04. april – Predsednik parlamenta raspisuje izbore

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je danas da je odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori, a prema Zakonu o predsedniku, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović preuzima funkciju v.d. predšednika Republike i raspisuje izbore.

Zakon o predsedniku Republike propisuje da predsednik pismenu ostavku dostavlja predsednika Skupštine Srbije, a njegov mandat prestaje kada ta ostavka stigne u parlament. Predsednik je dužan da o podnošenju ostavke obavesti javnost, a može i da obrazloži njeno podnšenje.

Ukoliko šef države podnese ostavku i time mu mandat prestane pre vremena na koje je izabran, izbori se raspisuju tako da se održe najkasnije tri meseca od dana prestanka njegovog mandata. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.

Mandat predsedniku Republike, prema Ustavu Srbije, traje pet godina, a jedna osoba ne može više od dva puta da bude birana na tu funkciju. Tadić, međutim, može da se kandiduje i za naredni mandat, budući da je prema Ustavu Srbije, koji je donet 2006. godine, njegov aktuelni, sadašnji mandat – prvi.

Kada je reč o kandidatima za presednika države, njega mogu da predlože registrovana politička stranka, koalicija ili grupa građana, koju pismenim sporazumom može da osnuje najmanje 10 birača, a čiji potpisi moraju biti overeni u sudu.

Predlog kandidata za predsednika podnosi lice koje je ovlastila grupa građana, politička stranka ili koalicija.Da bi se podneo predlog za predsedničkog kandidata, njega potpisima, koji su prethodno overeni u sudu, treba da podrži najmanje 10.000 birača.Birač, precizira Zakonu o izboru predsednika, potpisom može podržati samo jednog kandidata.

Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora i sadrži njegovo ime i prezime, prebivalište, zanimanje i matični broj. U predlogu se navodi i ko je predložio kandidata.Kandidat treba da preda i pismenu izjavu da prihvata kandidaturu za predsednika Republike, uverenje o državljanstvu i o izbornom pravu, kao i potvrdu o prebivalištu.

Neophodno je predati i potpise birača koji podržavaju predlog kandidata, pismeno ovlašćenje lica koje podnosi predlog, koalicioni ugovor ako ga predleže koalicija stranaka ili sporazum o osnivanju grupe građana, ukoliko su oni predlagač.

Rok u kojem predsednički izbori moraju biti raspisani da bi bili održani na Đurđevdan, istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim ističe 6. aprila, a po redovnoj proceduri trebalo bi da budu raspisani do 18. novembra, a održani najkasnije do 17. januara sledeće godine.

Zakon o izboru predsednika propisuju da se izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, tako da se okončaju u narednih 60 dana od dana raspisivanja izbora.Cela teritorija Srbije, zajedno sa birackim mestima u inostranstvu, je jedna izborna jedinica.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *