10. april – SNS predstavila ekonomski program

BEOGRAD – Srpska napredna stranka (SNS) predstavila je danas ekonomski program koji se zasniva na jačanju proizvodnog sektora, javno-privatnom partnerstvu, koncesijama i jačanju izvoznog sektora, a naprednjaci očekuju da će njihove mere samo u prvoj godini primene dovesti do ušteda u iznosu od najmanje dve milijarde evra.

Potpredsednica Glavnog odbora te stranke Jorgovanka Tabaković rekla je na konferenciji za novinare da je Srbiji potrebna temeljna promena razvojne i ekonomske filozofije i politike i da je SNS izradila novi ekonomski model koji će povećati zaposlenost. “Ekonomski model SNS zasniva se na proizvodnom sektoru, umesto na uslužnom, na štednji i investicijama, umesto na prekomernoj potrošnji, i na javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, umesto na prekomernom zaduživanju”, rekla je Tabaković.

Ona je dodala da se primedbe Fiskalnog saveta o nerealnim obećanjima stranaka ne odnose na SNS. Jedan od prioriteta SNS, dodala je Tabaković, biće borba protiv mita i korupcije, uvođenje elektronske uprave, kako bi porez plaćali svi, kao i obavezno usvajanje završnog računa budžeta na svim nivoima vlasti.

Funkcioner naprednjaka Milenko Dželetović naveo je da će se setom kratkoročnih mera koje predlaže SNS već u prvoj godini vlasti, ukoliko ta stranka bude formirala vlast, izvršiti konsolidacija javnih finansija i uravnoteženje budžeta, čime će se uštedeti najmanje dve milijarde evra.

SNS se, prema njegovim rečima, zalaže i za donošenje novog zakona o javnim nabavkama, sveobuhvatnu poresku reformu, donošenje zakona o oročenom plaćanju, preispitivanje politike i efekata državnih subvencija, na koje se, kako tvrdi, godišnje izdvoji 850 miliona evra. SNS predlaže i donošenje zakona o zanatstvu, izmene Zakona o planiranju i izgradnji i legalizaciju bespravno podignutih objekata koja bi se obavljala deset puta brže i jeftinije.

Na konferenciji je rečeno i da dva velika infrastrukturna projekta – prokopavanje kanala koji bi povezao Moravu sa Vardarom i Egejskim morem, kao i luka u Beogradu na desnoj obali Dunava, predstavljaju ključne prioritete i komparativne prednosti Srbije. Finansiranje tih projekata bilo bi, kako je rečeno, rešeno kroz sistem javno-privatnih partnerstava, koncesija i javnih radova.

SNS se zalaže i za reformu javnih preduzeća, kako bi se doprinelo “odvajanju uloge države kao zakonodavca od uloge vlasnika”, kao i za departizaciju, poreske olakšice za nove firme, hitno donošenje zakona o oročenom plaćanju.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *