27. april – NATO tvrdi da će omogućiti optimalnu bezbednost na Kosovu

BRISEL – Dodatni bataljon NATO vojnika koji ovih dana pristiže na Kosovo biće operativno spreman do početka maja, izjavio je danas danski general Knud Bartels u Briselu, koji je izrazio nadu da za njegovim angažovanjem neće biti potrebe, uprkos napetosti pred srpske izbore.
Bartels je, nakon dvodnevnog sastanka načelnika štabova u Briselu, rekao da su šefovi štabova danas, između ostalih tema, razgovarali i o situaciji na severu Kosova uoči srpskih izbora koji će se održati 6. maja. “Odlučni smo da bezbednost na Kosovu bude optimalna i obezbedimo da ne dođe do širenja napetosti”, rekao je Bartels novinarima.
Na pitanje izveštača Tanjuga da obrazloži raspoređivanje dodatnih snaga na severu Kosova, Bartels je odgovorio: “Vi znate da su izbori u Srbiji 6. maja, na čemu vam čestitam, ali održavanje tih izbora na Kosovu može da dovede do rasta napetosti. Stoga smo u cilju opšte bezbednosti odlučili da pošaljemo još jedan bataljon od oko 750 ljudi, sastavljen od vojnika iz Nemačke i Austrije, koji će biti operativno spreman početkom maja”, objasnio je danski general.
On je rekao da je cilj pojačanja da se obezbedi dovoljno raspoloživih resursa u slučaju izbijanja incidenata, ali je izrazio nadu da za njihovim angažovanjem neće biti potrebe.
NATO i zemlje partneri na Kosovu imaju oko 6 500 vojnika u redovnom sastavu, a na severu Kosova se već nalazi jedan bataljon od 750 vojnika. Raspoređivanjem nemačko-francuskog bataljona vojno prisustvo NATO se praktično udvostručuje.

Stiglo još 70 nemačkih vojnika na Kosovo

Komanda Kfora saopštila je večeras da je danas još 70 nemačkih vojnika, pripadnika 2. bataljona Snaga operativne rezervne (ORF) sletelo na Kosovo.
Ovo je druga grupa koja je pristigla, od ukupno 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika, koji će se rasporediti na Kosovu do sledećeg ponedeljka.
Od juče, ovi vojnici se raspoređuju na Kosovu, na zahtev komandanta Kfora general majora Erharda Drevsa, nakon njegove procene da je došlo do rasta tenzija na Kosovu. On će, kako se navodi u saopštenju, doneti odluku o tome kada, gde i kako će ove rezervne snage biti upotrebljene. Vojnici ORF bataljona stižu na Kosovu iz svojih matičnih jedinica u Nemačkoj i Austriji.

Austrijski vojnici najmanje četiri nedelje na KiM

Austrijski vojnici iz bataljona Operativnih rezervnih snaga (ORF), koji kao pojačanje do 1. maja treba da budu raspoređeni na Kosovu, ostaće tamo najmanje četiri nedelje, rekao je danas austrijski ministar odbrane Norbert Daraboš.
On je, u intervjuu agenciji APA, kazao da će austrijska vojska uputiti 150 vojnika do 1. maja na Kosovo kao pojačanje Kforu.Do tada, navodi dalje austrijska agencija, vojnici iz bataljona Kfora treba da stignu na sever Kosova, kako bi brinuli o bezbednosti za vreme i posle izbora u Srbiji, zakazanih za 6. maj.
Prvi austrijski vojnici, kako je ranije najavljeno, treba sutra da otputuju na Kosovo. Odluku o pojačanju snaga Kfora za vreme održavanja izbora donelo je italijansko rukovodstvo međunarodnih snaga, dodaje APA.Inače, pre nekoliko nedelja je Austriju 150 vojnika, pripadnika ORF-a, vraćeno sa Kosova.
Daraboš je kao razlog za povlačenje tih snaga naveo da “problemi sa lokalnim izborima tada možda nisu bili predvidivi”.
“Međutim, nije na nama da procenjujemo. Mi smo se obavezali da stavimo na raspolaganje taj bataljon“, objasnio je on i dodao da “ministarstvo odbrane polazi od toga da će austrijski vojnici najmanje četiri nedelje ostati na Kosovu“.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *