16. april – Kosovska policija narušava bezbednost

BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ocenio je kao rizik po bezbednost to što se pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) pojavljuju uz administrativnu liniju između Kosova i centralne Srbije.

“Očigledno da KPS, suprotno sporazumima, želi da se, korak po korak, nametne kao faktor u tim područjima. Obaveštavamo Kfor o njihovom prisustvu, oni uvek reaguju i informišu nas šta su preduzeli”, kazao je Diković u intervjuu za list Politika.

On je podsetio da je potpisano 15 dokumenata koji definišu postupke i procedure obe strane duž administrativne linije.

Diković je istakao i uverenje da jedino Kfor može da garantuje bezbednost na Kosovu, a ne “takozvani organi Kosova”. “Prema Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova, Vojska Srbije sarađuje isključivo sa međunarodnim snagama, odnosno Kforom”, naveo je on.

Načelnik Generaštaba je naveo i da VS broji 28.000 ljudi. U brigadama Kopnene vojske su četiri tenkovska i osam mehanizovanih bataljona, sa više od 200 tenkova i 320 borbenih oklopnih vozila, rekao je.

Prema jegovim navodima, Vojska Srbije raspolaže i sa više od 430 artiljerijskih orudja, od kojih je 80 višecevnih lansera raketa, a Vojska ima i dve vazduhoplovne brigade sa 81 avionom i 60 helikoptera.

“Nije, dakle reč o maloj vojsci”, zaključio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Izvor: Beta

7 komentara

  1. E na šta je ŠuNATOvac sveo vojsku?!?!!Nije mala vojska!Kosovo je ’99 branilo 100 000 vojnika od kojih je velika većina bila redovna vojska,oficiri i pod ugovorom,a ostatak dobrovoljci i rezervisti.Gde je danas redovna vojska,koliko je oficira penzionisano,koliko je ugovoraca dobilo odkaz,gde će mladi ljudi naučiti rukovati puškom(ako zatreba)???’99 se sa Kosova povlačilo preko 400 tenkova,a bilo ih je još po Srbiji!Gde je nestalo preko 200 tenkova?Možda ih je progutao USS-Smederevo!?

  2. Gispodine, u najmanju ruku duplirajte broj vojnika. To Vam je moja sugestija po zdravom razumu bez poznavanja ikakvih detalja te nauke.

    • Izvini a ko ce da popuni tu vojsku? Danasnja omladina, cas izuzecima, smatra da jesluzenje vojnog roka jedna obicna glupost! Zasto bi oni branili drzavu od bilo kog! To nam je demokratska tradicija!

  3. Obaveza srpskih patriota gos,DJENERALE je da Vas podsetimo na slike koje
    i Vi gledate koliko je mladih Siptarskih glava ustarosti izmedju 20-30
    godina starosti nezaposnih, gnevnih koje je lako povesti,zavesti protiv
    neprijatelja: Znase Srba. Dosovski upravljaci Srbijom sve cine po diktatu okupatora, koje ministar vojni nije bitno koje nacelnik te
    vojske takodje ne menja stvar. Dali nase skole fakulteti vojna akademija
    stvaraju patriotski,rodoljubivi podmladak ili je to deo svetske internacionale,gde mali narodi treba da budu meso topovskih granata za
    interese Liberalnog kapitalizma. O tome cemo doneti odluku 6 Maja.
    Nedajmo svoj glas za dalju propast drzave Srbije.

  4. KO je narušio bezbednost države?
    Ma ne,gde je dvesta tenkovan? Nego, gde je dvehiljade tenkova? Da 2000 ( MM )tenkova, T-34, T-55 i preko hiljadu i pet stotina drugih oklopnih votila. Gde je preko dve hiljade raznih artiljerijskih oruuđa, haubica(H.105mm, H.155mmm, H.122mmm, topova(T.76mm, T.57mm,T.100mm, T.120mm, T.130mm, preko hiljadu protivoklopnih topova i raketnih sistema, među kojima više stotina protivtenkovskih topova T.12 i MT.12, više stotina samohodnih protivtenkovskih topova ST.76mm, ST.90mm i ST.100mm. Gde je nestalo preko 1500 minobacača kalibra 60, 82 i 120mm i preko hiljadu protivavionskih topova raznih kalibara.To su milijarde dolara, a gde su? Ko je stavio narodnu muku u svoj džep i punio budžet Nato pakta? Gde je silna municija? Hiljade i hiljade tona, hiljade vozila i drugog naoružanja i vojne opreme Nekoliko stotina hiljada trofejnog naoružanja i nekoliko miliona raznog pešadijskog naoružanja. To je naš narod kupio,čuvao i sa tim bio bezbedan. Samo u jednom periodu je iseženo u smederevskoj željezali 557(petstopedeset i sedam tenkova)T.55, potpuno ispravnih i spremnih za upotrebu, uz prisustvo aktuelnog američkog ambasadora, koji se šepurio, likovao i podsticao srpske stručnjake na uništavanju svoje bezbednosti i slobode. Gde je nestalo veoma kvalitetno oružje od najkvalitetnijeg jugoslovenskog, ruskog, američkog, poljskog, švedskog i… čelika. Da, tu je izrezano i istopljeno,i prodato Kinezima, naravno u vlasništvu američke firme, koja nije platila tenkove, po smešnoj ceni, niti je platila radnike, niti energiju, i bez ikakvih troškova imali čistu zaradu preko 1.560.000 dolara samo po jednom tenku, a ostalo?. Jugoslavija je ove tenkove plaćala 1.500.000 dolara, to su platili jugoslovenski neimari, radnici i seljaci, a ovi mangupi im razbili državu, prodali slobodu i opljačkali ga. Naravno, kada je zaloga srpske, slobode svetlo oružje, prerađeno i prodato Kinezima, u srpskoj željezari su ostali dugovi, ostao je greh, izdaja…
    Nisam potpuno precizan u iznoženju cifara, ali zašto se istina ne objavi, jer to nije nikakva tajna za Nato pakt, Angloameričku, koaliciju, Papu, obaveštajne službe Nato država u okruženju. To je izgleda tajna samo za srpsko roblje?!

  5. Normalno kad je ŠUN TANOVAC ukinuo vojsku tako da sad imamo više generasla i oficira nego vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *