17. april – Stavove ukrstile potpredsednice DS, SPS i SNS

BEOGRAD – Potpredsednica DS Jelena Trivan izjavila je da će se na predsedničkim izborima voditi vrednosna bitka između politike Borisa Tadića, koja se zasniva na nastavku reformi, integracijama i korišćenju šansi koje je otvorilo dobijanje statusa kandidata, i politike Tomislava Nikolciha koja poništava sve te vrednosti i kocka se sa šansama koje su stvorene.

Trivan je sinoć u emisiji “Upitnik” na RTS, u kojoj su učestvovale i potpredsednice SPS i SNS, Slavica Đukić-Dejanović i Jorgovanka Tabaković, rekla da Tadić i Nikolić zastupaju dva suprotna pola politike između kojih će se u nastavku kampanje voditi bitka. “To je bitka između puta reformi koju je Boris Tadić započeo 2004, puta koji je bitan za evropsku Srbiju i one za poništavanje tih vrednosti za koje smo se borili”, rekla je potpredsednica DS.

Prema njenim rečima, Tadić se zalaže za Srbiju koja je respektovana u svetu, lider u regionu i koja je miroljubiva i toleranta. “To je politika koja je dosledna i traje poslednje 22 godine. S druge strane je politika koja se iz dana u dan menja. U tom smilsu mislim da je to jedna vrednosna polemika – da li ćemo imati kontinuitet i ostvaranje šansi koje nam kandidatura daje ili ćemo te šanske prokockati”, rekla je Trivan, navodeći da je dobijanje statusa otvorilo 13 milijardi evra za Srbiju u novom budžetu EU, 2013 godine.

Reagujući na tu izjavu, potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković poručila je da za koaliciju okupljenu oko te stranke Evropa ne ćup sa zlatom do koga treba doći, već put ka stvaranju uređene države, dok je potpredsednica SPS Slavica Đukić-Dejanović istakla da pravljanje referendumske atmosfere u vezi sa predsedničkim izborima, građani Srbije ne prihvataju.

“(Ivica) Dačić ima put koji građanin žele i uverena sam da će moje koleginice čestitati pobedu i Dačiću na Đurđevdan”, rekla je Dejanović. Na pitanje koga će Dačić podržati u drugom krugu predsedničkih izbora, ako u njega ne uđe, Dejanović je rekla da će “Dačić sigurno ući će u drugi krug”.

Govoreći o temi departizacije države, koje je jedna od okosnica kampanje, sve tri funkcionerke su se složile da o toj temi najviše govori ona stranka koja je najviše zloupotrebljavala mogućnosti partijske države. Đukić Dejanović je rekla da je Zakon o departizaciji došao upravo “na predlog one grupe poslanika, čija je stranka najviše zapošljavala partijske kadrove u prethodnom periodu”. “Volela bih da vidim ko se u poslednjih nekoliko godina zaposlio u službama finansija i zdravstvu, a da mu prethodno nije rečeno da se učlani u neku partiju”, rekla je Đukić-Dejanović.

Trivan smatra da u prici o departizaciji ima dosta damagogije i da su oni koji najviše pričaju o departizaciju, najviše zluopotrebljavali mogućnosti partijske države. Ona je ukazala da je upravo “afera (Bojan) Krišto” dovela do toga da se uvede red u javna preduzeća, ogranične plate u Upravnim odborima i, po prvi put, počnu da se raspisuju konkursi u javnim preduzećima.

“O nekim temama imaju pravo da govore oni koji su nešto učinili. Kampanja nije samo prilika za lepa obećanja, već da se govori o rezultatima. U tom smisli, oni koji o tome najviše pričaju, imaju najmanje prava na to”, kazala je potpredsednica DS.

S tim se složila i Tabaković, koja je rekla da priču o departizaciji najviše pominju “oni koji su se prekrstili u URS da bi se zaboravilo šta je radio G17 plus”. “Isto tako oni su menjali zakone o regionalzaciji da bi sakrili tragove zloupotrebe sredstva u Agenciji za mala i srednja preduzeća, ali su to mogli zahvaljujući glasovima većine”, rekla je Tabaković.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *