. И Албанцима и САД и Немачкој, савршено је свеједно како их неколико слабих државица назива.

Конкретно, ствар може да се одвија следећим редоследом. Косово је богато. Али тамо има превише младих људи који не виде перспективу, нема довољно посла за све и новац је у рукама група људи који су окупљени око бивших ратних вођа. Побуна до које ће вероватно доћи, кренуће међутим у другом смеру – уместо социјална она ће бити побуна Куртијевих „самоопредељених“. Донација са Запада је све мање и када нестане тог новца неки нови рат биће најбржи излаз из беде. Накупљени бес прво ће бити искаљен на оној шачици Срба (и Црногораца, нека се не заносе) на Косову. Већ је почео да се прелива и у Македонију, и неће много проћи, појавиће се на границама Србије – много бучније него сада када то делује као спорадично упадање и покушаји МУП-а Србије да то реши без много галаме.

На прелазу Мердаре (граница Србије и Косова на југу) све је мање аутомобила. Искусни Срби плаше се затишја и празних путева и сви до једног (којој год опцији наклоњени били) слуте да се спрема невреме. И на прелазима према Црној Гори је проблематично. Црногорци попуштају, и пропуштају косовска возила за мале таксе, али у супротном смеру, косовски цариници све чешће малтретирају Црногорце, наплаћују неразумне казне, претресају возила итд.

Дакле, идеја о Великој Албанији постоји и никада није нестајала. Живи свој живот у потаји, или у гласној пуцњави, у брдима или у градовима, рушећи и палећи пред собом све што је подсећа на податак да је територија на којој живи – отета, при чему се не ради само о Косову. И нема назнака да ће ту идеју угасити попуштање и тапшање по рамену од стране суседних државица или моћних сила. Поиграва се са фашизмом и антифашизмом цивилизованих народа који своје тежње покушавају да увијају у идеолошке обланде. Албанцима је свеједно. Јуче иредентисти и фашисти, данас борци за ослобођење од некакве српске хегемоније, сутра агресори на Македонију или Црну Гору – савршено је свеједно. Идеја не умире, само се називи мењају.

Ана Радмиловић

Извор: http://www.balkanmagazin.net

8 коментара

 1. Ja eto iz dobri zelja i navike citam vasu stampu. Za nista drugo sem zeleci da saznam kako se tretirate stvari u vesem mnjejnu. Citajuci primetim i mane pa verline kako kad. U navedenom clanku sustiski je promenjena albanska stvar!!! Cuda velikoga, rekao bih Vuk Micunovic (junak iz “Gorskog Vijenca”). Novinarak sasvim prfidno pise i objasnjava probleme takoreci, izmiljajucu albansku stvarnost. To nije istina, nije fer i nije zdravo, to je san po sebi sujeta. Svaki covek ima pravo da pise, samo pravim imenom ipricajte temu, tj. Etnicka Albanija sve gde vecinski zive albanci,..medjutim vi perfidno sudjelujete u vasem clanku i to: navodno kao mi stvaramo “Veliku Albaniju”, sto od jednom dajete imperijalisticki pojam, cije nema drugo nego izvoriste je famozni prjekat Nacrtanje. Plan koji sledi po modelu ZAHA, sa malim izmenom po albancima! Dobro!!!. Mislim,je da je na vasoj slici upravo pokazuje doslovce sve (nasu realnu kartu). Dalje jos pisete, i dodajete da albancima nije bitno veroispovest, tacno je,… ponove se slazem. EKUMENIZAM je nas bozji dar, i ne zaboravimo bas radi toga imamo dosta prijatelja po svetu,…Kosovo je od uvek gnezdo diversiteta u svim porama zivota. Pa skloni smo jezicima, imajuci u vidu da jezik govori jedan narod. Ona ne pripada samo politicarima, diplomatama inovinarime, to jest duhovno bogatstvo. Kazem nepravda je misliti protiv dobre volje. Ja jos jednom ponavljam, vas jezik naucio sam iz takozvani limunad serije. Ja sam amouk. I sta ima lose tu???. Dapace, srbi nisu su hteli da budu ravnopravni s’albancima, pa i nisu priznali nas jezik -albanski koa komsijski jezik. jos srbi prezivaju jedan citav narod sa stravicnim uvredama kao sifatri,”SOSONI” i slicno, sto u prevdu znaci, ljudi NOGA, lutalice, oni koji se hrane bobicama, korenjima i drugo. Nemate pravo na takve prezivke i ponizenje, jer mi albanci nikada nismo bili komunisti, nikadaaaa!!!. Samim tim ta parola pripada samo KOMUNISTIMA, ili bolje reci socialnim narodima- sirotinjama. realnost je zatim da vasu drzavu, mocni sile u evropi, priznavali tek kasni na Berlinskom Kongresu,1878, putem ivazije Toplice. I to reseno pod pritiskom vase majke Rusije. U vezi pisanja clanka, naveli ste i niz ultra izraza, gde se brutalno krsi novinarski kod, prema kome je odgovoran svaki posten novinar, zbog zakleteve. Novinar nema pravo da siri mrznju medju ljudima i narodima pise u tom kodu, doprineci konfuziju i nesporazum kod citalaca. I na kraju smo svedoci da zbog uvrede nad srbima, Svedski radio voditelj, Gert Filing, je suspendovan s’posla. Gospodin nosi posljedice. Dalje podigla se prava hajka protiv g. Filinga, cak i na nivou ambasade, kako u nastavku sledi: “te rijeci nisu iznesene u afektu, i…itd. Ja mislim da mi svi treba da budemo pristalica resenja stvari mirnim putem za zategnutosti na regionu. Taj cin makar dugujemo buducim generacijama. A resenja bez Alabnce nije dobra, nije izdrzljiva i nije dugotrajna. Zapadna diplomatija je iznela soju ideju o Balkanu bez granica, i bez huskanja ratnih vihora, ziveci tu sami mi.

  • “Novinar nema pravo da siri mrznju medju ljudima i narodima pise u tom kodu, doprineci konfuziju i nesporazum kod citalaca. I na kraju smo svedoci da zbog uvrede nad srbima, Svedski radio voditelj, Gert Filing, je suspendovan s’posla. Gospodin nosi posljedice. Dalje podigla se prava hajka protiv g. Filinga, cak i na nivou ambasade, kako u nastavku sledi: „te rijeci nisu iznesene u afektu, i…itd. Ja mislim da mi svi treba da budemo pristalica resenja stvari mirnim putem za zategnutosti na regionu.”

   1.Ви шиптари сте новинарским лажима привремено окупирали Космет и стару Србију , Србску земљу коју назвасте албанија.
   2.Решаваћемо ствари мирним путем , када вас вратимо онима који су вас донели на ове просторе – Турцима!!!
   3. Ви шиптари нисте ни свесни шта ће вам се у најскорије време десити , проклињаћете дан кад сте уз помоћ ватикана и нато стоке окупирали Србске земље!!!

 2. Čim postoje oni koji veruju u postojanje velike albanije, ona postoji… Pitanje svih pitanja je šta mi, makedonci, grci, crnogorci, imao da kažemo na tu ideju. I ne samo da kažemo… Čvrsto stojim na stanovišti da će najkasnije do 2015. navedeni narodi morati da se “pobrinu” za ovu ideju i one koji je sprovode… i da to čak i amerikanci, kao svetski sponzori namenskog terorizma, neće moči da spreči. A onda će ta karta gore, morati da se stavi pod elektronski mikroskop, da bi mogla da se pročita. Ovo je sada već neizbežno i nema načina da se to ne dogodi…

 3. Sveukupno ponašanje Srba i Srbije prema Kosovu,navodi na sledeće zaključke:
  1-Albanci su nas porazili svojom jedinstvenom idejom i zalaganjem za nezavisno Kosovo.
  2-Naša nesloga će nas dovesti do daljeg prodora u Toplicu i dalje.
  3-Nemamo adekvatan odgovor na postojeće stanje.

  Ispali smo mi Šošoni a ne oni.

 4. Иѕванредно. Још само да се ми уѕмемо у памет.

 5. Rekla bih da sve tri stavke u potpunosti oslikavaju stvarno stanje na terenu. Dodala bih još jednu tačku/četvrtu/ 4.- Drugi kreiraju odgovore i odgovaraju umesto Srba. A, zaključak o Šošonima stoji…

 6. Vjerujem da albanci nisu bili komunisti a da fasisti jesu to se zna. Gospodin jos mora puno limunada da pogleda ako zeli diskusiju. Eto mi smo isto nazvani huskacima na rat i onima koji prave veliku Srbiju kada smo imali svoju Krajinu pa smo proterani sa vjekovnih ognjista, jedini narod na ovome prostoru koji je imao svoju drzavu, kakvu-takvu samo 6 godina. Bili smo glupi, umijesto da smo sadili marihuanu i svercali drogu pa podmicivali zapadne lobiste mi smo vjerovali u pravdu. Toga vec odavno nema i zato albanci mogu da dobiju drzavu u srcu tudje drzave, sve sto se prljavo moze uraditi oni su spremni da urade od vadjenja srpskih srca i ostalih organa do preprodaje najtezih droga svuda po Evropi. Voli li ovaj gospodin to svoje tzv. Kosovo voli li on uopste albance iz albanije. Ne bi rekla kada znam da se ovi na nasoj zemlji smatraju visom rasom u odnosu na albance pa cak sebe nazivaju kosovari. Njihova je sreca za sada samo Bond stil baza, a da su zamorci na toj teritoriji to se zna. Na njima se vrse razne vrste ispitivanja od vakcina, uranijuma, lijekova i sl. Malo sutra ce se prosiriti pitanje je do kada ce ostati na nasoj svetoj zemlji? Bit ce to bozija volja!!!!

 7. Одавно ме нико овако није насмејао, а да је уложио “оволико труда” да напише текст који је, дали због “превода” или “писца”(можда је у питању и с’писатељица), постао право карикатурално штиво.
  Зато ћу се позабавити оним СУШТИНСКИМ у тексту : засмејавању!
  Потпуно ВАС разумем: јер ви “читајући” примећујете мане па и врлине(ретко обдарене особе то поседују) и у том примећивању шта новинар пише откријете промену у АЛБАНСКОЈ СТВАРИ(ово вам је ретко тачна констатација у давању имена, јер се она једино тако и може назвати).
  У том ВАШЕМ “поимању” и “читању” сте “прочитали” и “поимањем презетовали” БИСЕР-МУДРОСТ изречену од БИСЕР-МУДРАЦА са “погођеним” књижевним делом у називу. Морам да ВАС цитирам дословце:
  …”Cuda velikoga, rekao bih Vuk Micunovic (junak iz „Gorskog Vijenca“)”…
  Ја потпуне разумем шиптарску опседнутост Мићуновићем и његовим “мудраријама” али да сте га “убацили” у “Горски Вијенац” засад као јунака, а мождан ускоро буде и коаутор или ти кописац са, надам се рођаком вашом г-ђом Кандић,то представља СМЕХОТРЕС! Разумем ја да ВИ ВОЉИТЕ Мићуновића, као бившег житеља Косова и Метохије, али да сте га “опеваљи” и “ујуначиљи” то је новина. ЈОШ веће ЋУДИМ је откуд да ВОЉИТЕ и Вука? Али није… Он и његов “рођо” су имали фабрику ЋОКОЉАД у околини ТИТОВЕС МИТРОВИЦЕС, те је та љубав отуда.
  После хвалоспева ЈУНАЦИМА позабавили сте се новинаром-ком. Није ни битно, јер ВАМ превођење са хрватско-српсог не ваља. Шта год је прво хрватско па српско успех је НУЛА! КК Партизан поста Првак Европе чим се курталисасмо хрваћанаца ! Итд.! Да не ширим тему!
  Елем! У СТИЛУ следи наставак шиптарске СТВАРИ .
  Новинар ВАМ привидно или перфидно смета у објашњавању проблема и измишљању албанске стварности.Бриљантно закључујући да то није фер и лоше је по здравље, јер то је сан који је уствари сујета.
  Верујте није ми било лако да ОВО разумем!…
  Треба правим именом назвати ТЕМУ, Етничку Албанију, све где живе већински албанци уз аргумент ВАШЕ “реалне карте”.Само може да личи да ВИ стварате “велику албанију” која добија “империјалистички појам” (Боже, драги! Може да комунизам и комунистички Енвер бежи од ВАС и на онај свет, али ВИ од комунизма нисте ни нос померили) који има своје извориште и представља ФАМОЗНИ ПРОЈЕКАТ. Свака част,то је заиста само ШИПТАРСКА илити АЛБАНСКА СТВАР.
  Оно што је добро је и овако какво је ПИСАНО појединачно признавање ДЕЛА и ЗЛОДЕЛА.
  Вера и исповест ВАМ није битна и зато имате толико “пријатеља” по свету! Нај вернији доказ је ЖУТА КУЋА и невиђена морбидност коју може да уради само БЕЗБОЖНИЧКИ “отпад човечанства и пријатељи”.То САМО ВИ можете да у вашим главама исконструишете и урадите. А да такво ЗЛОЧИНАЧКО НАДЕЛО ПРИКРИВА, може само по неки кретен налик на Кандићку, Кушнера, Весли Кларка и “пријатеље”. Што се тиче “диверзитета” и диверзаната на Косову, то је ударна вест у свету. Та врста умећа која је ушла у све поре шиптара и да сте гнездо зла, је примећена и код “демократа” у СИРИЈИ, а и диљем терористичких и дивер-група света.
  Одмах је утврђено да си продуховљена личност која је самоука и која је научила језик уз лимунаду или продајући лимунаду,свеједно. Види се да је ОВО високошиптарски интелектуалац…(Извини, ја те ово хвалим.)Потпуно разумем ВАШУ фрустрацију због ондашњег српског неразумевања : Срби су ВАМ САМО дали савремене факултете и Универзитет, фармацеутске и више школе, високошколско образовање, научне институције и установе, ничим заслужену Академију итд., ВАШ је аргумент којим проказујете Србију и њена недела над ВАМА.
  Да баталимо вицеве.
  То што се десило Швеђанину је мала ствар шта ће се дешавати. Само прво ћемо своју кућу да прочистимо! Генералка – ускоро !
  Не назива тебе нико ШИПЦЕМ зато што си интелектуалац или што те неко мрзи, већ што ШЋИУПНИЈОМ тако ВИ називате ВАШУ земљу одакле сте. Ми само хоћемо да помогнемо да истерате КОМУНИСТИЧКОГ ДУХА из ВАШЕГ колективног памћења. Они су НАДЕНУЛИУ име које нисте никада имали: АЛБАЦИ. А ти тврдиш да ви никада нисте били комунисти! Шта ће ВАМ онда тај КОМУЊАРСКИ рецидив прошлости.
  С поштовањем ! Србин !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *