17. април – Ставове укрстиле потпредседнице ДС, СПС и СНС

БЕОГРАД – Потпредседница ДС Јелена Триван изјавила је да ће се на председничким изборима водити вредносна битка између политике Бориса Тадића, која се заснива на наставку реформи, интеграцијама и коришћењу шанси које је отворило добијање статуса кандидата, и политике Томислава Николциха која поништава све те вредности и коцка се са шансама које су створене.

Триван је синоћ у емисији “Упитник” на РТС, у којој су учествовале и потпредседнице СПС и СНС, Славица Ђукић-Дејановић и Јоргованка Табаковић, рекла да Тадић и Николић заступају два супротна пола политике између којих ће се у наставку кампање водити битка. “То је битка између пута реформи коју је Борис Тадић започео 2004, пута који је битан за европску Србију и оне за поништавање тих вредности за које смо се борили”, рекла је потпредседница ДС.

Према њеним речима, Тадић се залаже за Србију која је респектована у свету, лидер у региону и која је мирољубива и толеранта. “То је политика која је доследна и траје последње 22 године. С друге стране је политика која се из дана у дан мења. У том смилсу мислим да је то једна вредносна полемика – да ли ћемо имати континуитет и остварање шанси које нам кандидатура даје или ћемо те шанске прокоцкати”, рекла је Триван, наводећи да је добијање статуса отворило 13 милијарди евра за Србију у новом буџету ЕУ, 2013 године.

Реагујући на ту изјаву, потпредседница СНС Јоргованка Табаковић поручила је да за коалицију окупљену око те странке Европа не ћуп са златом до кога треба доћи, већ пут ка стварању уређене државе, док је потпредседница СПС Славица Ђукић-Дејановић истакла да прављање референдумске атмосфере у вези са председничким изборима, грађани Србије не прихватају.

“(Ивица) Дачић има пут који грађанин желе и уверена сам да ће моје колегинице честитати победу и Дачићу на Ђурђевдан”, рекла је Дејановић. На питање кога ће Дачић подржати у другом кругу председничких избора, ако у њега не уђе, Дејановић је рекла да ће “Дачић сигурно ући ће у други круг”.

Говорећи о теми департизације државе, које је једна од окосница кампање, све три функционерке су се сложиле да о тој теми највише говори она странка која је највише злоупотребљавала могућности партијске државе. Ђукић Дејановић је рекла да је Закон о департизацији дошао управо “на предлог оне групе посланика, чија је странка највише запошљавала партијске кадрове у претходном периоду”. “Волела бих да видим ко се у последњих неколико година запослио у службама финансија и здравству, а да му претходно није речено да се учлани у неку партију”, рекла је Ђукић-Дејановић.

Триван сматра да у прици о департизацији има доста дамагогије и да су они који највише причају о департизацију, највише злуопотребљавали могућности партијске државе. Она је указала да је управо “афера (Бојан) Кришто” довела до тога да се уведе ред у јавна предузећа, ограничне плате у Управним одборима и, по први пут, почну да се расписују конкурси у јавним предузећима.

“О неким темама имају право да говоре они који су нешто учинили. Кампања није само прилика за лепа обећања, већ да се говори о резултатима. У том смисли, они који о томе највише причају, имају најмање права на то”, казала је потпредседница ДС.

С тим се сложила и Табаковић, која је рекла да причу о департизацији највише помињу “они који су се прекрстили у УРС да би се заборавило шта је радио Г17 плус”. “Исто тако они су мењали законе о регионалзацији да би сакрили трагове злоупотребе средства у Агенцији за мала и средња предузећа, али су то могли захваљујући гласовима већине”, рекла је Табаковић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *