19. april – GISDP KiM: Prestati sa praksom primene dvostrukih aršina – Naoružani Albanci na severu KiM

foto: KIM

Na uznemirujuće snimke koje je emitovala TV Top kanal na albanskom jeziku o naoružanim Albancima ne samo da niko iz međunarodne zajednice nije reagovao, već je izostala i istraga o tome, ocenjuje GISDP KiM.

Građanska inicijativa Srbija, demokratija, pravda (GISDP) u saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju navodi da pored toga što je izostala reakcija međunarodne zajednice, izostaje i akcija razoružavanja i preduzimanja istrage, i odgovarajućih mera prema tim licima.

“Neverovatno je da niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na šokantne snimke iste televizije o uklanjanju barikada u opštini Leposavić. Možemo zaključiti da akciju uklanjanja barikada nije izveo KFOR, kako je javnost ranije informisana, već su to učini meštani tri albanska sela Ceranjska reka, Šaljska Bistrica i Košutovo u opštini Leposavić. Naoružani automatskim puškama pa čak i snajperom Albanci su naočigled pripadnika KFOR-a uklanjali šljunak sa puta koji vodi do njihovih sela. Niko iz KFOR-a nije reagovao na prisustvo naoružanih albanskih civila, tj. bili su samo nemi posmatrači, umesto da razoružaju civile”, navodi se u saopštenju.

GISDP u saopštenju podseća da su KFOR i EULEKS, prema mandatu koji imaju, dužni da osiguraju mirno i sigurno okruženje svim građanima, pa znači i Srbima.

KFOR i EULEKS pozivaju da se vrate svom mandatu osiguraju mirno i bezbedno okruženje i da prestanu sa praksom primene dvostrukih standard prema Srbima i Albancima.

Kfor:Nemamo saznanja da postoje naoružane grupe

Zamenik portparola međunarodnih snaga na Kosovu Mark Štimler izjavio je danas da Kfor nema nikakvih posebnih naznaka da na Kosovu postoje neke naoružane grupe.

On je istakao da Kfor trenutno “nema naznake da na Kosovu ima ni više ni manje naoružanih” nego što je to uobičajeno.
Štimler je u izjavi Tanjugu, komentarišući zahtev ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića da predstavnici međunarodne zajednice hitno ispitaju da li postoje naoružane ekstremističke grupe na severu Kosova, kazao da Kfor nije dobio nikakav zahtev da sprovede posebnu istragu u vezi naoružanih lica na severu.

Bogdanović je juče zatražio od predstavnika međunarodne zajednice da hitno ispitaju da li postoje naoružane ekstremističke grupe na severu Kosova i da ukoliko postoje, te grupe razoruža.

Ministar za KiM je za TV Most iz Zvečana rekao da treba ispitati snimke snimke objavljene na internetu, na kojima se na severu Kosova vide kosovski Albanci naoružani dugim cevima, i konstatovao da je ta pojava rezultat težnje, pre svega Prištine, da nasilno i jednostranim akicijama stavi sever Kosova pod svoju kontrolu.

U izjavi Tanjugu Štimler je ponovio da trenutno nema nikakvih posebnih naznaka da na Kosovu postoje neke naoružane grupe.

“Generalno mi proveravamo da li se naoružana lica šetaju Kosovom. To je, prvobitni zadatak policije, ali kada naiđemo na lica koja poseduju oružje, a za to nemaju potrebne dozvole, mi ih oduzimamo”, objasnio je Štimler.

On je potvrdio da je komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, ocenio da je situacija na severu Kosova napeta pred srpske izbore i da je pozvao sve strane da sačuvaju mir.

“Komandant Kfora je rekao da trenutno postoje veće tenzije i da očekuje da će biti tako do izbora. Zbog toga je i Kfor prisutniji na severu i nadzire da sve ostane mirno”, kazao je on.Kfor je prethodno rasporedio vojnike u severnom delu Mitrovice sa zadatkom da obezbede mir u tom delu Kosova.

 

Izvor: http://www.radiokim.net , Tanjug

Jedan komentar

  1. To sto fasisti ne reaguju je normalno jer svakog dana iz srpske pokrajine Kosovo i Metohija odvoze (pljackaju)rude u vrednosti
    vise miliona evra.Na godisnjem nivousu to milijarde dolara.Problem je sto odlazeca vlast nista ne preduzima ili je to zadnje sto mogu svojim gazdama da urade kako bi ih posle smene vlasti primili u egzilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *