10. април – СНС представила економски програм

БЕОГРАД – Српска напредна странка (СНС) представила је данас економски програм који се заснива на јачању производног сектора, јавно-приватном партнерству, концесијама и јачању извозног сектора, а напредњаци очекују да ће њихове мере само у првој години примене довести до уштеда у износу од најмање две милијарде евра.

Потпредседница Главног одбора те странке Јоргованка Табаковић рекла је на конференцији за новинаре да је Србији потребна темељна промена развојне и економске филозофије и политике и да је СНС израдила нови економски модел који ће повећати запосленост. “Економски модел СНС заснива се на производном сектору, уместо на услужном, на штедњи и инвестицијама, уместо на прекомерној потрошњи, и на јавно-приватном партнерству и концесијама, уместо на прекомерном задуживању”, рекла је Табаковић.

Она је додала да се примедбе Фискалног савета о нереалним обећањима странака не односе на СНС. Један од приоритета СНС, додала је Табаковић, биће борба против мита и корупције, увођење електронске управе, како би порез плаћали сви, као и обавезно усвајање завршног рачуна буџета на свим нивоима власти.

Функционер напредњака Миленко Џелетовић навео је да ће се сетом краткорочних мера које предлаже СНС већ у првој години власти, уколико та странка буде формирала власт, извршити консолидација јавних финансија и уравнотежење буџета, чиме ће се уштедети најмање две милијарде евра.

СНС се, према његовим речима, залаже и за доношење новог закона о јавним набавкама, свеобухватну пореску реформу, доношење закона о ороченом плаћању, преиспитивање политике и ефеката државних субвенција, на које се, како тврди, годишње издвоји 850 милиона евра. СНС предлаже и доношење закона о занатству, измене Закона о планирању и изградњи и легализацију бесправно подигнутих објеката која би се обављала десет пута брже и јефтиније.

На конференцији је речено и да два велика инфраструктурна пројекта – прокопавање канала који би повезао Мораву са Вардаром и Егејским морем, као и лука у Београду на десној обали Дунава, представљају кључне приоритете и компаративне предности Србије. Финансирање тих пројеката било би, како је речено, решено кроз систем јавно-приватних партнерстава, концесија и јавних радова.

СНС се залаже и за реформу јавних предузећа, како би се допринело “одвајању улоге државе као законодавца од улоге власника”, као и за департизацију, пореске олакшице за нове фирме, хитно доношење закона о ороченом плаћању.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *