17. april – Poštovanje prava bugarske manjine uslov za EU

SOFIJA – Srbija neće postati članica Evropske unije dok ne reši pitanje bugarske nacionalne manjine, izjavila je u Bosilegradu potpredsednica Bugarske Margarita Popova, prenose u utorak bugarski mediji.

Kako prenosi portal Balkans (www.balkans.com), pozivajući se na izveštaj Bugarskog nacionalnog radija, Popova je za Uksrs posetila Bosilegrad i sastala se s predstavnicima bugarske manjine u Bugarskom kulturno-informativnom centru u tom gradu u jugoistočnoj Srbiji.

“Srbija će postati članica EU, ali to se ne može desiti ako vaša pitanja ovde ne budu rešena”, rekla je Popova, nagovestivši, kako navode mediji, da će Sofija upotrebiti pravo veta kako bi obezbedila poštovanje prava bugarske zajednice u Srbiji.

Ona je takođe obećala da će pomoći da se ubrza procedura za dobijanje bugarskog državljanstva za Bugare u Srbiji, kao i da će pomoći onima koji žele da studiraju na univerzitetima u Bugarskoj.

Popova je posetila Bosilegrad povodom otvaranja 19. Međunarodnog dečijeg festivala u tom gradu.

Izvor: Beta

9 komentara

  1. Ako jos neki Srbin zeli Srbiju u EU to od danas nije vise stav, to je dijagnoza.

  2. Volela bih znati, koja to prava imaju Srbi u Srbiji, a da ne spominjem Kosmet. Daj Boze, te nikad ne ispunili slicne uslove za ulazak u fasisticku tvorevinu. Ko ne vidi, sam je kriv.

  3. U cilju dobrosusedskih odosa treba Bugarskoj manjini dati sva prava koja imaju u zemljama EU kao što su Grčka, Rumunija, Mađarska… Italija ili recimo ista prava kakva srpska ili turska ѕajednica ima u Bugarskoj. Samo i oni sami treba prvo da provere da li ovde već nemaju veća prava nego u navedenim zemljama, čisto da se ne zatrče. Šta ako im ispunimo želje a onda ispadne da nisu baš to hteli. Ja lično poѕnajem mnogo ljudi u Slivnici, Dragomanu i Sofiji koji jesu srbi ali su još u vreme Todora Živkova morali da promene prezimena sa -ić na -ov i nisu smeli na popisima da se iѕjašnjavaju kao srbi. Istorijska je činjenica da su u vreme Berlinske konferencije u Znepoljskom kraju (zapadna Bugarska)pisali peticiju u kojoj su tražili da budu pripojeni Srbiji jer su se osećali srbima. Velike sile to nisu uslišile a Bugaske vlasti i istoričari bi trebali da kažu šta se tim ljudima posle toga desilo i gde su njihovi potomci danas.
    A blagodeti koje su EU i NATO donele bugarskoj mogu svakodnevno da se vide na našim buvljacima! Bugari u borbi za opstanak i preživljavanje masovno dolaѕe da prodaju ko kakvu robu ima i da kupe našu hranu jer njihovu više niti mogu niti smeju.
    Ako nedaj Bože i nas na silu uguraju u EU gde ćemo mi da nosimo na prodaju svoje dronjke i uspomene da bi preživeli?

  4. Ovo su tekovine ove vlasti da svaka šuša može da ie istresa na Srbiju. Nadam se da će dostojanstvo i nadu srbije kojoj i pripada vratit pokret dveri i.

  5. … ‘ fala ‘Megi’ .. u pravi cas … Al’ ‘ajd’ da se prisetimo – ko nije odavde, nakon 1948 begao u ‘Istocni blok’ ( “ovde je ‘super’ – al’ tako mi i treba !” ?!) ima li sada, da se zali na “prava” ?! Uzgred… ako je normalno, da u Americi svi govore engleski ( a da imaju ovakvih, ko na Balkanu – vec bi govorili -bar samo ‘amerikanski’ ?!), zatim, u Madjarskoj – normalno da znaju svi madjarski – zasto treba da je “normalno” da se neke manjine u Srbiji, sa drugima ( ne samo sa Srbima) – sporazumevaju – engleski ??! ” hat – normalno’ ?!

  6. Dok se u Srbiji neke stvari ne stave na pravo mesto i definise SRPSKI NACIONALNI INTERES ali problem je ko i kad ?????
    Dokle se god u Srbiji ne bude upotrebljavao ISKLJUCIVO SRPSKI jezik kao sluzbeni jezik kao u svim normalno uredjenim drzavama,i dok se ne bude ucilo iz knjiga stampanim pod nadleznoscu naseg obrazovnog sistema,dokle god se nas parlament bude sastavljao od bezbroj stranaka pa na kraju ispadne da svako ima mogucnost da ucenjuje Skupstinu svim i svacim,BICE NAM TAKO.Ucena Madjarske,Rumunske,Albanske,Muslimanske(Bosnjacke)pa sad i evo i Bugarske manjine to odrazavaju,pa onda Rize Haljimija,Muamer Zukurlic……… i da ne nabrajam dalje samo se postavlja pitanje dokle i zasto,jer ne vidim da neko od srpskog naroda nesto bolje zivi od tih manjinskih naroda koje jako uvazavam ali sve mora imati granicu i razumnu meru.A sto se tice nase brace Bugara dabogda oni nas ucenjivali sa tim vetom (DAJ BOZE)jer to je jedini nacin da nas makar nesnadje to zlo koje je snaslo njih,a neznam sta je to bolje njima u Bugarskoj nego nihovoj manjini kod nas.Svi smo zajedno u jadu koji moramo opet na kraju zajedno da prebrodimo,ZIVELI NAM SVI I SVI SKUPA ZAJEDNO S NAMA SRECNIJI BILI.

  7. Jos ce i ova bugarka da nam popuje. E svasta cemo jos cuti na jevropskom putu. Svi SRBI treba da nauce balkanske ratove napamet i sve ce im biti jasno. Izem te EU kada ti je u ogledalu bugarsko lice. U BG nikada nisam bio.Hvala lepo.

  8. Da ima pravne države ko što je nema pa da iz pristojnosti damu ne uhvate za uvo nego ispod ruke pa pokažu gde granica onda bi te poštovao i rumun i albanac … a vako njima nije stalo do države nego do ličnog interesa pa može svako da leći svoje fustracije na Srbiji. Zato upamet se 6 maja zaokružite dveri a oni će znati da izaberu patriotske stranke koje su spremne da se uhvate sa u koštac tekovinama dosmanliske vlasti. D jedne pošalju u penziju političku a drge u mardelj zato što su opljačkali svoj narod.

  9. KAKVA PRAVA IMAJU BUGARI U SRBIJI? EVO OVAKVA :
    Kada je jedna diploma lekara-magistra stecena u BUgarskoj
    za predpostavljeni lekari u Srbiji SE NAZIVA PISLJIVOM?!
    KADA nisu mogli ni jedan razlog da nadju, ni jednu gresku u RADU JEDNOG LEKARA, BUGARSKE NACIONALNOSTI. Pa su pozvali inspektora zdravstva za region, koji je NAKON DETALNE ANALIZE RADA U SLUZBI LEKARA BOLJEVAC, pronasao samo gresku kod LEKARA BUGARSKE NACIONALNOSTI?! Nije pisao prognozu lecenja i prognozu bolesti po zakon 28 zakon o zastiti zdravlja. Na sudjenju kod SUDIJA , na pitanje lekara “bugarske pripadnosti”, kako jedan lekar moze za 15 minita da obavi pregled, prepise terapiju, da potrebni uputi za konsultaciju i za ispitivanja, uz to da navodi svi podclanovi po zakon 28 ZZZ, a ima ih vise… SUDIJA je odgovorio, da on nezna koliko ima taj zakon podclana, kad ode kuci, on ce da pogleda i analizirace to.Ali sada u ovom trenutku, SMATRA da je DOTICNA OSOBA LEKAR BUGARSKE MANJINE , kriv po tom zakonu. A zasto je samo taj doticni lekar prijavljen, dok drugi nisu, to je zato sto su PREDPOSTAVLJENI IMALI MERAK NA TOG LEKARA…. I da on tu nista ne moze da uradi. ALI SA SIGURNOST LEKAR-BUGARSKE PRIPADNOSTI JE KRIV PO TOM ZAKONU…. I trenutno se ceka ISPLATA PO KRIVICNOM POSTUPKU U IZNOSU OD 9 000 DINARA, plus sudski troskovi… Koje do ovog momenta ,posle 5 meseca, doticni lekar nije izvrsio UPLATU. Ceka prinudnu naplatu,kao sto je pisalo ZATVOR..
    Ostali lekari, do dan danas ne odgovaraju po istom zakonu, koji niko nije spazio do ovog momenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *