27. април – НАТО тврди да ће омогућити оптималну безбедност на Косову

БРИСЕЛ – Додатни батаљон НАТО војника који ових дана пристиже на Косово биће оперативно спреман до почетка маја, изјавио је данас дански генерал Кнуд Бартелс у Бриселу, који је изразио наду да за његовим ангажовањем неће бити потребе, упркос напетости пред српске изборе.
Бартелс је, након дводневног састанка начелника штабова у Бриселу, рекао да су шефови штабова данас, између осталих тема, разговарали и о ситуацији на северу Косова уочи српских избора који ће се одржати 6. маја. “Одлучни смо да безбедност на Косову буде оптимална и обезбедимо да не дође до ширења напетости”, рекао је Бартелс новинарима.
На питање извештача Танјуга да образложи распоређивање додатних снага на северу Косова, Бартелс је одговорио: “Ви знате да су избори у Србији 6. маја, на чему вам честитам, али одржавање тих избора на Косову може да доведе до раста напетости. Стога смо у циљу опште безбедности одлучили да пошаљемо још један батаљон од око 750 људи, састављен од војника из Немачке и Аустрије, који ће бити оперативно спреман почетком маја”, објаснио је дански генерал.
Он је рекао да је циљ појачања да се обезбеди довољно расположивих ресурса у случају избијања инцидената, али је изразио наду да за њиховим ангажовањем неће бити потребе.
НАТО и земље партнери на Косову имају око 6 500 војника у редовном саставу, а на северу Косова се већ налази један батаљон од 750 војника. Распоређивањем немачко-француског батаљона војно присуство НАТО се практично удвостручује.

Стигло још 70 немачких војника на Косово

Команда Кфора саопштила је вечерас да је данас још 70 немачких војника, припадника 2. батаљона Снага оперативне резервне (ОРФ) слетело на Косово.
Ово је друга група која је пристигла, од укупно 550 немачких и 150 аустријских војника, који ће се распоредити на Косову до следећег понедељка.
Од јуче, ови војници се распоређују на Косову, на захтев команданта Кфора генерал мајора Ерхарда Древса, након његове процене да је дошло до раста тензија на Косову. Он ће, како се наводи у саопштењу, донети одлуку о томе када, где и како ће ове резервне снаге бити употребљене. Војници ОРФ батаљона стижу на Косову из својих матичних јединица у Немачкој и Аустрији.

Аустријски војници најмање четири недеље на КиМ

Аустријски војници из батаљона Оперативних резервних снага (ОРФ), који као појачање до 1. маја треба да буду распоређени на Косову, остаће тамо најмање четири недеље, рекао је данас аустријски министар одбране Норберт Дарабош.
Он је, у интервјуу агенцији АПА, казао да ће аустријска војска упутити 150 војника до 1. маја на Косово као појачање Кфору.До тада, наводи даље аустријска агенција, војници из батаљона Кфора треба да стигну на север Косова, како би бринули о безбедности за време и после избора у Србији, заказаних за 6. мај.
Први аустријски војници, како је раније најављено, треба сутра да отпутују на Косово. Одлуку о појачању снага Кфора за време одржавања избора донело је италијанско руководство међународних снага, додаје АПА.Иначе, пре неколико недеља је Аустрију 150 војника, припадника ОРФ-а, враћено са Косова.
Дарабош је као разлог за повлачење тих снага навео да “проблеми са локалним изборима тада можда нису били предвидиви”.
“Међутим, није на нама да процењујемо. Ми смо се обавезали да ставимо на располагање тај батаљон“, објаснио је он и додао да “министарство одбране полази од тога да ће аустријски војници најмање четири недеље остати на Косову“.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *