19. април – ГИСДП КиМ: Престати са праксом примене двоструких аршина – Наоружани Албанци на северу КиМ

фото: КИМ

На узнемирујуће снимке које је емитовала ТВ Топ канал на албанском језику о наоружаним Албанцима не само да нико из међународне заједнице није реаговао, већ је изостала и истрага о томе, оцењује ГИСДП КиМ.

Грађанска иницијатива Србија, демократија, правда (ГИСДП) у саопштењу које је достављено КИМ радију наводи да поред тога што је изостала реакција међународне заједнице, изостаје и акција разоружавања и предузимања истраге, и одговарајућих мера према тим лицима.

“Невероватно је да нико из међународне заједнице није реаговао на шокантне снимке исте телевизије о уклањању барикада у општини Лепосавић. Можемо закључити да акцију уклањања барикада није извео КФОР, како је јавност раније информисана, већ су то учини мештани три албанска села Церањска река, Шаљска Бистрица и Кошутово у општини Лепосавић. Наоружани аутоматским пушкама па чак и снајпером Албанци су наочиглед припадника КФОР-а уклањали шљунак са пута који води до њихових села. Нико из КФОР-а није реаговао на присуство наоружаних албанских цивила, тј. били су само неми посматрачи, уместо да разоружају цивиле”, наводи се у саопштењу.

ГИСДП у саопштењу подсећа да су КФОР и ЕУЛЕКС, према мандату који имају, дужни да осигурају мирно и сигурно окружење свим грађанима, па значи и Србима.

КФОР и ЕУЛЕКС позивају да се врате свом мандату осигурају мирно и безбедно окружење и да престану са праксом примене двоструких стандард према Србима и Албанцима.

Кфор:Немамо сазнања да постоје наоружане групе

Заменик портпарола међународних снага на Косову Марк Штимлер изјавио је данас да Кфор нема никаквих посебних назнака да на Косову постоје неке наоружане групе.

Он је истакао да Кфор тренутно “нема назнаке да на Косову има ни више ни мање наоружаних” него што је то уобичајено.
Штимлер је у изјави Тањугу, коментаришући захтев министра за Косово и Метохију Горана Богдановића да представници међународне заједнице хитно испитају да ли постоје наоружане екстремистичке групе на северу Косова, казао да Кфор није добио никакав захтев да спроведе посебну истрагу у вези наоружаних лица на северу.

Богдановић је јуче затражио од представника међународне заједнице да хитно испитају да ли постоје наоружане екстремистичке групе на северу Косова и да уколико постоје, те групе разоружа.

Министар за КиМ је за ТВ Мост из Звечана рекао да треба испитати снимке снимке објављене на интернету, на којима се на северу Косова виде косовски Албанци наоружани дугим цевима, и констатовао да је та појава резултат тежње, пре свега Приштине, да насилно и једностраним акицијама стави север Косова под своју контролу.

У изјави Тањугу Штимлер је поновио да тренутно нема никаквих посебних назнака да на Косову постоје неке наоружане групе.

“Генерално ми проверавамо да ли се наоружана лица шетају Косовом. То је, првобитни задатак полиције, али када наиђемо на лица која поседују оружје, а за то немају потребне дозволе, ми их одузимамо”, објаснио је Штимлер.

Он је потврдио да је командант Кфора, немачки генерал Ерхард Древс, оценио да је ситуација на северу Косова напета пред српске изборе и да је позвао све стране да сачувају мир.

“Командант Кфора је рекао да тренутно постоје веће тензије и да очекује да ће бити тако до избора. Због тога је и Кфор присутнији на северу и надзире да све остане мирно”, казао је он.Кфор је претходно распоредио војнике у северном делу Митровице са задатком да обезбеде мир у том делу Косова.

 

Извор: http://www.radiokim.net , Танјуг

Један коментар

  1. To sto fasisti ne reaguju je normalno jer svakog dana iz srpske pokrajine Kosovo i Metohija odvoze (pljackaju)rude u vrednosti
    vise miliona evra.Na godisnjem nivousu to milijarde dolara.Problem je sto odlazeca vlast nista ne preduzima ili je to zadnje sto mogu svojim gazdama da urade kako bi ih posle smene vlasti primili u egzilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *