04. април – Председник парламента расписује изборе

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић саопштио је данас да је одлучио да скрати свој мандат на тој функцији и омогући да се 6. маја у Србији одрже и председнички избори, а према Закону о председнику, председница парламента Славица Ђукић Дејановић преузима функцију в.д. предшедника Републике и расписује изборе.

Закон о председнику Републике прописује да председник писмену оставку доставља председника Скупштине Србије, а његов мандат престаје када та оставка стигне у парламент. Председник је дужан да о подношењу оставке обавести јавност, а може и да образложи њено подншење.

Уколико шеф државе поднесе оставку и тиме му мандат престане пре времена на које је изабран, избори се расписују тако да се одрже најкасније три месеца од дана престанка његовог мандата. Од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 ни више од 60 дана.

Мандат председнику Републике, према Уставу Србије, траје пет година, а једна особа не може више од два пута да буде бирана на ту функцију. Тадић, међутим, може да се кандидује и за наредни мандат, будући да је према Уставу Србије, који је донет 2006. године, његов актуелни, садашњи мандат – први.

Када је реч о кандидатима за преседника државе, њега могу да предложе регистрована политичка странка, коалиција или група грађана, коју писменим споразумом може да оснује најмање 10 бирача, а чији потписи морају бити оверени у суду.

Предлог кандидата за председника подноси лице које је овластила група грађана, политичка странка или коалиција.Да би се поднео предлог за председничког кандидата, њега потписима, који су претходно оверени у суду, треба да подржи најмање 10.000 бирача.Бирач, прецизира Закону о избору председника, потписом може подржати само једног кандидата.

Предлог кандидата подноси се Републичкој изборној комисији најкасније 20 дана пре дана избора и садржи његово име и презиме, пребивалиште, занимање и матични број. У предлогу се наводи и ко је предложио кандидата.Кандидат треба да преда и писмену изјаву да прихвата кандидатуру за председника Републике, уверење о држављанству и о изборном праву, као и потврду о пребивалишту.

Неопходно је предати и потписе бирача који подржавају предлог кандидата, писмено овлашћење лица које подноси предлог, коалициони уговор ако га предлеже коалиција странака или споразум о оснивању групе грађана, уколико су они предлагач.

Рок у којем председнички избори морају бити расписани да би били одржани на Ђурђевдан, истовремено са парламентарним и локалним истиче 6. априла, а по редовној процедури требало би да буду расписани до 18. новембра, а одржани најкасније до 17. јануара следеће године.

Закон о избору председника прописују да се избори расписују 90 дана пре истека мандата председника Републике, тако да се окончају у наредних 60 дана од дана расписивања избора.Цела територија Србије, заједно са бирацким местима у иностранству, је једна изборна јединица.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *